OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

Lepiej zredukować, niż później żałować.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

No ciekawy, ciekawy, bo pisany pod okiem naszego admina tigercng ;)

To właśnie ta Zafira posłużyła mu do zdobycia tytułu mistrza VII Supertetu Ekonomii :D
Ostatnio zmieniony pn lut 07, 2011 12:27 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

:oops: gratuluję
Lepiej zredukować, niż później żałować.
shenn
CNG car: Opel Zafira 1,6 CNG

tankowanie

Post autor: shenn »

Dziś rano (temp. +3 C) zatankowałem 26,17 Nm3. Zbiornik pusty. Mój rekord. Stacja: Gdynia Chwoszczyńska
Opel Zafira 1,6 CNG
Jimi
CNG car: Opel Zafira 1,6 CNG 2005r

Post autor: Jimi »

Witam serdecznie wszystkich posiadaczy Opla Zafiry 1,6 cng :)
Jestem właścicielem od 4 dni w/w samochodu z 2005 r .Trafiłem na ta strone przypadkowo szukając świec do tego modelu silnika .Cieszy mnie to że sa osoby kóre wypowiadają sie na temat użytkowaia tego autka.Można sie tutaj wielke dowiedzieć o bolączkach użytkowania pojazdu ale też o zaletach a mam nadzieje że tych zalet jest wiecej niż bolonczek :) Jestem z Rzeszowa i widziałem tutaj opinie tez chyba Pawła K z Rzeszowa. Ja generalnie niewiele moge powiedzieć o samochodzie ,jedynie to że silnik mi pracuje troche nierówno i na gazie i na benzynie .Dzis jestem umówiony na przegląd świec bo nie wiem jakie tam sa założone ale dzięki wypowiedziom które tutaj zobaczyłem juz wiem jakie tam świece maja byc :) Generalnie nie wiem czy to szarpanie i nierówna praca silnika jest spowodowana tymi świecami czy sa jakies inne tego powody. Czytałem tez cos o akcji serwisowej w Tarnowie ? Może mi ktos cos bliżej powiedziec na ten temat ??
Pozdrawiam wszystkich użytkowników ekologicznego CNG i czekam na pomoc :)
Jimi
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Jimi pisze:Czytałem tez cos o akcji serwisowej w Tarnowie ? Może mi ktos cos bliżej powiedziec na ten temat ?
Witamy!
Przeczytaj wątek o akcjach serwisowych:
http://cng.auto.pl/forum/uwaga-bezplatn ... -vt116.htm
Aktualnie akcje serwisowe są zakończone, ale jak masz konkretne pytania, to zadawaj.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Co to znaczy że silnik pracuje Ci nierówno? Możesz to dokładniej opisać?

Może to wina "brudnej' przepustnicy?
Odłącz wszystko od przepustnicy i wyczyść ją benzyną powinno pomóc, ale najpierw opisz dokładnie swój problem.

Aha i nie martw się problemami, niestety tutaj więcej osób pisze o swoich problemach niż o miłych rzeczach wiec może tak to wyglądać jak wygląda, ale Polacy to naród maruderów i możesz odnieść mylne wyobrażenie o zafirach.

Ja swoim samochodem przejechałem 100tys przez 3 lata i jestem bardzo zadowolony.
Jimi
CNG car: Opel Zafira 1,6 CNG 2005r

Post autor: Jimi »

dzieki za informację , tez wczoraj wyczytałem że juz nie organizuja akcji serwisowych w Tranowie :( Tylko nielicznym sie udało skorzystac z takiej akcji chyba ok 2008-2009 r??
No szkoda:( :( Byłem wczoraj u mechanika który wykręcil mi świece i okazało sie że sa zamontowane o symbolu NGK PFR6Q prod. japońskiej. Z tego co mi mówił gosć który 3 tyg. temu zafirke sprowadził to zapalała sie czasem i nie gasła kontrolka "silniczka" ta pomarańczowa,wiec dał mechanikowi któy wymienił swiece (właśnie na te co pisałem wyżej)-sa faktycznie nowe , i podobno problem ustąpił z kontrolką -fakt nie swieci. Ale wydaje mi sie że te swiece nie będą ???? Praca nierówna to sie tym u mnie objawia że czy silnik zimny czy ciepły to tak lekko go szarpie jakby lekko nie palił na jeden gar a jak dodaję gazu to jest słaby i też nie równo pracuje.To jest tak że jak silnik mi pracował w innym aucie dobrze ,to na jedynce jechał sam bez przyśpieszania powoli ale równo a tutaj jak tak zrobie nie dodaje gazu na jedynce jedzie ale takimi jakby skokami- nierówno. Jak myślicie może to byc wina tych swieć które sa założone ? Myśle że musze kupic te swiece GM 1214029 bosha i sprawdzić co sie zmieni po ich założeniu.Znalazł mi gosć w katalogu na hurtowni świece jak twierdzi wg katalogu do cng o symbolu FR 7KPP33+ nr ser.0242236564. Czy ktos mi cos powie na temat tych swiec?Pozdrawiam serdecznie
Jimi z Rzeszowa
Jimi
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Chcesz kupić dobre świece to kupuj takie GM 1214029.
Tak wiem że to są oryginalne i mogą być droższe od zamienników, ale w tych samochodach jest kilka rzeczy które muszą być oryginalne:)

