piotras pisze:Witam
Planuję zakup auta z CNG i bardzo liczę na pomoc w tym temacie....
Zasadniczo miało to być coś do 25 tys zeta ale powiedzmy, że zawsze można docisnąć trochę pasa, przeprosić sie na jakiś czas z konserwą turystyczną i paprykarzem szczecińskim i tym podobne...
Ato ma służyć na długich trasach (Niemcy, Holandia) i dobrze by było, gdyby miało 7 pełnowartościowych miejsc (z fabrycznym CNG chyba tylko caddy) ale niekoniecznie. Koniecznie duży bagażnik.
Moje typy to :
1. Zafira (B) - pytanie czy Zafira po taxi w de może jeszcze posłużyć?? Wiem, że licznik na bank cofany itp. ale gdyby coś potargować i przeznaczyć to na wymianę rozrządu, filtrów itp to może ma to sens??? Kolor do d... ale akurat na tą chwilę nie ma to znaczenia.
http://otomoto.pl/opel-zafira-C16520157.html
Zafira to bardzo dobry samochód, tani w utrzymaniu, mało pali, niby jest 7 osobowy ale tak naprawdę jest co najwyżej 5 osobowy. Jeśli kupujesz samochód po taksówce przygotuj się na trochę większe wydatki niż wymiana rozrządu, samochody cng typu zafira, touran czy mercedesy mają ogromne przebiegi, są to przebiegi rzędu min. 300tyś km, tylko w że w Polsce te samochody już na liczniku mają tylko 80 maks 150tyś km.
2. Mondeo 1.8 - niefabryczna instalacja ale cena kusząca... Co myślicie i czy ktoś kumaty może mi napisać, czym grozi zakup auta z niefabrycznym cng???
http://otomoto.pl/ford-mondeo-1-8-128-k ... 85527.html
Powiem tak, jeśli to Twój pierwszy zakup samochodu na CNG to kup z fabryczną instalacją sam zobaczysz że warto kupować samochody które są przystosowane fabrycznie do spalania metanu, tutaj warto powiedzieć butlach które nie pomniejszają bagażnika, wyższym stopniu sprężania w komorze silnika, specjalnych wzmocnionych tłokach.
Nie mówię że dokładane instalację są złe, założone przez wyspecjalizowany warsztat działają idealnie, jeśli kiedyś uzbieram trochę oszczędności kupie sobie Coopera i zamontuje w nim niefabryczną instalacje CNG. Jeśli masz w posiadaniu już to mondeo a myślisz o dołożeniu tylko samej instalacji to też warto.
3. Touran - ten z tematu posta. Podoba mi się, wszystko niby ok tylko cena o pare tysiaków niższa niż inne podobne rocznikowo... Może przypadkiem ktoś z Leszna lub okolic go oglądał???
http://otomoto.pl/volkswagen-touran-blu ... 51403.html
Touran to samochód podobny do zafiry, ma podobny zasięg chociaż należy zaznaczyć ze vw ma trochę więcej koni oraz jest trochę większy.
Ciekawe jaka jest historia tego auta z ogłoszenia, czy faktycznie ma przejechane tylko 75tyś czy tak jak opowiadał mi niemiecki taksówkarz że ich firmy kupują takie samochody i każdy samochód ma 3 kierowców, taki samochód jest oblepiany folią ochronną aby lakier się nie zniszczył przez 3-4 lata używania.
Jeśli nie kupujesz nowego samochodu lub nie znasz na 100% historii kupowanego pojazdu musisz być bardzo czujny i uważny, nie warto w tym przypadku oszczędzać na dokładnym sprawdzeniu samochodu przed zakupem. Ja szukałem swoją zafire 6 miesięcy straciłem trochę kasy na przejazdy i sprawdzanie samochodów aż w końcu trafiłem na swój egzemplarz, przejechałem już na polskich drogach 100tyś km a najpoważniejszy remont mojego samochodu kosztował 1400zł z FV.
4. Caddy... i tu mam pytanie czy jest możliwość zamontowania do caddy z fabrycznym cng haka (czy coś np. butle nie przeszkadza???) bo przy tych 7-miu siedzeniach to na bagaże już bym musiał ratować się przyczepką....
Caddy to samochód który może być dla Ciebie odpowiedni, jeśli kupisz wersje maxi to będziesz miał auto 7 osobowe, będzie też fabryczny hak i bardzo duży zasięg największy z tych wszystkich modeli które Cie interesują.
Niewątpliwie po zakupie samochodu na CNG sam będziesz robił duże przebiegi bo CNG oprócz tego że jest paliwem najbardziej ekologicznym z dostępnych w Polsce to w dodatku bardzo tanim.
Może warto zainteresować się samochodem nowym np. nowy caddy? Prawdopodobnie będziesz musiał się na trochę dłużej pogodzić z paprykarzem ale paradoksalnie tutaj zaoszczędzisz najwięcej po warunkiem że naprawdę będziesz jeździł tym samochodem dużo.
Wszelkie rady (znajdź dla mnie radę, wuju...) i uwagi mile widziane...
Pozdrawiam wszystkich