Witam wszystkich użytkowników forum. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Znajomy kupił OPEL ZAFIRA B 1.6 CNG Turbo EcoFlex 2011. Jako że hobbystycznie interesuję się i reguluję dla własnych potrzeb instalacje sekwencyjne LPG, zainteresował mnie również temat cng. Nie wiem tylko jak go ugryźć w/w aucie?
1. Jak jest tam instalacja fabryczna? Jakiego producenta?
2. Czy raz starowany jest osobnym komputerem tak jak ma to miejsce w LPG? Jeśli nie to jakim programem można się pod nie go podłączyć i gdzie szukać interface'u.
3. Czy podłączenie się i ewentualne zmiany nastawień CNG mogę mieć wpływ na gwarancję auta?
Chciałbym zgłębić temat CNG - proszę o jakieś rady
Pozdrawiam serdecznie!
Adam
OPEL ZAFIRA B 1.6 CNG Turbo EcoFlex
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Witam,
1. Producentem instalacji, jak i całego samochodu, jest firma General Motors.
Poszczególne elementy mają swoich dostawców, np. reduktor jest firmy Landi Renzo, wtryskiwacze Siemens, ale to dla nas nie ma specjalnego znaczenia.
2. Nie ma żadnego sterownika od gazu. Wszystkim (benzyna + CNG) zawiaduje sterownik silnika. Do sterownika można podłączyć się komputerem serwisowym dostępnym w ASO.
3. Nie ma potrzeby wykonywania żadnych regulacji podczas eksploatacji auta. To jest instalacja fabryczna. Sterownik posiada samoadaptacyjne algorytmy dostosowujące pracę do stopnia zużycia poszczególnych elementów. Naprawa ogranicza się do wymiany niesprawnych części.
Pozdrawiam
Andrzej
1. Producentem instalacji, jak i całego samochodu, jest firma General Motors.
Poszczególne elementy mają swoich dostawców, np. reduktor jest firmy Landi Renzo, wtryskiwacze Siemens, ale to dla nas nie ma specjalnego znaczenia.
2. Nie ma żadnego sterownika od gazu. Wszystkim (benzyna + CNG) zawiaduje sterownik silnika. Do sterownika można podłączyć się komputerem serwisowym dostępnym w ASO.
3. Nie ma potrzeby wykonywania żadnych regulacji podczas eksploatacji auta. To jest instalacja fabryczna. Sterownik posiada samoadaptacyjne algorytmy dostosowujące pracę do stopnia zużycia poszczególnych elementów. Naprawa ogranicza się do wymiany niesprawnych części.
Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Możliwość ingerencji w ustawienia fabryczne zapewne istnieje. Wiem, że np. jest możliwość wyłączenia poszczególnych wtryskiwaczy CNG lub włączenia elektrozaworów pomimo braku sygnału z czujnika ciśnienia. To z pewnością ułatwia diagnostykę, ale nie jest niezbędne.
Czy istnieje np. możliwość regulacji czasu otwarcia wtryskiwaczy, tego nie wiem. Jednak jak już pisałem w praktyce jest to zbędne, bo uszkodzony wtryskiwacz po prostu się wymienia.
Warto jeszcze wprost napisać, że nowe elementy instalacji gazowej można zakupić w ASO Opel. Znajdują się w tych samych katalogach, w których są części zasilania silnika w inne paliwa.
Używanych części można szukać na portalach aukcyjnych i szrotach.
Czy istnieje np. możliwość regulacji czasu otwarcia wtryskiwaczy, tego nie wiem. Jednak jak już pisałem w praktyce jest to zbędne, bo uszkodzony wtryskiwacz po prostu się wymienia.
Warto jeszcze wprost napisać, że nowe elementy instalacji gazowej można zakupić w ASO Opel. Znajdują się w tych samych katalogach, w których są części zasilania silnika w inne paliwa.
Używanych części można szukać na portalach aukcyjnych i szrotach.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Rumcajs
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Tiger,Warto jeszcze wprost napisać, że niesprawne elementy instalacji gazowej można zakupić w ASO Opel. Znajdują się w tych samych katalogach, w których są części zasilania silnika w inne paliwa.
jest dzień wolny, pora w miarę wczesna, niby poranną kawę już wypiłem, ale po kilkakrotnym przeczytaniu tego tekstu który zacytowałem NIE NADĄŻAM.
Wydawało mnie się, iż złom to np można kupić tu :
http://allegro.pl/gaz-cng-opel-zafira-i2555492804.html
oczywiście jak ktoś szuka części do zbudowania rakiety, coby się wysłać w przestrzeń międzygalaktyczną
Czy możesz rozwinąć swoją myśl odnośnie " niesprawnych elementów instalacji gazowej dostępnych w ASO Opel" ?
To jest bardzo ciekawe.
[ Komentarz dodany przez: tigercng: Sro Sie 15, 2012 11:30 ]
Tak, pora była późna, już poprawiłem. Dzięki za zwrócenie uwagi