Problem z silnikiem po 109 tys?

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
pzwierz
CNG car: Zafira A 1.6 CNG

Problem z silnikiem po 109 tys?

Post autor: pzwierz »

Cześć,
Mam Zafirę od 4 lat ale użytkuje ją głównie żona i przebieg nie jest duży. Wczoraj dowiedziałem się w ASO Opel Szpot, że silnik wymaga kapitalnego remontu - przebieg niecałe 109tys.

Rzeczywiście po rozgrzaniu silnika słychać stuki, ale kapitalny remont (pierścienie, panewki, popychacze) po niecałych 100tys?

Czy ktoś miał podobny problem? Czy to możliwe, że silniki CNG zużywają się szybciej?
Pablo
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003

Re: Problem z silnikiem po 109 tys?

Post autor: Pablo »

Ja kupiłem zafirę z udokumentowanym przebiegiem 140 000km ze stukami silnika, mechanik rozebrał silnik do panewek i stwierdził, że wszystko jest ok.,jak się później dowiedziałem te typy podobno tak mają niby to benzyniak a klekota jak diesel ;).
Samochód sprzedałem z przebiegiem 180 000 - klepał dalej tak samo ale nic poza tym się nie działo, sprzedałem go tylko dlatego, że denerwowały mnie szybko jeżdzące tiry na autostradzie :)
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Re: Problem z silnikiem po 109 tys?

Post autor: Rumcajs »

Witaj,
Czy to możliwe, że silniki CNG zużywają się szybciej?
Przeglądając ogłoszenia na niemieckich portalach sprzedaży Opli CNG, stwierdziłbym raczej, że te silniki są jak na benzyniaki BARDZO żywotne. Na jednym z takich portali znajdziesz taksówkę z przebiegiem 560 tyś km. kilka z przebiegiem z zakresu 280 - 400 tyś km.
Sam ujeżdżam budynia, czyli byłą taksówkę, której za kilka dni stuknie 350 tyś. Silnik rakieta nie jest, ale to w tym modelu norma, ale też i nie jest jakimś sieczkobrzękiem.

Swoją drogą to ta Twoja Zośka całe swoje życie delikatnie bardzo jeżdżona. Zafirę A skończyli produkować w połowie 2005, czyli ma około 9 lat i TYLKO 109 tyś ?? U mnie w domu delikatna kobieca jazda "wokół komina" to 8 - 12 tyś rocznie. Twoja jeżdżąc 4 lata zrobiła w mojej ocenie około 40 tyś. Czy jesteś pewny przebiegu w Niemczech, bo mnie wyszłoby ok 5 lat i 60 tyś km. Jak na Niemcy strasznie mało. :shock:

Kolejny temat, czy serwis Opla, tylko na podstawie osłuchania silnika "rekomenduje " remont kapitalny ??
Ciśnienie sprężania, dymienie przepalonym olejem, utrata mocy, jakieś konkretne objawy / powody takiej rekomendacji ??

Czy to jest na pewno hałas z silnika, czy masz separator oleju w układzie CNG. Jeśli nie masz to może to być denerwujący hałas jak disela pochodzący z reduktora. Szczególnie to słychać na jałowym biegu. W drugiej Zośce po zamontowaniu separatora, reduktor prawie przestał być słyszalny.

Pozdrawiam
Rumcajs
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”