Pytanko mam teoretyczne. Czy robiąc konwersje fabrycznej instalacji CNG na LPG jestem zobowiazany na zmianę butli? Butle CNG wytrzymują wieksze ciśnienie, a ciśnienie LPG to zaledwie max 10bar. Mega zaletą butli CNG jest ich pojemność w przypadku Toran 115l , Caddy 160l. Robi się auto z zasiegiem grubo ponad 1000km.
Jak to wyglada od strony prawnej?
CNG->LPG Touran/Caddy
Re: CNG->LPG Touran/Caddy
Od strony prawnej wygląda to bardzo kiepsko. Na butlach jest "ONLY CNG".
Ale proponuję zapytać u źródła, czyli w dozorze i to najlepiej zadzwonić do różnych w różnych województwach co oni na to, pytanie czy odpowiedzi będą takie same.
Zastanawiałem się nad tematem i można by spróbować takiej rzeczy.
- kupujesz najmniejszą z możliwych butli lpg, tak aby ją gdzie wcisnąć, aby mieć tylko homologację i spokój na 10 lat.
- możesz ją montować możesz nie, ewentualnie na przegląd jako atrapa przykręcisz i przewody wpuścisz gdzieś w podłogę aby tylko wyglądało że jest podłączona.
- zakup butli lpg pokryje ci jeden przegląd butli cng
- przerabiasz instalację i jazda
Czy ktoś komuś sprawdzał dokładnie butle na przeglądzie, numery, stan wizualny, szczelność? Bo mi nie. Przeglądy robiłem w SpeedCar. Czasami zapytali gdzie są, to powiedziałem, że pod osłoną w podłodze, to machnęli tylko ręką. Albo na przegląd wysłać "blondynkę" to nawet o nic nie zapytają
.
Ważny jest tylko papier.
Kupujesz butle papier masz.
Bez problemu robisz wbicie do dowodu.
Także od strony prawnej wszystko masz ok, a że gaz jest przechowywany w innej butli to tylko wiesz Ty i Twój mechanik jak biegną rureczki.
Ale proponuję zapytać u źródła, czyli w dozorze i to najlepiej zadzwonić do różnych w różnych województwach co oni na to, pytanie czy odpowiedzi będą takie same.
Zastanawiałem się nad tematem i można by spróbować takiej rzeczy.
- kupujesz najmniejszą z możliwych butli lpg, tak aby ją gdzie wcisnąć, aby mieć tylko homologację i spokój na 10 lat.
- możesz ją montować możesz nie, ewentualnie na przegląd jako atrapa przykręcisz i przewody wpuścisz gdzieś w podłogę aby tylko wyglądało że jest podłączona.
- zakup butli lpg pokryje ci jeden przegląd butli cng
- przerabiasz instalację i jazda
Czy ktoś komuś sprawdzał dokładnie butle na przeglądzie, numery, stan wizualny, szczelność? Bo mi nie. Przeglądy robiłem w SpeedCar. Czasami zapytali gdzie są, to powiedziałem, że pod osłoną w podłodze, to machnęli tylko ręką. Albo na przegląd wysłać "blondynkę" to nawet o nic nie zapytają
Ważny jest tylko papier.
Kupujesz butle papier masz.
Bez problemu robisz wbicie do dowodu.
Także od strony prawnej wszystko masz ok, a że gaz jest przechowywany w innej butli to tylko wiesz Ty i Twój mechanik jak biegną rureczki.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Koledzy, ale o czym Wy piszecie?
Osprzętu do LPG w żadnym wypadku nie da się zamontować do zbiornika CNG. Odwrotnie też nie.
Osprzętu do LPG w żadnym wypadku nie da się zamontować do zbiornika CNG. Odwrotnie też nie.
-
Bajer
- CNG car: Jak już to VW
Możesz coś więcej napisać dlaczego nie można butli cng natankowac lpg? Jakieś przeszkody techniczne?
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Tak, osprzęt LPG ma zupełnie inny typ mocowań, niż osprzęt CNG. To nie są zamienne podzespoły.
-
Bajer
- CNG car: Jak już to VW
I wszystko jasne. Czyli pozostaje szukać butli lpg, które kształtem podpasują w miejsce orginalnych.