OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
pdomanski

Post autor: pdomanski »

W ostanim miesiącu wymieniłem dwa komplety świec zapłonowych, gdyż jak stwierdził mechanik z serwisu opla świece są coraz gorszej jakości a szczególnie te wyprodukowane przez firmę bosh. Dodatkowo dowiedziałem się, że tak specyficzne świece do naszych aut leżą w magazynach po pare lat i izolatory ulegają naturalnemu zużyciu. Niestety świece nie są objęte gwarancją tak więc 300 zł poszło !!!. Problemy ze złymi świecami objawiają się tym, że auto na gazie jaki i na benzycie szarpie, nie ma mocy i silnik nie może ustabilizować obrotów. Polecam więc mieć jeden komplet w zapasie, gdyż w razie potrzeby jest problem z dostępnością tych specyficznych świec w Polsce.

Dla zainteresowanych podaję firmę i symbol świec do zafiry 1,6CNG model A.
Bosh Platinium FR 7DPP 33

W przypadku zakupu w serwisie opla - numer GM1214029 ( producent bosh ).
shenn
CNG car: Opel Zafira 1,6 CNG

świece

Post autor: shenn »

To że świece nie można reklamować to chyba jest nie tak. Poprzedni właściel mojego samochodu reklamował świece i reklamacje mu uznali.
Wymieniał świece w Polsce a w Holandii miał problemy z samochodem. W serwisie Opla stwierdzili iż 1 świeca jest popsuta, wymienili komplet, zapłacił. W Polsce reklamował świece w OPEL POLSKA i uznali reklamację i zwrócili mu kasę (pismo uznające reklamacje mam w swoich papierach).

Na marginesie mam założone świece o symbolu GM 12 14 000 - wynika tak z faktury - i działąją już 12 miesięcy
Opel Zafira 1,6 CNG
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Ciekawe ceny podajecie.
U mnie wymiana świec w Auto-Łomianki po 4 latach kosztowała 127,93 zł świece + 33,18 zł wymiana.
Razem 161,11 zł. Wprawdzie dostałem rabat, ale i tak daleko do 300 zł.
pdomanski

Wymieniałem u siebie dwa komplety co daje 150 zł z wymianą za jeden komplet. Tak więc ceny w tym przypadku są porównywalne.
Shenn dałeś mi trochę do myślenia i chyba pofatyguję się do serwisu opla i będę domagał się zwrotu gotówki. Co się tyczy świec zapłonowych, to o ile wiem jest tylko jeden fabryczny rodzaj świec do tego auta i boję się, że serwis założył ci nieodpowiednie. Podpytaj w serwisie opla, najlepiej w łomiankach pod w-wą znają się trochę na tym typie auta.
tigercng
Moderator

W katalogu Opla występują dwa typy świec dla Z16YNG.
Nie wiem, czy różnica między nimi to tylko napis GM lub Bosch, czy różnice są jakieś większe.
Ja miałem Boscha, to wymieniłem też na Boscha.
tigercng
Moderator

Bezpłatna akcja serwisowa GM/Opel CNG

Miałem napisać kilka słów o bezpłatnej kampanii serwisowej dotyczącej samochodów Opel (Zafira/Combo/Astra) CNG organizowanych przez General Motors/Opel.
GM używa terminologii "kampania usprawniająca" ("Verbesserungsaktion") aby zaznaczyć, że nie jest to poprawianie błędów, ale usprawnienie samochodu. Właściwie należy użyć liczby mnogiej, gdyż są aż cztery kampanie, stosowane w zależności od numeru VIN i daty produkcji samochodu
O kampanii dowiedziałem się dzięki p. Krzysztofowi Bugielowi, znanemu popularyzatorowi CNG w Polsce, za co jeszcze raz bardzo mu dziękuję.
Zwrócił mi on uwagę na notatkę w "Autobild" informującą o tym:
http://www.autobild.de/aktuell/meldunge ... l_id=13169
O kampaniach informują też wpisy na Opel Erdgas Forum:
http://www.gibgas-forum.de/list.php?23
oraz w kilku innych miejscach - polecam google.
Strony są niemieckojęzyczne, także nie-szprechającym polecam serwis do tłumaczeń maszynowych:
http://www.google.com/translate_t

