VW PASSAT EcoFuel 1.4 TSI CNG
-
administrator
- Administrator
Jedyną podstawą do porównania cen mogą być ogłoszenia z mobile.de, a tam widać że tyle kosztują takie samochody:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searc ... &fuels=CNG
Jestem ciekaw, gdzie ten samochód jeździł. Bo jeśli były to w 90% niemieckie czy austriackie autostrady to jest o wiele mniej zużyty niż auto służące np. jako taxi.
Warto zaznaczyć, że taki samochód w wersji podstawowej kosztował jako nowy 30.000 euro.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searc ... &fuels=CNG
Jestem ciekaw, gdzie ten samochód jeździł. Bo jeśli były to w 90% niemieckie czy austriackie autostrady to jest o wiele mniej zużyty niż auto służące np. jako taxi.
Warto zaznaczyć, że taki samochód w wersji podstawowej kosztował jako nowy 30.000 euro.
Karol Wieczorek
- supermajku
- CNG car: swift 4x4 mk2 lpg
moim zdaniem:
VW bardzo popularne pojazdy w pl cechują się dużą wartością przy odsprzedaży używanego. za 3 letnie auto poniżej 50% wartości warto dać bo go nawet za rok sprzedaż za tryle samo a jest popyt na dany model. ponadto egzemplarz posiada dodatkową wartość dodaną= tania eksploatacja ze względu na CNG. jeżeli koszt utrzymania w jednym roku przekroczy 10% wartości( bez paliwa) to już za dużo. Jeżeli miałbym kasę to bym wziął! bo: 1. możliwy do odsprzedania, 2. CNG !!! 3. atrakcyjny cenowo, 4. model wyższego segmentu, 5. nigdy nie miałem normalnego auta z przebiegiem poniżej 200k wiec : ROCZNIKIEM I PRZEBIEGIEM SIĘ NIE JEŹDZI!!! ważny jest >>> STAN <<<
VW bardzo popularne pojazdy w pl cechują się dużą wartością przy odsprzedaży używanego. za 3 letnie auto poniżej 50% wartości warto dać bo go nawet za rok sprzedaż za tryle samo a jest popyt na dany model. ponadto egzemplarz posiada dodatkową wartość dodaną= tania eksploatacja ze względu na CNG. jeżeli koszt utrzymania w jednym roku przekroczy 10% wartości( bez paliwa) to już za dużo. Jeżeli miałbym kasę to bym wziął! bo: 1. możliwy do odsprzedania, 2. CNG !!! 3. atrakcyjny cenowo, 4. model wyższego segmentu, 5. nigdy nie miałem normalnego auta z przebiegiem poniżej 200k wiec : ROCZNIKIEM I PRZEBIEGIEM SIĘ NIE JEŹDZI!!! ważny jest >>> STAN <<<
Lepiej zredukować, niż później żałować.
-
BIGMARIO
- CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
Te autko też przykuło moja uwagę no i mogę kupić je na Firmę:
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/deta ... 2_c02_4202
ps. chyba kierunek Italy by sprowadzać autka będzie niedługo lepszy niż D

http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/deta ... 2_c02_4202
ps. chyba kierunek Italy by sprowadzać autka będzie niedługo lepszy niż D
Ostatnio zmieniony czw paź 27, 2011 23:55 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
No ładnie - właśnie kolega Admin nieświadomie, ale publicznie zdemaskował "moje autko", o którym rozmyślam intensywnie od dobrych kilku tygodni...
Mowa oczywiście o tym Passku z Włoch - przebieg 240K km.
Generalnie w ujęciu tego, że cena tych aut jako nowych jest kosmicznie wysoka - to wydaje się, że to dobra cena. Aczkolwiek jest kilka rzeczy, co mnie od wielu dni powstrzymywały przed zakupem tego egzemplarza:
- poważny problem z ubezpieczeniem Auto-Casco.
Brak tego auta w tabelach, PO PROSTU BRAK. To oznacza, że albo się go ubezpiecza jako zwykłego Paska (Passaty są kradzione na potęgę, przez co PZU i inne towarzystwa dają Passka go najgorszej klasy ubezpieczeniowej), ale wtedy w razie kradzieży dostaniemy także wypłatę jak za zwykłego Passka, czyli... tylko 30-35K !!!
