VW TOURAN EcoFuel 2.0 CNG

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
Touran_CNG

VW TOURAN EcoFuel 2.0 CNG

Post autor: Touran_CNG »

VolksWagen Touran 2.0 EcoFuel
UŻYWANE | I generacja & I generacja FL, 2006 - 2009
Wersja osobowa

Obrazek

Segment: K

Szczegółowe dane techniczne dostępne: tutaj

---

Witam jestem szczęśliwym ( jak na razie ) posiadaczem VW Touran 2.0 Eco Fuel Auto kupiłem z instalacja fabryczna i na szczęście rejestracja w Polsce się udała bez większych problemów. Auto kupiłem z przebiegiem 16 tyś km od niemieckiego dealera Audi , więc do samochodu dostałem wszystkie papiery :-) .To co było bardzo ważne to dokument zaświadczający o posiadaniu homologacji na terenie UE. Jakie szczęście że był ten papier bo do zarejestrowania tego auta droga byłaby bardzo długa. Zanim przetłumaczyłem dokumenty to pan na stacji diagnostycznej zapytał o zaświadczenie o homologacji butli! Popatrzył w papiery i powiedział że bez papierka od gazu z przeglądu nici. No to dzwonie do Gościa który sprzedał mi auto a gość mi mówi ze dokument o homologacji auta z gazem jest w książce pojazdu i ...... na szczęście był. Nawet firma tłumacząca dokumenty starała się mnie przekonać ze tej homologacji nie ma co tłumaczyć bo to dodatkowe koszty i tak nie biorą tego pod uwagę w urzędach komunikacji. No ale tłumaczenie homologacji się opłaciło. Pani w urzędzie komunikacji tez pytała o homologacje butli i była. Pisało jak BYK " VW - Europejskie Zaświadczenie o zgodności EWG, oraz taki podpunkt - pojazd jest całkowicie zgodny z typem opisanym w europejskim numerze zezwolenia na typ el*2001/116/*0211*16 z dnia ( i tu data ) oraz Pojazd może być dopuszczony do udziału w ruchu drogowym w państwach członkowskich w ruchu prawostronnym i w ich metrycznych jednostkach prędkości bez konieczności posiadania innych zezwoleń na typ. " Powołałem się na ta homologację i sprawa w Urzędzie Komunikacji była załatwiona.

To tyle co do rejestracji , teraz o samym AUTKU. Moc to 80 KW czyli 109 KM. Jak na taka moc silnika to auto jest bardzo żwawe. W danych technicznych jest informacja o V-max = 180 km/h natomiast po chwilowym deptaniu w tzw podłogę , wskazówka osiągnęła 200 . Auto jest zarejestrowane na 7 osób i to jest jego ogromna zaleta . Pojemność butli to 18 kg gazu co jest przybliżone do 23 m 3 . Koszt pełnego zbiornika po nowej cenie 2.1 za m 3 to wydatek prawie 48 PLN. Miałem okazje sprawdzić w trasie na ile to wystarcza. Przy prędkościach do 120 km /h przejechałem 330 km. Co spokojnie wystarczyło aby dojechać do stacji w Tychach. W mieście 250 - 270 km. Przed zakupem obdzwoniłem kilka salonów VW w Polsce, celem odbycia jazdy próbnej , ale to marzenie ściętej głowy. Samochody tylko na zamówienie i czas oczekiwania ponad 10 tyg. z resztą tylko dostępne są tylko Caddy. W jednym salonie Pani powiedziała mi przez telefon że nie ma Tourana z CNG i VW takiego nie produkuje ( mam nadzieje że ta Pani już tam nie pracuje ). Auto użytkuję głównie w jeździe po Warszawie i codziennie odwiedzam stacje na Kasprzaka. Ogólnie jazda na CNG to bajka. Jedyną bolączka jest to ze jest mało stacji w Polsce i to że większość z tych stacji pracuje do południa. Mam nadzieje ze wieści jakie krążą o całodobowej stacji w Warszawie to nie bajka. Samochód jest jeszcze przed pierwszym przeglądem , ale dam znać jakie były koszty i czy wykonał to VW czy odeślą mnie do jakiegoś " kowala" !