Jak wspomniałem w innym wątku, w skład akcji serwisowych dla Zafiry CNG mogą wchodzić następujące czynności:
1. Montaż zaworu odcinającego na reduktorze ciśnienia.
2. Montaż separatora oleju między butlami a reduktorem.
3. Wymiana wtryskiwaczy gazowych - 4 szt.
O konieczności wykonania takiej akcji firma GM/Opel informuje listownie właścicieli samochodów. Dotyczy to zapewnie jedynie pierwszych właścicieli, bo o ile dobrze wiem, to GM nie dysponuje centralną bazą samochodów, gdzie jest zanotowana cała historia danego auta, jak przykładowo VW/Audi.

Ponieważ na podstawie poprzednich kontaktów z GM Poland uznałem, że zwracanie się do nich w tej sprawie jest bezcelowe, napisałem maila ze swoimi szczegółowymi danymi do Centrum Serwisowego w Niemczech. Oni jednak naiwnie przekierowani moją sprawę do Polski. Tutaj rozpoczęła się moja pouczająca korespondencja mailowa z GM Poland, której treść bardziej nadaje się do "humoru z zeszytów" niż do cytowania na tym forum. Dość powiedzieć, że to ja musiałem informować Dział Obsługi Klienta w GM Poland, że instalacja CNG w Zafirach nie jest montowana w żadnych autoryzowanych serwisach Opla, tylko w fabryce. Na koniec otrzymałem od nich "użyteczną" radę, aby skontaktować się z serwisem austriackim.
Ciekawostką jest, że żadne ASO Opla w Polsce nie dysponuje żadnymi informacjami na temat akcji serwisowych dotyczących samochodów nie sprzedanych u dealerów w Polsce. W szczególności nie ma w ogóle takiej akcji serwisowej, jak 07-P-009. Oznacza to, że w razie poważnego błędu np. zagrażającego waszemu życiu, nie dowiecie się o tym w Polsce niczego.
Krótki rzut oka na mapę wystarczył do stwierdzenia, że najbliżej Warszawy położonym normalnym (czytaj obsługującym wszystkie modele samochodów) serwisem będzie Frankfurt nad Odrą. Dzięki pomocy p. Krzysztofa umówiłem się tam. Oni zamówili dla mnie odpowiedni zestaw naprawczy. Ja następnie pojechałem na wykonanie akcji, co też wszystkim innym na tym forum polecam.
Najbardziej widocznym efektem jest znacznie łatwiejsze uruchamianie zimnego silnika.

Każda akcja serwisowa ma swój kod identyfikacyjny,
Przykładowo moja akcja ma kod 07-P-009, a zestaw części do montażu 90 08 198. Dane te znajdują się na dokumencie Auftrag, który otrzymałem na koniec wizyty w serwisie niemieckim.
Sprawdziłem te dane u jednego z dealerów w Polsce. W bazie, którą dysponują nasze serwisy, nie ma w ogóle takiej akcji serwisowej, jak 07-P-009. Zamontowana część 90 08 198 nosi w katalogu enigmatyczną nazwę "zestaw naprawczy" i jest teoretycznie dostępna w cenie 650 zł. Tak właśnie wyglądała jeszcze niedawno "bezpłatność" tej akcji w Polsce, bo ostatnio jednak coś się zmienia w tym temacie. Ale o tym piszę już w innym wątku.

I to by było na tyle. Jeśli są jakieś pytania to zapraszam do zadawania na forum.
Ostatnio zmieniony wt lut 05, 2008 23:17 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
pdomanski

Panowie czy wasze auta zasilane benzyną Pb 95 mają podobną dynamikę jazdy do zasilania gazowego ?. Ja muszę tankować min Pb 98 lub z Shella 100 oktanową, by móc w miarę znośnie przyspieszać.
Mostek

nieszczelna instalacja

Post autor: Mostek »

Witam jestem nowym posiadaczem Zafiry 2003, i odrazu kłopot okazuje się że układ na połaczeniu gwintowym, wchodzącym na drugą butle rozszczelnił się. Mieliście taki przypadek, czy wchodzi w grę wymiana przewodu, jak podejrzewam? Przewód jest dokręcony.
klemens

Witam wszystkich.

