Zafira B - większe obroty silnika po odpaleniu zimnego silni
-
misiuq
- CNG car: Opel Zafira B CNG 2006 r.
Zafira B - większe obroty silnika po odpaleniu zimnego silni
Mam pytanie do użytkowników Zafiry B : po odpaleniu auta na zimnym silniku obrotomierz pokazuje ok. 1050 obr/min. Po ok 2-3 min. jazdy i rozgrzaniu silnika mam 900 obr/min. Czy to normalne? Użytkuje Zafirę B dopiero 6 dni dlatego nie wiem czy to jest normalne. Ile km robicie w jeździe miejskiej na 28 m3 Zafira B CNG 94 Km? Pozdrawiam, Michał
-
misiuq
Źle napisałem. Chodziło mi o to ile przejeżdżacie kilometrów w jeździe miejskiej Zafirą B CNG? Podając 94 KM chodziło mi o konie mechaniczne a nie kilometry. W tej chwili przejechałem ok. 174 km i wskaźnik gazu zszedł nieznacznie poniżej połowy, więc myślę że ok. 300 km na pełnym tankowaniu gazu, tj. 28 m3 przejadę. Dzięki za info 
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Przejedziesz co najmniej 350 km. Wskaźnik pokazuje ciśnienie gazu, a nie ilość gazu. Ponieważ gaz ziemny nie jest gazem doskonałym, zależność ta nie jest liniowa. Do tego dochodzi stygnięcie gazu po zatankowaniu, co samoistnie obniża ciśnienie.misiuq pisze:(...)przejechałem ok. 174 km i wskaźnik gazu zszedł nieznacznie poniżej połowy, więc myślę że ok. 300 km na pełnym tankowaniu gazu, tj. 28 m3 przejadę.
Inaczej mówiąc na dolnym zakresie wskaźnika ciśnienia (0-100 bar) przejedziesz co najmniej 20% więcej drogi niż na górnym (100-200 bar).
Swoją drogą osiągasz bardzo dobre rezultaty, jak na 6 dni posiadania auta. Ja uczyłem się tego nieco dłużej.
-
misiuq
Na trasie przejechałem moja Zafirą dokładnie 452 km (trasa Wrocław - Gdynia). Uśmiech aż sam ciśnie się na usta. CNG to jest to !!! Jak opowiedziałem kolegom z pracy trochę o CNG i o moim wyniku - 452 km za ok. 80 PLN to dość mocno zainteresowali się tematem CNG i zaczęli czytać portal cng.auto.pl. Liczę na to że być może któryś z nich kiedyś przesiądzie się na auto zasilane CNG! Pozdrawiam!