Pozdrawiam wszystkich na tym FORUM. Super strona !
Touran_ CNG.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 18, 2010 15:47 przez Touran_CNG, łącznie zmieniany 3 razy.
hipekus

Post autor: hipekus »

Witamy kolejnego szczęśliwego użytkownika CNG.
Co do przeglądu w serwisie to zalecałbym dużą ostrożność - wystarczy poczytać inne wątki w tym forum.

A tak poza tym to CNG jest na prawdę fajną sprawą
Opel Combo 1.6 CNG
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Witamy na naszym forum i dziękujemy za wyczerpującą relacę.

Stacja CNG na Kasprzaka jest otwarta, tak jak jest to podane na naszej liście.

Jeszcze tylko taka moja uwaga. Proszę nie pisać całego postu pogrubioną czcionką, tylko zaznaczać w ten sposób najważniejsze informacje w tekście. Przeedytowałem właśnie tak ten post.

Pozdrawiam
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Gratuluje zakupu

Post autor: bartekk »

prosze napisać jaki jest tam zamonowany zbiornik na PB?

Pozdrawiam
Bartek
Touran_CNG

Touran CNG

Zbiornik jaki jest zamontowany do tankowania benzyny to jedynie 13 L. Mi w momencie przymusowej jazdy na benzynie wystarczyło na ok. 150 km. Na szczęście Stacji benzynowych jest bardzo dużo i zawsze można się poratować benzyną.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: VW TOURAN EcoFuel 2.0 CNG

Post autor: tigercng »

Touran_CNG pisze:Witam jestem szczęśliwym ( jak na razie ) posiadaczem VW Touran 2.0 Eco Fuel Auto kupiłem z instalacja fabryczna (...)
Auto jest zarejestrowane na 7 osób i to jest jego ogromna zaleta . Pojemność butli to 18 kg gazu co jest przybliżone do 23 m 3 .
(...)
Cześć Touran_CNG,
Widziałem zdjęcia Tourana ("Gaz ziemny montowany fabrycznie") na otomoto, tu jest link:
http://otomoto.pl/volkswagen-touran-sta ... 49508.html
Bardzo mnie zdziwił wygląd bagażnika. Wygląda na to, że butle CNG są umieszczone płasko na podłodze bagażnika, a nie podwieszone pod podłogą jak w Zafirze, czy w Caddy. Jak w takim razie wyciąga się spod tych butli ten trzeci rząd siedzeń, i co to ma wspólnego z "fabryczną instalacją" ?

Pozdrawiam
Touran_CNG

Touran CNG

To co gość opisał jako instalacja fabryczna to jakaś ściema. Butle są pod podłogą i przestrzeń bagażnika nie została pomniejszona. Trzeci rząd siedzeń jest chowany w podłogę. Po złożeniu daje ogromną powierzchnię ładunkową. Widziałem już wcześniej to ogłoszenie i właśnie się zastanawiałem co za bzdury gość wypisał. Postaram się zamieścić zdjęcia autka wraz z rozwiązaniem z tylnymi siedzeniami. Pozdrawiam.
KUBAS
CNG car: TOURAN

Post autor: KUBAS »

