VW

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
DawidS

VW

Post autor: DawidS »

Witam

Noszę się z zamiarem zakupu VW cadu osobowego z gazem CNG. Auto chce sprowadzić z "dojczów".
Na co zwracać uwage przy zakupie ?
Co czeka na mnie w polsce przy pierwszej rejestracji ? jak wygląd przegląd itp. Z góry dziekuje za pomoc.

pozdrawiam
Dawid S.
zarbock
CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007

Re: VW

Post autor: zarbock »

Do normalnych opłat związanych ze sprowadzeniem auta z zagranicy dojdzie badanie zbiorników przez TDT średnio ok.200 zet za sztukę, jeśli autko jest z rocznika 2007 lub młodsze może się jeszcze załapiesz na akcje serwisową VW i wymienią ci butle na nowe gratis razem z badaniem TDT poczytaj posty będziesz wszystko wiedział.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

zarbock pisze:jeśli autko jest z rocznika 2007 lub młodsze może się jeszcze załapiesz na akcje serwisową VW i wymienią ci butle na nowe gratis razem z badaniem TDT
Zaraz, zaraz - a akcja serwisowa to nie jest tylko dla VW Touran EcoFuel? Kolega pyta się tutaj o VW Caddy...

Zwróć też uwagę na pojemność zbiorników - w wersji MAXI mają bajeczne 49m3 pojemności, co pozwoli Ci przejechać na jednym tankowaniu nawet 700 kilometrów :)

Ja tym autem przejechałem ładne kilka tysięcy kilometrów - zarówno krótkim, jak i długim - i jestem z niego bardzo zadowolony. Jeździ się świetnie!
Karol Wieczorek
Bajer
CNG car: Jak już to VW

Post autor: Bajer »

A ja mam pytanie o zuzycie gazu w taim Caddy. I interesuje mnie zuzycie realne bo dane katalogowe srednio sie potwierdzaja. Jazda raczej rozsadna bez ladunku, dzienne przebiegi 2x35km z czego 60km po ekspresowce z predkosciami max130km/h.
piotr_poznan1
CNG car: Touran 2,0 '07

Post autor: piotr_poznan1 »

mam tourana 2,0 więc będzie podobnie
130 km to ponad 4 tyś obrotów będzie spalał nawet 10m3
jak nie przekroczysz 2,5 tyś. obrotów, spali 6-7m3
U mnie ewidentnie brakuje 6-tego biegu, żeby ograniczyć apetyt autka.

masz telefon do speca od gazu również CNG, który jeździ takim samym caddy z przebiegiem już ponad 500 tys. km
692 170 620 Krystian - już pomógł kilku forumowiczom, w tym mnie
On Ci dokładnie opowie co cię czeka
Z tego co wiem nosi się z zamiarem konwersji na LPG
Piotr
796 067 909
Bajer
CNG car: Jak już to VW

Post autor: Bajer »

To kiepsko pod katem halasu, a i ekonomia dupy nie urwie.

Mam passata kopciucha tdi w takich warunkach 120-130 wychodzi ok5,5/100 x 5.6zl na stacji to wychodzi ok30zl/100km. Zony golf 2.0 automat LPG w tych warunkach pochlania 10l x 2.6 teraz lpg. 26zl/100km.

Caddy/Touran palac 10m po 3.3.............................. dziekuje, dobranoc. Obrazilem sie na CNG.
ventillo
CNG car: CADDY MAXI 2.0 EcoFuel

Post autor: ventillo »

Spalanie cykl mieszany - 26 zł/100km po podniesieniu ceny gazu
Spalanie cykl poza miastem oszczednie - 23zł/100km (bylo 19 przed akcyzą)
Spalanie przy ciężkim bucie - 30zł / 100 km

Najoszczędniej jedziesz 90km/h. Brakuje 6-ego biegu. Auto ciężkie. Mój blaszak waży ~1700kg - ale to chyba dzięki 5-ciu butlom do gazu.

Poza tym nie wiem skąd panuje tu mit o kosztach uzyskania dopuszczenia do eksploatacji auta w TDT. Jedziesz do TDT, umawiasz sie z inspektorem na kanał u zaprzyjaźnionego mechanika albo u siebie w domu. Inspektor przyjeżdża, spisuje wszystko co trzeba, kasuje Cie ok 300 zł z dojazdem i tyle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”