Więc mocno w plecy ta opcja jest, bo z jednej strony bardzo dużo płacimy za ubezpieczenie, a potem i tak ni dostaniemy tyle, co powinniśmy dostać. Albo opcja 2 - robimy ubezpieczenie indywidualne, wycenę auta spoza tabeli, ale wtedy... cena ubezpieczenia wynosi 6K dla Warszawy i na firmę (
niestety => BigMario, też jestem z Wawy i też firma, konkretnie Spółka z o.o., więc już się dowiadywałem o to w ramach rozpoznawania tematu zakupu tego właśnie auta). Mówiąc krótko - to co oszczędzimy na paliwie - od razu jesteśmy w plecy na ubezpieczeniu 
- problem z kręceniem przebiegu (czyli faktycznie to może być mega zajeżdżone auto !).
Włosi podobnie jak Polacy - skręcają liczniki na potęgę. A skoro tego auta żaden Włoch nie chce łyknąć, bo to auto wisi już w serwisie mobile.de od bardzo dawna, to jest wielce prawdopodobne, że tam faktycznie coś jest na rzeczy. Czyli że np. to auto przed trafieniem do dealera miało np. 540 tys. km, a nie 240K km... A wtedy to i 40K brutto będzie za dużo, bo tam... wszystko będzie do wymiany, zużyte, zajeżdżone, wybite.
-...a z serwisem w PL tego modelu - po prostu jest KIBEL.
Bo polscy dealerzy chyba pół sztuki tego modelu nie sprzedali, a nasze serwisy autoryzowane w PL - to jakieś sieroty. Oni w większości to nawet nie wiedzą, że VW ma wersje EcoFuel !!! Że o naprawianiu, czy pełnej diagnostyce układu CNG nie wspomnę... Stare auto = zawsze jakieś problemy, a do Niemiec na serwis - nie uśmiecha mi się jeździć...
- troszkę przysłaba opcja wyposażenia.
Kurde, Passat, rocznik 2009, a makaroniarze nawet ksenonów fabrycznych z doświetlaniem zakrętów nie założyli, że o pogodnej, jasnej tapicerce, czy szyberdachu panoramicznym nie wspomnę
Oczywiście wszystko można dołożyć, ale ja już się na dokładkach w życiu przejechałem parę razy i teraz wybieram wyłącznie auta z wysoką, ale FABRYCZNĄ wersją wyposażenia.
- na koniec drobna już przeszkoda - kwestia rozliczenia VATu
Właśnie doczytałem, że jeśli to zakup od firmy (a to zakup od firmy) i zakup na firmę (a to zakup na firmę), to jest to traktowane jako wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów (WNT), czyli troszkę kijowo się rozlicza podatkowo teraz to wszystko. Mówiąc krótko - to auto wg obecnego kursu kosztuje jakieś 48K PLN. Netto to daje 40K (w Italii VAT to 20%, farciarze ;->), co powoduje, że doliczamy nasz PL VAT w kwocie 9200 (23%), czyli VAT do odliczenia 60% - daje już tylko 5520 PLN. Pozostała reszta tego VATu - w wieloletnią amortyzację dopiero idzie, a gotówkę wyłożyć trzeba JUŻ. Niby te parę tysi to już kwiatek przy kożuchu, ale ziarnko do ziarnka - a zbierze się miarka. Jak wyliczam TCO dla danego auta - to liczę dokładnie i WSZYSTKO. Niemniej uczciwie przyznaję, że ciężar wagowy tej przeszkody w stosunku do pozostałych przeszkód - jest zdecydowanie najniższy, jak to się ładnie mówi - wręcz PIKUSIOWY
To co BigMario - dajesz mi tydzień na ostateczny namysł, czy będziesz starał się mnie ubiec z tym zakupem
Pośpiechu nie masz, bo jak mówię - auto wisi na mobile.de dość długo. Nie tylko my Polacy - mamy objekcje przed dużymi przebiegami, jak i nie mamy zbyt wielkiego zaufania do Włochów 
Generalnie w ujęciu tego, że cena tych aut jako nowych jest kosmicznie wysoka - to wydaje się, że to dobra cena. Aczkolwiek jest kilka rzeczy, co mnie od wielu dni powstrzymywały przed zakupem tego egzemplarza:
- poważny problem z ubezpieczeniem Auto-Casco.
Brak tego auta w tabelach, PO PROSTU BRAK. To oznacza, że albo się go ubezpiecza jako zwykłego Paska (Passaty są kradzione na potęgę, przez co PZU i inne towarzystwa dają Passka go najgorszej klasy ubezpieczeniowej), ale wtedy w razie kradzieży dostaniemy także wypłatę jak za zwykłego Passka, czyli... tylko 30-35K !!!