Post autor: klemens »

Witam wszystkich użytkowników Forum oraz aut zasilanych CNG :lol: Jestem posiadaczem Opla Zafiry 1.6 CNG Njoy wyprodukowanego w Niemczech w 2005 r. Auto kupiłem w październiku 2006 r. Przebieg około 22000 tys.km. Pierwszy właściciel jeździł tym autem pół roku. Informacja dla tych co chcą kupić auto :!: Niemcy lubią wszystko dokumentować. Ja wpisałem w Google pierwszego właściciela z Fahrzeugbriefu. Na internecie znalazłem 11 zdjęć z wypadku wraz z opisem jaki miał ten samochód:roll: .Samochód był lekko uszkodzony.Miał uszkodzony przedni zderzak i reflektor z prawej strony, a kierowca zażył tabletkę od bólu głowy z wrażenia.:x
Zafira ma butle firmy Faber z homologacją R-110. Na każdy zbiornik posiadam decyzję TDT i protokół badania. Często pokonuję trasę od Przemyśla do Zgorzelca. Są to wyjazdy rodzinne. Po drodze mam kilka stacji CNG. Tankowałem już w Jarosławiu, Rzeszowie, Tarnowie, Dębicy, Krakowie na ul. Balickiej, Wrocławiu i Zgorzelcu. Wymieniałem już wtryskiwacz. Sprowadzali z GM. Wymiana w Tarnowie. Cena 1600 pln: Jutro jadę do warsztatu do Rzeszowa bo mam problem z webasto i butlą, tzn.do tej pory tankowałem około 24 m3 a od trzech tankowań mieści mi sie około 16 m3. Na Forum jest świetna instrukcja jak to naprawić, ale nie będę podejmował się tego. Ostatnio przeczytałem o akcji serwisowej. Jakby wypaliło to by było super :shock:
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie moderatorowi tigercng.
Ostatnio zmieniony czw mar 27, 2008 12:48 przez klemens, łącznie zmieniany 4 razy.
tigercng
Moderator

Hehe, dzięki za pochwalenie mojej instrukcji :)
klemens

Byłem w warsztacie w Rzeszowie. Wymieniono cewkę na trzecim zbiorniku. Następnie zatankowałem gaz - ok. 23 m3.
Mam pytanie: W mojej Zafirze jest jedno zasilanie na dwie butle gazowe, gdzie znajdują się bezpieczniki ewentualnie przekaźniki, coś co przerywa obwód w razie zwarcia?
tigercng
Moderator

Eee... , u mnie nic takiego nie ma. Jest wykonane dokładnie tak, jak to opisałem w poście Smalcu. Może dasz jakieś zdjęcia ?
2008-03-21 sprawę bezpieczników w obwodach załączających elektrozawory na butlach opisuję dalej w tym poście.
Ostatnio zmieniony pt mar 21, 2008 16:29 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
klemens

Naprawa !

Zdjęć nie mam, bo nie robiłem ich w trakcie naprawy :idea: Mój mechanik, po testach na stukanie i analizie przewodów odchodzących od butli stwierdził, że jest jedno zasilanie na dwie butle gazowe. Próbował znaleźć bezpieczniki od jednego i drugiego układu. Nie mam schematu ideowego i nie wiem czy ten układ posiada jakieś zabezpieczenia :?: Czy po prostu wymienia się wadliwy elektrozawór i wszystko.
Na razie muszę wyjechać cały gaz który zatankowałem. Zobaczę czy przejadę na tym około 300 km, następnie ponownie zatankować i sprawdzić ile wejdzie. Wtedy dopiero przekonam się, że naprawa jest skuteczna. :!:

2008.03.30 - Okazuje się że są dwa bezpieczniki !

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz mar 30, 2008 14:15 przez klemens, łącznie zmieniany 3 razy.
Paweł K Rzeszów
CNG car: Zafira 2003r.