Piszesz że wydaje Ci się że Twój samochód może nie palić na wszystkie gary? Koniecznie sprawdź kompresie!
wlodek_
CNG car: zafira B

Post autor: wlodek_ »

.Chcialem dodac tez ze swiece do ZafiryB ( nie turbo) to BoschPlatin o symbolu FR7DPP33.Opisze Wam po krotko co przytrafilo mi sie w service a gdzie to niech bedzie moja tajemnica.Bylo to w polsce..poniewsz kazdy chce troche pieniazkow oszczedzic,wiec bedac w kraju(mieszkam na stale w niemczech) zrobilem inspekcje Zafiry B CNGktory kosztuje w niemczech 600euro a kraju 280euro,przy drugim przegladzie powinno sie wymienic swiece i tez to zrobiono.Jednak przy wykrecaniu, swieca wyszla z resztkami aluminiowego gwintu glowicy,Oczywiscie ze wkrecenie nowej swiecy oddbylo sie bez problemow i dojechalem tez do domu w niemczech.Tu sie zaczely schody , bo chcialem to jako naprawe gwarancyjna zrobic.Niestey przepisy gwarancyjne okreslaja, tu w niemczech ,ze tam musi byc zrobiona naprawa gdzie zostalo stwierdzone uszkodzenie,.Nie pomogly telefony do GMOpel w niemczech i Polski GMOpel ktory interweniowal w mojej sprawie u niemieckiego partnera.Efekt, musialem jechac spowrotem do Polski i tam dokonac naprawy ktora trwala godzine a koszty wynosily 65euro na koszt firmy.Ot taka ciekawostka.Wiec sumujac to wszystko,gwarancja to nie wszystko,bo jesli bedzie ktos z was za granica i czas bedzie was gonil (praca)to nie znaczy ze firma samochodowa (service) naprawi cos co zostalo stwierdzone w innym kraju!!
tigercng
Moderator

wlodek_, a czy nie jest czasem tak, że inspekcje powinieneś robić w service autoryzowanym dla CNG? W Niemczech jest specjalny program autoryzujący serwisy do napraw samochodów CNG. Masz wtedy gwarancję, że dany service dysponuje odpowiednimi kwalifikacjami i sprzętem do bezpiecznej naprawy.
Jeśli zrobiłeś taką inspekcję w Polsce, gdzie żaden serwis GMOpel nie ma takiej autoryzacji, to mogli nie uznać gwarancji.
wlodek_