- problem z kręceniem przebiegu (czyli faktycznie to może być mega zajeżdżone auto !).
Włosi podobnie jak Polacy - skręcają liczniki na potęgę. A skoro tego auta żaden Włoch nie chce łyknąć, bo to auto wisi już w serwisie mobile.de od bardzo dawna, to jest wielce prawdopodobne, że tam faktycznie coś jest na rzeczy. Czyli że np. to auto przed trafieniem do dealera miało np. 540 tys. km, a nie 240K km... A wtedy to i 40K brutto będzie za dużo, bo tam... wszystko będzie do wymiany, zużyte, zajeżdżone, wybite.
-...a z serwisem w PL tego modelu - po prostu jest KIBEL.
Bo polscy dealerzy chyba pół sztuki tego modelu nie sprzedali, a nasze serwisy autoryzowane w PL - to jakieś sieroty. Oni w większości to nawet nie wiedzą, że VW ma wersje EcoFuel !!! Że o naprawianiu, czy pełnej diagnostyce układu CNG nie wspomnę... Stare auto = zawsze jakieś problemy, a do Niemiec na serwis - nie uśmiecha mi się jeździć...
- troszkę przysłaba opcja wyposażenia.
Kurde, Passat, rocznik 2009, a makaroniarze nawet ksenonów fabrycznych z doświetlaniem zakrętów nie założyli, że o pogodnej, jasnej tapicerce, czy szyberdachu panoramicznym nie wspomnę
- na koniec drobna już przeszkoda - kwestia rozliczenia VATu
Właśnie doczytałem, że jeśli to zakup od firmy (a to zakup od firmy) i zakup na firmę (a to zakup na firmę), to jest to traktowane jako wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów (WNT), czyli troszkę kijowo się rozlicza podatkowo teraz to wszystko. Mówiąc krótko - to auto wg obecnego kursu kosztuje jakieś 48K PLN. Netto to daje 40K (w Italii VAT to 20%, farciarze ;->), co powoduje, że doliczamy nasz PL VAT w kwocie 9200 (23%), czyli VAT do odliczenia 60% - daje już tylko 5520 PLN. Pozostała reszta tego VATu - w wieloletnią amortyzację dopiero idzie, a gotówkę wyłożyć trzeba JUŻ. Niby te parę tysi to już kwiatek przy kożuchu, ale ziarnko do ziarnka - a zbierze się miarka. Jak wyliczam TCO dla danego auta - to liczę dokładnie i WSZYSTKO. Niemniej uczciwie przyznaję, że ciężar wagowy tej przeszkody w stosunku do pozostałych przeszkód - jest zdecydowanie najniższy, jak to się ładnie mówi - wręcz PIKUSIOWY
To co BigMario - dajesz mi tydzień na ostateczny namysł, czy będziesz starał się mnie ubiec z tym zakupem
Ostatnio zmieniony ndz paź 30, 2011 19:54 przez CharlieK, łącznie zmieniany 4 razy.
-
BIGMARIO
Witam Kolegę. Na o bęcną chwilę to rozkoszuję się swą Zafirką a o takim Pasku na razie tylko mażę ale myślę że za 3-5 lat coś się w naszym kraju zmieni i będzie można normalnie użytkować takie autko nie martwić się Serwisem czy polisami. A nawiasem mówiąc prosta rada zadzwoń do eksperta Dawida M 609795137 . Poznałem go osobiście i parę razy mi pomógł gdy koleżka sprowadzał T4 z Holandi, jest rzeczowy i otwarty na pomoc. Pogadaj może i tobie pomoże czy rozwieje pewne twoje wątpliwości. Pozdrawiam Mario.
ps. to jest jeszcze ciekawa ofeta z Vat:
http://otomoto.pl/volkswagen-passat-1-4 ... 17039.html
http://photos04.otomoto.pl/photos/origi ... 7039_2.jpg
Jestem ciekaw twej opinii o tym Pasku
ps. to jest jeszcze ciekawa ofeta z Vat:
http://otomoto.pl/volkswagen-passat-1-4 ... 17039.html
http://photos04.otomoto.pl/photos/origi ... 7039_2.jpg
Jestem ciekaw twej opinii o tym Pasku
Ostatnio zmieniony ndz paź 30, 2011 22:21 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak Bozia da i w mieście z ponad 2 milionami mieszkańców powstanie może jeszcze z 1-2 stacje CNG, a także może i w innych miejscach w Polsce jak się takie stacje pojawią, czyli faktycznie za 3-5 lat, to może pojawi się kilka takich Passków (z 2009 roku ;->>>) na polskim rynku... OBY.