Witam . Zgodnie z sugestią moderatora pare słów o moim autku

Post autor: Paweł K Rzeszów »

Zostałem szczęśliwym posiadaczem Opla Zafiry Bj 2003 1,6CNG - samochód kupiłem w Wiedniu cały bez uszkodzeń lecz z usterką -auto pracuje na benzynie ale na gazie nie pali na wszystkie baniaki .Obecnie jestem na etapie doprowadzania do używalności a dzięki temu że trafiłem na to forum nie popsułem sobie zdrowia i auta . Dodatkowo oprócz tego co wyżej napisałem z listwy zasilającej gaz przy kolektorze ssącym pojawia się nieszczelność - rurka zasilająca jest trochę luźna i myślę że to o nią chodzi , w kazdym razie czuć gaz i go słychać ... Pytanie moje - Jak wygląda sprawa demontażu kolektora ssącego w zafirze bo straszą mnie wszyscy że przej... ne . Dodam że muszę zdemontować ponieważ jest nieszczelność a auto będzie użytkowane przez moją Żonę do transportu też i naszych dzieci . Mam możliwość też w ostateczności kupić cały kolektor kompletny z wtryskami benzynowymi i gazowymi -nowy (całość 1500zł) , miałem go w rękach , oglądałem i nawet fotki porobiłem , ale po lekturze na forum odnośnie combolota Misiu15go chodzi mi po głowie "regeneracja" Pozdrawiam wszystkich a szczególnie moderatora za szybką odpowiedź Dzięki Tigercng.
tigercng
Moderator

Re: Witam . Zgodnie z sugestią moderatora pare słów o moim a

Paweł K Rzeszów pisze:z listwy zasilającej gaz przy kolektorze ssącym pojawia się nieszczelność - rurka zasilająca jest trochę luźna, w kazdym razie czuć gaz i go słychać ... Pytanie moje - Jak wygląda sprawa demontażu kolektora ssącego w zafirze bo straszą mnie wszyscy że przej... ne . (...)po lekturze na forum odnośnie combolota Misiu15go chodzi mi po głowie "regeneracja" Pozdrawiam wszystkich a szczególnie moderatora za szybką odpowiedź Dzięki Tigercng.
Nie wiem, czy doczytałeś do końca wszystko, co napisał Misiu15go, ale jego samodzielna naprawa zakończyła się niepowodzeniem. W końcu auto przestało palić i na gazie, i na benzynie. Jakoś zdołał dotoczyć się do Tarnowa, i dopiero akcja serwisowa przywróciła mu pełną sprawność.
Pewnie wcześniej "mechaniki" w Poznaniu źle coś poskładali.

To prawda, że dotarcie do wtrysków wymaga demontażu sporej części samochodu, odłączenia masy kabli i rurek. Sam kolektor o zmiennej geometrii kanałów jest już sam w sobie skomplikowanym urządzeniem. Dodam do tego, że wtryski gazowe są umieszczone od spodu kołnierza i kolektora. Być może tam w Austrii ktoś już próbował coś grzebać i przy tej okazji wygiął rurkę zasilającą gazem wtryskiwacze, albo zapomniał założyć zapinkę-zabezpieczenie.
Zobacz na to zdjęcie komory silnika. Jest już założony nowy kołnierz z nowymi wtryskami. Te co widać to są benzynowe. Niewidoczne gazowe są od spodu kołnierza i widać jedynie rurę - stalową plecionkę z prawej.
Obrazek
Osobiście radzę jechać do Tarnowa, widziałem że chłopaki z Czakramu mają w tym wprawę, po przezbrojeniu wszystkich Opli z KSG. :) Łącznie kilkadziesiąt sztuk.
W końcu ma tym jeździć Twoja rodzina.

Sobie do podłubania zostaw montaż wygłuszki pod maską, albo plastikowej osłony silnika od spodu. A jak jesteś bardziej wprawiony, to zainstaluj spryskiwacze reflektorów. Zrobiłem to osobiście, działają bardzo fajnie, a ja miałem niezłą frajdę. Niedługo zabiorę się za montaż szuflady pod siedzeniem pasażera. Mam już komplet części.

Wtryski lepiej zostawić komuś doświadczonemu - za duże ryzyko.
Jeszcze rok temu musiałbyś jechać do Niemiec, albo faktycznie to zrobić samemu. Teraz jest już z tym dużo lepiej.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”