Opis Problemu

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Rodzyn
CNG car: Zafira A 2005

Opis Problemu

Post autor: Rodzyn »

Na początku chciałem podziękować wszystkim ktorzy udzielali mi rad w sprawie naprawy samochodu. W szczególnosci Bartkowi i Andrzejowi.
Teraz opisze problem od początku aby nikt nie popełnił tych samych błędów.

Pierwsze objawy sporadyczna praca silnika na 3 cylindrach przewaznie w korkach jak sie zagrzewal. Diagnoza komputerowa wykazala uszkodzona cewke. Wymiana nic nie pomogla.
Wszyscy sugerowali uszkodzona głowice. Zaprzyjaźniony mechanik po zmiezeniu ciśnienia na zimnym i ciepłym wykluczył to całkowicie ( bardzo ciekawy jestem czy kolega który jeździ w sawie po naprawie i to nie taniej głowicy jest z tego zadowolony)
Zaczoł sie temat sterownika silnika. Pierwsza naprawa w Warszawie zakończyła sie totalną klapą ponieważ niby fachowiec który zarzekał sie ze potrafi go naprawic uszkodzil go calkowicie. Nastepnie wyslalem ten sterownik do Rumii ( jest 2 fachowcow jeden dobry drugi nie) oczywiscie nie dalo sie go naprawic po partactwie tego z Warszawy. Potem byly dlugie i żmudne poszukiwania nowego sterownika koszt w ASO 4700. W internecie właściwie takie sterowniki nie istnieją. Udało mi sie w Archiwum sprzedawantych rzeczy znaleźć czlowieka ktory te sterowniki kiedys sprzedawal. Okazal sie bardzo zorientowany w tym temacie. Okazalo sie ze sterownik nie musi miec tych samych numerow co poprzedni a jedynie najwazniejsza rzecza jest jego pamiec ktora okresla sie w moim przypadku HFSI 2.6 . Wszyscy fachowcy beda Was zapewniali ze potrzebne sa dokladnie takie same numery (Non sens).
Po zakupie uprosilem w ASO Miniewski o wgranie programu do nowego sterownika. Odebralem samochod bardzo szczesliwy ze odpala i jezdzi po minucie moje szczescie zamienilo sie w rozpacz poniewaz samochod po 1 minucie na gazie gasł. Nastepnie udałem sie do gaziarza na Muszkieterow ktory troche mnie naprowadzil na problem ale samochod dalej nie jezdzil. Nastepnie bylo ASO w Łomiankach i tu wielkie podziekowania dla Pana Kierownika serwisu ktory podszedl do tego z sercem ale niestety ich wiedza w tym zakresie byla naprawde mierna chociaz naprawde ten serwis moge kazdemu z CNG polecic bo staraja sie i ucza. Stwierdzili ze sterownik jest od modelu do 2004r a ja posiadam 2005 rok i nie mam w aucie przekaznika sondy lambda oraz wiazki nie pasuja do tego sterownika. Propozycja kupna nowego sterownika w ASO po znizkach 4000 bez gwarancji ze samochod bedzie jezdzil na gazie.
Po wypiciu paru piw dostalem olśnienia i zadzwonilem do czlowieka ktory sprzedal mi ten sterownik. Skontaktowal on mnie z człowiekiem wspolpracujacym w programowaniu tych sterownikow. W rozmowie telefonicznej powiedzial mi ze kazdy serwis moze mi to zreperowac wedlug jego instrukcji. Poniewaz moje zaufanie do ASO sie skonczylo postanowilem Pana odwiedzić na Śląsku okolo 280km od domu. Naprawa a wlasciwie wgranie nowego programu trwalo 30 min w tym 20 min jazdy probnej. Mieścina nie wiele wieksza od dzielnicy Warszawy z jednym warsztatem w ktorym wlascicielem jest ten chlopak ktorego bardzo polecam w porownaniu od Warszawskich partaczy.

Kontakty do obu Panow moge podeslac na życzenia.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Witam. Bardzo ciekawe. dzięki za ostrzeżenia, jak na razie niema takiego problemu ale warto być przygotowanym na wszelkie problemy z gazem :cool:
MARIO72
Obrazek
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Ja ci przecież cały czas tłumaczyłem jaką wiedzę mają warszawscy partacze, sam na ich pomysłach straciłem 1000 zł na wymianę części które były sprawne!
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Czy dobrze rozumię, że po wgraniu opragromawania i wymianie po uszkodzeniu sterownika, problem pracy na 3 cylindrach ustąpił na dobre?
Ja z tym problemem borykam się od 4 lat - ale nadal żyję...........
Nic w tym temacie nie robię (w poprzednim roku wymieniłem cewkę ale okazało się że to nie to i też w listopadzie) oprócz tego że jak idzie zima i spada temperatura (właśnie 12.11.2011r się zaczeło) przechodzę z jazdy EKODRIVING na SPORT - czyli "pościgam" się pare razy ze świateł, mocniej wcisnę pedał gazu i problem znika.
U mnie wyskakuje generalnie błąd P0303 - wypadanie zapłanu na 3 cylindrze.
Ciekaw jestem czy u mnie by to pomogło - nowe oprogramowanie??
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

A stopień sprężania sprawdzałeś?
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

standard w oplu= uszczelka pod głowicą
Lepiej zredukować, niż później żałować.
Rodzyn
CNG car: Zafira A 2005

Post autor: Rodzyn »

Ja bym zrobil tak.
Wymontowac sterownik wysłac do redy(tam chlopak naprawia). JEsli bedzie dobry to nie bierze kasy a jak zepsuty to koszt naprawy to ok 400zl + 35 przesylka. U mnie tez podobnie bylo przy zmianach temperatury. Ale wiekszosc osob bedzie doradzala Ci zrobienie glowicy. Znam pare osob ktore glowice zrobily i problem nie ustepowal. Bardzo wazne jest wymiana swiec poniewaz podobno powoduje to uszkodzenie cewki a cewka podobno powoduje uszkodzenie sterownika. To ze wymieniles cewke to bardzo dobrze ale zalecam Ci tylko cewke GM lub DELPHI.
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

wymień to wymień tamto.
PORZĄDNA diagnostyka!!
zmierz kompresje+próba olejowa, zmierz cewki ew zamień je miejscami, zmierz kable i świece
komputer podłącz wykasuj błędy
wymiana świec jest troche naciągana świece tak szybko sie nie psują...

paradoks polega na tym że najdroższy jest czas i praca...
wymiana wszystkiego wyjdzie na to samo...
Ostatnio zmieniony sob lis 19, 2011 19:00 przez supermajku, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej zredukować, niż później żałować.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Sprężania nie sprawdzałem. Zrobię to przy najbliższej okazji.
Spadku mocy nie zauważyłem. Prędkość max. też na stałym poziomie - ale sprawdzić nie zaszkodzi.
Rodzyn o co chodzi z tymi świecami?? Wiem że przy wymianie cewki i tak trzeba wszystkie wymienić. Czy dlatego, że mi pracował na 3 garach?? Cewka oczywiście Delphi
Czy rozumie, że Ty już nie masz problemu z pracą na 3 garach?

Do dnia dzisiejszego sytuacja się nie powtórzyła - ale staram się co jakiś czas pierwszy ruszyć z pod świateł :mrgreen:

Jeśli rozchodzi się o uszczelkę to standard jest mi znany ale przy używaniu LPG.
Ostatnio zmieniony ndz lis 20, 2011 23:35 przez tomig, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”