Przepalający się bezpiecznik F20 - odcięcie gazu CNG CADDY

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
ventillo
CNG car: CADDY MAXI 2.0 EcoFuel

Przepalający się bezpiecznik F20 - odcięcie gazu CNG CADDY

Post autor: ventillo »

Witam,

Piszę informacyjnie dla innych posiadaczy VW CADDY zwłaszcza wersji MAXI z dodatkowymi 2 butlami za tylnim mostem. Dzisiaj mialem taka przypadłość że właczyła mi się benzyna w terybie awaryjnym a na zegarach zero gazu mimo że miałem do połowy jeszcze przed chwilą. Na komputerze żadnego błędu.

Zacząłem od bezpieczników i okazało się że pod maską w skrzynce na bezpieczniki przepalił się bezpiecznik F20 10 amper. Wymieniłem go, gazik się włączył wszystko super ale po 15 sekundach znowu się zjarał a auto przeszło na benzynę.

Zaopatrzony w spory zapas bezpieczników zaczęliśmy odpinać po kolei części auta i sprawdzać co powoduje przepalenie bezpiecznika. Reduktor sprawny - to nie to. Wchodzimy pod auto. Wersja MAXI ma 5 butli, 3 przed tylnim mostem i 2 za tylnim mostem. I problem leży w tych 2óch dodatkowych butlach(czyli numer 4 i 5). Ponieważ umieszczone są one za tynim mostem dostaje się tam o wiele wiecej wody, syfu, wilgoci pomimo zalozonych oslon. Na 4 butli wtyczka do elektrozaworu zasnierdziała i po wyjęciu jej z z gniazda praktycznie odpadł jeden pin. Za to elektrozawór w butli numer 5 jest do wymiany. Plastikowa obudowa się aż podtopiła. To było przyczyną wypalania tego bezpiecznika.

W tej chwili butle numer 4 i 5 są odłączone i auto jeździ na gazie bez zarzutu. Nie wiem tylko jaki będzie objaw jak będzie mniej gazu w tych pierwszych trzech i komputer będzie chciał uruchomić elektrozawór tych następnych - to się okaże.

Na teraz mam pytania czy ktoś z Was wie czy ten elektrozawór ma zdejmowalną cewkę czy trzeba ściągać cały zawór ? W tej chwili butle nabite są na maksa gazem.

Czy jest możliwość awaryjnego i bezpiecznego spuszczenia gazu z tych butli bo w tej chwili strach się za te zawory zabierać.

Na koniec znalazłem na niemieckim forum wpis o tym samym problemie, niestety z niemieckim u mnie słabo. Ze zdjęć wynika że gość rozebrał te cewki nie zdejmując zaworu. Może ktoś obeznany podpowie jak się za sprawę zabrać i to wymienić ?

Tu link do forum

http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewto ... a17dd9d7c7

Pozdrawiam

EDIT: Z tego co wykumałem z google translate chłopakom udało się wymienić cewki bez zdejmowania zaworów. Mam nadzieję że dostępność tych cewek będzie w miarę.

Gorzej, jeśli się okaże że cewka sie zjarała bo jest problem z zaworem. Wtedy kaplica, bo trzeba zmienić cały elektrozawór.

Czy zakład który wykonuje próby ciśnieniowe zbiorników poradzi sobie z spuszczeniem gazu i demontażem takiego zaworu?
Bajer
CNG car: Jak już to VW

Re: Przepalający się bezpiecznik F20 - odcięcie gazu CNG CAD

Post autor: Bajer »

Witam. Cewki są dostepne w aso i kosztują 100zl/szt i są na drugi dzień od zamowienia.

Co do zasady działania to podczas tankowania zawory są w stanie bez prądowy, ciśnienie gazu otwiera wszystkie zawory i gaz równomiernie napełnia butle. Natomiast żeby gaz mógł swobodnie opuścić butle konieczny jest prąd i sprawna cewka. Jeździć możesz bez najmniejszego problemu jednak zmniejszy się znacznie zasieg auta (opróżniane będą butle tylko ze sprawnymi zaworami). Podczas jazdy na gazie otwarte są wszystkie butle jednoczesnie.