WItam niedawno stalem sie posiadaczem Tourana 2.0 CNG rocznik 2007 i juz mam problemy.. Znaczy chodzi mi o rejestracje.. Znajomy stwierdzil ze przegladu w polsce praktycznie nie da sie zrobic bo to z CNG i wogole nie wie gdzie mozna zrobic taki przeglad.. Stwierdzil on takze ze to nie jest żadna instalacja fabryczna tylko normlanie zakladana przez serwis.. No i chodzi mi o to ile w tym prawady i wogole jak go zarejestrowac. Auto sprowadzone z austrii... Posiadam dwa dowody do tego auta i wogole wsyztskie papiery sa.. Wg mnie jest to instalacja fabryczna bo butle sa pod podlaga i wogole no ale jak go zarejestrowac.. Czytalem ze tzreba zrobic homologacje na butle w TDT ja jestem z lodzi gdzie chyba nawet jest TDT. Jesli zorbie to to nie bedzie problemow?? Prosil bym o wytlumaczenie krok po korku jak to zrobic..
Touran_CNG

No fakt, problem jest ...... ale po to są koledzy z Forum żeby pomagać. :mrgreen: A tak nawiasem to gdzie ty tankujesz ?! W Łodzi ?????? Przeczytaj to co napisałem o swojej rejestracji .....
KUBAS

Twoj przypadek byl troche inny bo ja nie mam nigdzie napisanej homolagcji.. Ale podzwonilem po TDT i cos juz kombinuje miejmy nadzieje ze zaltawie to pomyslnie.. Narazie nie mysle o tankowaniu chce go zarejestrowac..;p Pozniej bedziemy mysleli czy w lodzi czy gdzies indziej chociaz w lodzi podobno jeszcze nie ma stacji;/;/
Touran_CNG

Wiem że gość z Warszawy jechał do Krakowa na legalizację butli , tam jakoś łatwiej to załatwić. W Warszawie chcą instrukcje obsługi do instalacji gazowej a nawet nie wiem czy coś takiego istnieje w oryginalnych instalacjach, więc chyba papiery z kosmosu trzeba załatwić. Co do Krakowa to tam można to załatwić. koszt to 150 za butlę, czyli jakieś 600 PLN. Potem na przegląd na Okręgową stację diagnostyczną i do wydziału komunikacji ! I po zawodach.
P/S. Czy ty to na handel kupiłeś?
Po jakiego grzyba ci samochód w łodzi jak tam nie ma stacji ( oficjalnej ) , bo jest gdzieś na jakiejś zajezdni ......
Touran_CNG

administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Tylko szkopuł polega na tym, że to jest informacja niepotwierdzona. Od testów tego autobusu kilka lat temu nic w tym temacie nie było robione. Poza tym nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś tam jeszcze tankował swój samochód...
Karol Wieczorek
KUBAS

Kupiłem bo mialem okazje i szczerze myslalem ze w takim miescie jak łódz napewno bedzie stacja.. No ale to polska... Tu jak widac wsyztko mozliwe.. Dzownilem do kolesia z TDT w lodzi i mi wytlumacyzljak to wyglada wg niego msuze najpierw sprawdzic czy butle maj homologacje chodzi o te nr R110 czy cos takiego Pozniej musze zlorzyc oficjalny wniosek do TDT i oni wysla pracownika do mnie aby zbadal instacje lub sam moge samochodem dojechac. (ciekawe jak skoro nie jest zarejestrowany) :mrgreen: :mrgreen: No ale mowie to jest polska to wysztko jest mozliwe..
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

Post autor: VERONA »

Tak jak Marcin napisał, kupujesz kota w worku nie sprawdzając poważnych informacji zawartych na naszym forum.Na forum już kilkadziesiąt razy był opisywany temat przepisów.Fajnie że kupiłeś bo miałeś okazje (to się jeszcze okaże z tą okazją)
Ja też mówię że tu jest Polska i całe szczęście że w końcu przestrzegane jest prawo.
Tak na marginesie przepisy odnośnie 110 R są praktycznie takie same w całej UNI (wyjątki są wyjątkami a nie regułą)

Tak na marginesie, nie ma najmniejszego problemu zarejestrować Twoje auto posiadając dokument z TDT całkowicie legalnie.

Pozdrawiam
Sławek
Ostatnio zmieniony pt gru 11, 2009 15:14 przez VERONA, łącznie zmieniany 1 raz.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”