No nic, postaram się przekręcić do tego człowieka i porozmawiać. A on jest kim - mechanikiem, importerem aut, czy kim ?
Co do linku.... Mhm, kolorek ładny, wyposażenie też fajne, ale... ZA 90K NETTO 2009 rok ?!?
Damn ! To ja już lepszego Paska (do zagazowania) widziałem. V6 3.6 silniczek, 297KM, miał WSZYSTKO. Cena ponad 40K PLN (2005 rok), ale NAPRAWDĘ MIAŁ WSZYSTKO. I ubezpieczenie - tradycyjnie - 5K
ALE MIAŁ WSZYSTKO... 
No nic, postaram się przekręcić do tego człowieka i porozmawiać. A on jest kim - mechanikiem, importerem aut, czy kim ?
Co do linku.... Mhm, kolorek ładny, wyposażenie też fajne, ale... ZA 90K NETTO 2009 rok ?!?
-
BIGMARIO
Sorki że nie wspomniałem Dawid jest dilerem w VW, w Krotowski-Cichy i zajmuje się autami CNG 
ps. co do tego Paska z Czech to faktycznie drogi a z D. można za tą kasę 2 auta sprowadzić
ps. co do tego Paska z Czech to faktycznie drogi a z D. można za tą kasę 2 auta sprowadzić
Ostatnio zmieniony ndz paź 30, 2011 23:13 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
administrator
- Administrator
Okazuje się, że w Passacie 1.4 TSI montowane są stalowe zbiorniki CNG od Fabera:

Więcej zdjęć tutaj:
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewtopic.php?t=8601

Więcej zdjęć tutaj:
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewtopic.php?t=8601
Karol Wieczorek
-
administrator
- Administrator
Dzisiaj miałem przyjemność przejechać się Passatem 1.4 TSI EcoFuel z automatyczną skrzynią biegów DSG. Bez wątpienia jest to najlepszy pojazd CNG, jakim miałem możliwość dotychczas prowadzić. Skrzynia chodzi wręcz rewelacyjnie - płynnie zmienia biegi, super przyspieszenie, chociaż wyczuwalna jest delikatna 'turbodziura'.
Teraz pozostaje jeszcze porównanie z Mercedesem E 200 NGT najnowszej generacji
Teraz pozostaje jeszcze porównanie z Mercedesem E 200 NGT najnowszej generacji
Karol Wieczorek
-
drakulija
- CNG car: Volkswagen Passat Ecofuel B6
Re:
CharlieK pisze:A czy ktoś ma takie auto i mi powie, ile przy dynamicznej jeździe takie auto faktycznie spala w mieście i na trasie ???
Bo dane z Supertestu Spalania 2011 (na codzień nierealne wartości) i tradycyjnie zaniżane dane fabryczne producenta - nie są dla mnie wiarygodne. W żadnym z posiadanych aut nie udało mi się osiągnąć takich teoretycznych wartości. Powiedzmy że daleko mi do EcoDrivingu po prostu
I kolejne pytanie - czy tego typu silnik jest wytrzymały ? Bo mam możliwość kupić takie auto w dość dobrej cenie, ale z masakrycznym przebiegiem - sporo ponad 200.000 km. I nie wiem, czy to nie będzie wpakowanie się na minę pod kątem kosztów potencjalnego serwisu...
Witam,
Pytanie na pewno już jest nie aktualne, ale dla przyszłych zainteresowanych odpowiedź może być przydatna. Użytkuje VW kombi od listopada 2012, dystans jaki udało mi się przejechać na CNG - trasa 610km, miasto (Warszawa) waha się pomiędzy 330-350km.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: VW PASSAT EcoFuel 1.4 TSI CNG
350 km to mało. Ile CNG tankujesz na pusto?
-
drakulija
- CNG car: Volkswagen Passat Ecofuel B6
udało mi się zatankować 30-31m, zgodnie z moimi wyliczeniami po mieście wychodzi mi średnio 9,5m
Witam wszystkich forumowiczów, pozwoliłem sobie nieco odświeżyć temat i jednocześnie zaczerpnąć opinii bardziej doświadczonych fanów motoryzacji.
Posiadam VW Passat B6 (kombi) 2009r 1,4 TSI EcoFuel. Zastanawiam sie nad sprzedażą mojego auta, ponieważ stacja tankowania CNG oddalona o 40km od mojej miejscowości wraz z końcem ubiegłego roku została niestety zamknieta. Teraz do najbliżeszego punktu gazu CNG mam ok 190 km w dwie strony, co jest dla mnie wielkim utrudnieniem czasowym a zarazem problemem nie do przeskoczenia. A jak wiadomo po to takie auto zakupiłem aby jeździć na gazie.