Masz racje,myslalem ze inspekcja odbedzie sie bez ubocznych trudnosci:posiadajac Zafire A tez robilem inspekcje w polsce i oddajac ja spowrotem poto azeby wziasc ZafireB nikt nie mrognol okiem ze te inspekcje sa robione w Polsce.Oczywiscie ze byly jakies uwagi ze to jest CNG i service w polsce nie posiadaja uprawnien.Glownym problemem bylo to ze inspekcja odbyla sie nie w niemczech.Polska strona GM Motors zachowla sie super,chcieli mi pomoc niestety niemcy nie.Wiem ze w polsce staraja sie trzy stacje o uzyskanie takich uprawnien CNG.Pozatem robilem inspekcje w autoryzaowanym service a to moglo sie zdarzyc tez i tu w niemczech,oczywisice ze wtenczas bylo by bez problemow,ale wytlumacz mi jak moze swieca wyjsc z resztka gwintu aluminiowej glowicy?Tu w Polsce GM uwazal ze to wada materialu i ja tez tak myslalemchodzi mi tez o zasady ...wydajesz 25tys euro i jak otrzymuje firma te pieniazki to wszystko jest cacy, wtenczas jak o cos pytasz to nie ma zadnego problemu,ale jak problem sie zrobil to nikt nic nie wie.Jak wspominam koszty naprawy byly okolo 270zl czy to byl az taki powod zeby taki cyrk zrobic ???Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob mar 05, 2011 11:10 przez wlodek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Niestety prawda jest taka że w Polsce nie ma ani jednego serwisu OPLA który ma autoryzacje na naprawę CNG, paradoksem jest to że Opli CNG w Polsce jest najwięcej, w przypadku podstawowych napraw jest kilka bardzo dobrych specjalistów którzy potrafią dać sobie rade z naprawą, nie ma co ukrywać że jednym z bardziej doświadczonych ludzi na rynku polskim jest właśnie Andrzej Bagniewski Tigercng który to sam rozebrał całą swoją instalacje i złożył ją w całość a samochód jeździ bez problemów.

W przypadku poważnego problemu polecam 2 rozwiązania:

- wyjazd do Niemiec
- rozmowa z czakramem w Tarnowie (ta firma robiła kilka akcji serwisowych dla naszych samochodów, więc jest szansa że mają duże doświadczenie.

Włodek piszesz że spotkała Ci fajna przygoda, szkoda że nie napiszesz wprost gdzie to Cię spotkało, prawda jest taka że polskie serwisy nie mają żadnego doświadczenia z CNG i my im pozwalamy się uczyć na naszych samochodach a to jest błąd, na tym forum musimy się wymieniać doświadczeniami gdzie naprawiać i kto ma jakie doświadczenie.

Ja też miałem bardzo ciekawą przygodę.

Mój samochód miał problem z tzw "wypadaniem zapłonów" w Oplach to dość poważany problem.

Kiedyś byłem młody i głupi:) Myślałem że ASO to najlepszy wybór i tam pojechałem naprawić swój samochód, serwisant powiedział że według ich książki napraw należy wymienić świece i cewkę + robocizna, koszt uwaga 1000zł, zapłaciłem i pojechałem w trasę po 300km awaria się pojawiła ponownie, po powrocie zajechałem do ASO aby wyjaśnić moją naprawę, niestety nic nie wyjaśniłem a kierownik odprawił mnie z kwitkiem. Kolejny raz kiedy byłem w ASO i chciałem wyczyścić separator oleju nikt nie wiedział jak się do tego zabrać!

To wszystko się działo w ASO w Łomiankach, tak to te samo ASO które poleca Andrzej, może i dobrze wymieniają rozrząd i inne takie rzeczy ale jeśli chodzi o poważne naprawy to specjalizują w wymianie książkowej, czyt. wymieniamy części do momentu aż naprawa się uda.

A najlepsze jest to że rok temu rozmawiałem z ich Kierownikiem Serwisu że może warto wysłać 1 pracownika (były to pierwszy taki człowiek w Polsce) na szkolenie z CNG do Niemiec, zaproponowałem że wtedy wszyscy nasi użytkownicy którzy mają problemy zostaną odesłani do nich, dostałem odpowiedź że się zastanowią i tak się cały czas zastanawiają.
tigercng
Moderator

wlodek_ pisze:Wiem ze w polsce staraja sie trzy stacje o uzyskanie takich uprawnien CNG.
To ważny news! Możesz napisać coś więcej? Jak nie chcesz publicznie, to na PW do mnie.
wlodek_ pisze:wytlumacz mi jak moze swieca wyjsc z resztka gwintu aluminiowej glowicy?Tu w Polsce GM uwazal ze to wada materialu i ja tez tak myslalem
Ja raczej stawiałbym na krzywo wkręconą świecę, lub zbyt silnie wkręconą.
wlodek_ pisze:chodzi mi tez o zasady ...wydajesz 25tys euro i jak otrzymuje firma te pieniazki to wszystko jest cacy, wtenczas jak o cos pytasz to nie ma zadnego problemu,ale jak problem sie zrobil to nikt nic nie wie.Jak wspominam koszty naprawy byly okolo 270zl czy to byl az taki powod zeby taki cyrk zrobic ?
Niemcy podeszli do problemu poniekąd słusznie; jak serwis bez autoryzacji CNG podjął się tej inspekcji na gwarancji, to niech teraz doprowadzi sprawę do końca.
Albo inaczej mówiąc, skoro GM Poland nie podjął żadnych starań w kierunku autoryzacji CNG choćby dla jednego serwisu, to niech teraz GM Poland sam rozwiąże problem Klienta który z tego wynikł.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
wlodek_

