Volkswagen Golf III 1,6 CNG. Kilka pytań od laika:)

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
bartekpucus
CNG car: Volkswagen Golf III

Volkswagen Golf III 1,6 CNG. Kilka pytań od laika:)

Post autor: bartekpucus »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników aut z instalacją CNG. Nieświadomie stałem się właścicielem auta tzn. Golfa III Cabrio 1,8(75KM) wyposażonego ku mojemu zdziwieniu w instalacje CNG. Kupując auto myślałem, że ma zwykłą instalacje LPG jednak problem pojawił się gdy pierwszy raz chciałem dotankować gazu(nie mogłem znaleźć korka typowego dla aut z LPG) po wizycie u gazownika dowiedziałem się że to nie instalacja LPG a CNG. W związku z tym mam kilka pytań:
-jaki jest koszt przejechania 100km na CNG autem które spala 10l benzyny PB95?
-jakie czynności powinienem wykonać chcąc zarejestrować ten pojazd(sprowadzony z Włoch posiadam tylko mały i duży Brief żadnych dokumentów odnośnie gazu) czy rejestracja i wbicie tej instalacji jest w ogóle możliwe
-jakie koszty dodatkowe wynikają z korzystania z instalacji CNG
Mam nadzieję że ktoś rozwieje moje wszystkie wątpliwości:)
Pozdrawiam Bartek
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

Post autor: VERONA »

Witaj Bartek.Przeczytaj nasze forum, informacje zawarte rozwiążą wszystkie Twoje wątpliwości.Pozdrawiam
Sławomir Szymański
0-507 105 930
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

1) Jeśli PB95 pali Ci 10 litrów, przy CNG powinno to być 8m3. Daje to ok. 24 zł na 100 kilometrów.

2) Czytaj na forum

3) Raz na 3 lata musisz zrobić rewizję zewnętrzną zbiorników. Koszt ok 200 zł od zbiornika. Sprawdź przy okazji, czy masz nabite na zbiorniku R110, bo jeśli nie masz będziesz musiał dodatkowo robić próbę ciśnieniową.

Zwróć też uwagę, że najbliższa stacja CNG jest w Poznaniu, na ul. Głogowskiej przy węźle autostradowym koło 'Oszołoma'.
Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”