Problem - duże spalanie CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
MateuszC
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG

Problem - duże spalanie CNG

Post autor: MateuszC »

Witam,

jestem od miesiąca posiadaczem Opla Zafiry A 1.6 CNG z 2004 roku, autko sprawuje się jak na razie bez problemu a jedyne co mnie zastanawia to spalanie.
Dwa pełne tankowania i jazda po mieście dały średnią ok. 11 Nm^3/100km.
Natomiast w cyklu mieszanym (większość w trasie) średnia wyszła mi ok. 8 Nm^3/100km

Co o tym myślicie? Z tego co przeczytałem na forum, nie są to zadowalające wyniki.
Dodam jeszcze, że czytając forum zorientowałem się, że w tylnich kołach mam niewłaściwe ciścnienie (2.2 a powinno być 2.7)
Druga rzecz to czasem podczas jazdy wariuje mi wskaźnik gazu (zdarza się, że opada na poziom zero i pozostaje przez jakiś czas w tym stanie) z drugiej strony bardzo długo wskazuje pełne napełnienie zbiorników choć fizycznie gazu jest jakość 3/4. Również rezerwa gazu świeci się bardzo krótko (tylko niecałe 5 km).

Ciśnienie w oponach napewno ma znaczenie jeśli chodzi o spalanie i tu dopompowanie powinno być pomocne.
Co do wskaźnika gazu czy to może być objawem jakiejś usterki i czy ogólnie patrzac na spalanie jesteście w stanie podpowiedzieć na jakie elementy zwrócić uwagę i może coś wymienić?

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: tigercng: Wto Lut 14, 2012 14:24 ]
Wyniki spalania faktycznie są niezadowalające. U mnie w mieście wychodzi poniżej 8 m³/100 km, w trasie poniżej 5 m³/100 km. Ciśnienie w oponach z tyłu takie jak podajesz, 2,7 bar. Czy czujesz zapach gazu pod maską?
Ostatnio zmieniony wt lut 14, 2012 16:06 przez MateuszC, łącznie zmieniany 1 raz.
MateuszC

Pod maską nie czułem, raz natomiast podczas jazdy poczułem gaz wewnątrz. Dodam przy tym, że wysłałem zapytanie do serwisu w Kielcach i mój pojazd kwalifikuje się do kampani 10-C-047 (wymiana elektrozaworów).
Czyli jest możliwość że gaz może poprostu wyciekać?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Jak najbardziej może wyciekać, jednak w znanych mi przypadkach zapach gazu w okolicach butli był bardzo wyraźny.
Przy włączonym silniku sprawdź czujnikiem okolice zaworów przy butlach.
MateuszC

Witam ponownie,

wymieniłem elektrozawory w Kielcach oraz dopompowałem tylne koła. Przy okazji wyjazdu do Kielc sprawdziłem spalanie i tak:

trasa Wrocław -> Trzebinia (autostrada 120-130km/h) ok. 9 m³/100 km
trasa Trzebinia -> Kielce -> Kraków -> Trzebinia (max 90-100 km/h) ok. 7 m³/100 km
trasa Trzebinia -> Wrocław (autostrada 120-130km/h) ok. 8 m³/100 km

tak naprawdę ten drugi pomiar jest najbardziej wiarygodny (na tej samej stacji i przy podobnej temperaturze powietrza)

podsumowując napiszę, że spalanie spełnia moje oczekiwania
robertollini
CNG car: zafira 1.6 04

Post autor: robertollini »

Witam mateuszC

Powiedz mi jedno , czy po zmianie elektrozaworów zniknął problem ze wskaźnikiem gazu ?
Ja mam podobny problem ze wskaźnikiem , ale nie odczuwam problemu ze spalaniem , jeżdżę bardzo dużo na krótkich odcinkach to spalanie mi wychodzi 9,3 , ale juz na trasie np. tychy - raba 114 km to już 7,4 , dlatego bardzo mnie interesuje ta kwestia.

Dzięki
Zafira 1.6 CNG 2004
MateuszC

Witam,

problem ze wskaźnikiem gazu nie zniknął, ale przejrzałem dokładnie forum i znalazłem informację, że jest to prawdopodobnie spowodowane bardzo wysokim ciśnieniem gazu po zatankowaniu i nie ma się czym przejmować.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”