Ponownie chce potrosze wytlumaczyc moj punkt widzenia.Zgadza sie ze service w polsce powinien mnie poinformowac ze nie beda robic inspekcji bo nie sa upowaznieni do robienia samochodow CNG i punkt kropka i sprawa jest zalatwiona.Wezmy teraz ta sprawe ze strony Service,otoz odkrecaja swiece i wychodzi takie cus.....i service zakreca nowa swiece i nic nie mowi wlascicielowi.Ja nic nie wiem i jezdze dalej do nastepnej wymiany swiec i tu sie robi kaszana.Musze tu dodac ze servisanci z Opla podeszli do sprawy uczciwie,bo mnie o tym poinformowali.
Po powrocie do domu nie bylo tak wazne ze to w polsce itp robione bylo,patrzona na pieczatki a w kraju te pieczatki nie maja w wiekszosci slowa ,,Opel service,, tylko jakis numer i cos tam jeszcze.
Po rozmowie z super uczciwym pracownikem dzialu Reklamacji GM Motor Poland ktory pofatygowal sie do mnie kilka razy telefonowac i jego przelozona romawiala z GM Motors Opel w niemczech i jedynym w tej rozmowie glownym powodem bylo to ze ta usterke zauwazono w polsce i tam powinno to byc usuniete.Tu byl problem czasowy ,ta inspekcje wykonywano w sobote ,a ja w poniedzialek musialem byc w pracy.Wiec sam zdecydowalem sie na jazde do niemiec i tu dalej ta sprawe dokonczyc.Normalny smiertelnik bedzie mysla tak , ze mam gwarancje to powinno ta naprawe tez tu wykonac w niemczech.O nic z tego.Ostatecznie GM Motor Opel Poland wykonal moja naprawe w Polsce ,tylko ze ja musialem extra jechac do kraju nocowac i stracilem dwa dni urlopu.Ale jak to mowia madry polak püo szkodzie.Chialbym wiedziec czy kogos spotkalo cos podobnego,ze samochod na gwarancji ,zostaje czesciowo naprawiony azeby dojechal do domu i tam zostal naprawiony a tu spotyka cie to co mnie spotkalo(tam jechac gdzie usterke stwierdzono) to po co jest gwarancja.
Tearz odnosnie zastrzezen ze to samochod CNG ; A CO TO ZA ROZNICA WYMIENIC SWIECE W BENZYNOWYM samochodzie a CNG?? czy nikt z nas nie wymienial swiec ??
Chodzi mi o jakies czlowiecze podejscie do sprawy , nie mozna tak myslec i trzymac sie sztywno regul.Napewno po tych przezyciasz nie kupie nigdy juz Opla.moj slub sie skonczyl z Oplem.Tylko coz mam 61 lat a ten samochod spelnia moje oczekiwania,na nowy juz nie bede oszczedzal ,jeszcze chce cos w zyciu zobaczyc.Klijentem Opla bylem od ponad 22lat i tu tez troche boli ze obchodz sie taka firma tak z klijentem.

Napisalem tez ze wiem ze staraja sie o certyfikaty Service CNG trzy stacje ,taka wiadomosc otrzymalem od Pana z GM Motor Opel Poland w trakcie rozmow jakie przeprowadzal on ze mna na temat naprawy mojego samochodu

Service ktore wykonywalo inspekcje to service we Wroclawiu.

Jak widac na zalaczonym zdjeciu od strony porcelany gwint jest na dlugosci 1/3 w porzadku i to wlasnie byla ta mozliwosc dokrecenia swiecy momentem obrotowam jaki jest wymagany.
Naprawa tego gwintu w glowicy polegala na rozwierceniu starego otworu i zabudowania tulei , na ta reperatute GM Motors ma swoja licencje.Koszt tej tulei to okolo 20zlotych reszta to podatki roboczo godzina i koszty servicowe
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Ostatnio zmieniony sob mar 05, 2011 15:56 przez wlodek_, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”