I tutaj moje pytanie: jak cnowo chodzą mniej/więcej takie samochody? Na allegro czy otomoto, nie znalazłem nic podobnego, żaden z moich blizszych czy dalszych znajomych nie posiadał i nie posiada ,,czegoś podobnego". Wiem, że pytanie może wydawać się trochę dziwne ale może ktoś jest zorientowany w temacie. Poniżej zamieszcze króciutki opis taki ,,z grubsza"
A więc: VW Passat B6 (kombi) 2009r 1,4 TSI EcoFuel (MOC 150KM), automatyczna skrzynia biegów (DSG), udukomentowany przebieg 130000km, zakupiony w Austrii, bezwypadkowy, garażowny.
Bardzo bogata wersja wyposażenia min.PARK ASSIST, przednie i tylne czujniki parkowania, system KESSY, duża nawigacja, kierownica wielofunkcyjna, półskórzana tapicerka, podgrzewane fotele, ksenony skrętne, czytnik DVD, wbudowany telefon, czujniki deszczu, el.szyby i lusterka podgrzewane, el. szyberdach itp.
Jak pisałem to tak po krótce, troche chaotyczny ten opis aby przybliżyć sytuacje oco mi chodzi, myślę że w miare wiadomo.Bede bardzo wdzięczny za jakiś odzew, opinie lub ukierunkowanie.
Pozdrawiam:)
Posiadam VW Passat B6 (kombi) 2009r 1,4 TSI EcoFuel. Zastanawiam sie nad sprzedażą mojego auta, ponieważ stacja tankowania CNG oddalona o 40km od mojej miejscowości wraz z końcem ubiegłego roku została niestety zamknieta. Teraz do najbliżeszego punktu gazu CNG mam ok 190 km w dwie strony, co jest dla mnie wielkim utrudnieniem czasowym a zarazem problemem nie do przeskoczenia. A jak wiadomo po to takie auto zakupiłem aby jeździć na gazie.
I tutaj moje pytanie: jak cnowo chodzą mniej/więcej takie samochody? Na allegro czy otomoto, nie znalazłem nic podobnego, żaden z moich blizszych czy dalszych znajomych nie posiadał i nie posiada ,,czegoś podobnego". Wiem, że pytanie może wydawać się trochę dziwne ale może ktoś jest zorientowany w temacie. Poniżej zamieszcze króciutki opis taki ,,z grubsza"
A więc: VW Passat B6 (kombi) 2009r 1,4 TSI EcoFuel (MOC 150KM), automatyczna skrzynia biegów (DSG), udukomentowany przebieg 130000km, zakupiony w Austrii, bezwypadkowy, garażowny.
Bardzo bogata wersja wyposażenia min.PARK ASSIST, przednie i tylne czujniki parkowania, system KESSY, duża nawigacja, kierownica wielofunkcyjna, półskórzana tapicerka, podgrzewane fotele, ksenony skrętne, czytnik DVD, wbudowany telefon, czujniki deszczu, el.szyby i lusterka podgrzewane, el. szyberdach itp.
Jak pisałem to tak po krótce, troche chaotyczny ten opis aby przybliżyć sytuacje oco mi chodzi, myślę że w miare wiadomo.Bede bardzo wdzięczny za jakiś odzew, opinie lub ukierunkowanie.
Pozdrawiam:)
-
darekuli
- CNG car: Fiat ducato 2.0, Citoen C3
Kolego od Passata z2009r moze warto kupic kompresorek do instalacji domowej, własnie przerabiam ten temat, jak dobrze wszystko sie ułozy bede mial taki dla własych potrzeb z wydajnoscia 7m/h za ok 10 tys zł, wiesz co do ceny auta to róznie na to mozna spogladac w naszym kraju, CNG nie jest znany a przez to jest bardzo mała rotacja aut i nie ma za bardzo do czego porównac i czasem zeby sprzedac trzeba sprzedac taniej od identycznego na PB gdyz ludzie tego nie znaja i zwyczajnie na swiecie sie boja z innej strony jezeli sprzedajesz samochod z inst CNG wg ceny rynkowej samochodu identycznego bez inst mozna przyjac ze inst jest gratis a dzieki temu koszty eksploatacji spadaja.Wystaw go na allegro i zobaczysz czy ktos zadzwoni.
Darekuli