Cewki mozna wymienić bez demontażu całego zaworu i nie ma potrzeby spuszczania gazu.
Jeżeli uszkodzony jest zawór to bez spuszczenia gazu sie nie obędzie, koszt 800zl/szt i tylko na zamowienie ok tygodnia.
ventillo

Dziękuję.

Jest dokładnie tak jak mówisz. Zasięg auta się zmniejszył. Cewki już zamówione. Niestety w VW w Gdańsku muszę czekać około tygodnia na nie. Cewka w 5 butli jest inna niż cewka w butli numer 1,2,3,4.

Rzeczywiście wymiana cewki może się odbyć bez spuszczenia gazu (ufff!)

Obrazek

Tu jest elektrozawór wyjęty z butli. Rozumiem że można bezpiecznie odkręcić tę śrubę dociskową cewki w celu jej montażu ?

Obrazek

Tutaj zdemontowana druga śruba, i można nałożyć cewkę...

Obrazek

Jeśli ktoś się dokładnie orientuje czy to właśnie te 2 śruby można bezpiecznie odkręcić to proszę o potwierdzenie.

Za to na poniższym zdjęciu już jest zdjęty cały trzpień a wtedy już kaplica!!! :)

Obrazek

Pozdrawiam
Bajer

O kolega z 3-miasta......... szkoda ze dopiero teraz sie dowiaduje, mógłbym zorganizować cewki z rabatem, zresztą jak na inne części z aso vag grupy.
ventillo

Tak, jestem z Gdyni :)

Cewki zamówiłem w VW na Lubowidzkiej w Gdańsku.

Szczerze, to rabat się przyda jak się okaże, że cewka nie rozwiązała problemu i trzeba wymienić cały elektrozawór ;)

Ale tego się dowiem po weekendzie.

Pozdrawiam
Bajer

Chyba kiedyś kolege widziałem przy tankownaiu..........ciemno było...........ale bordowe Caddy?

Nie zauważyłem wypowiedzi pod zdjeciami.
Cewke odkrecamy bezpiecznie, tam jest do zdjecia kapturek i do odkrecenia nakretka. Cewka schodzi. Warto też zamówić oringi gumowe. Chodzi tylko o to żeby sie syf nie dostawał pomiedzy cewke a trzpień.
Trzpien tez można bezpiecznie wykręcić, trzeba tylko wcześniej zakręcić zawór pod czarnym kapturkiem. Wtedy mamy odcięty gaz od trzpienia ale w samym zaworze jest gaz pod ciśnieniem. Jeśli trzpien wykrecimy mozna zaworem regulować spuszczanie gazu. Oczywiście zasady bezpieczeństwa. Generalnie dokumentacja mówi ze przy jakiej kolwiek pracy z elementami pod ciśnieniem należy zakręcić zawory we wszystkich butlach.
ventillo

Hej. Bardzo dziękuję za odpowiedzi i cenne uwagi. Caddy mam czerwone, w zasadzie malinowe.. no podchodzi pod bordowe ;)

Pozdrawiam i dam znać jak poszło.

Widzę, że kolega jest ogarnięty w tym temacie i ma warsztat. Przy następnych kłopotach (a takowe sie pojawią napewno) nie będę kombinował tylko cisnę od razu do Ciebie :)

Pozdrawiam
ventillo

Temat zakończony pozytywnie. Dzięki koledze Bajer za cenne podpowiedzi.

Ciekawostką jest to że ani VW w Gdańsku na Lubowidzkiej, ani Skoda na Morskiej w Gdyni nie chciały się podjąć tej naprawy tłumacząc, że nie mają uprawnień do takich prac.

Na szczęście jestem cały i zdrowy! Z dużej chmury mały deszcz.

Pozdrawiam
:)
Bajer

No to sukces.............. :mrgreen:

Faktycznie tak jest że do napraw modeli Eco Fuel personel w ASO musi mieć specjalistyczne przeszkolenie. I większość serwisów nie inwestuje w to, bo to znikomy rynek.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”