Podsumowanie VIII Supertestu Ekonomii. Kolejny rok dominacji CNG, zwycięstwo Fiata Pandy Natural Power

Fiat Panda Natural Power na CNG wygrał VIII Supertest Ekonomii ze spalaniem 3,03 m3/100 km - kolejny rok dominacji aut na gaz ziemny.

Podsumowanie VIII Supertestu Ekonomii. Kolejny rok dominacji CNG, zwycięstwo Fiata Pandy Natural Power

W skrócie

W VIII Superteście Ekonomii, rozegranym 11 czerwca 2011 roku, kolejny rok z rzędu dominację potwierdziły pojazdy zasilane sprężonym gazem ziemnym (CNG). Prowadzony przez Wojciecha Morawca Fiat Panda Natural Power spalił rekordowo niską ilość paliwa – zaledwie 3,03 m³ na 100 km, co dało zwycięstwo w klasyfikacji generalnej przy koszcie 7,88 zł/100 km. Auta na CNG zajęły także pierwsze miejsca w większości klasyfikacji dodatkowych.

Data

11 czerwca 2011VIII Supertest Ekonomii

Trasa

ok. 300 kmWarszawa – Dęblin – Puławy – Radom – Warszawa

Zwycięzca

Fiat Panda 1.2 Natural Power3,03 m³/100 km, 7,88 zł/100 km

1Rekordowo niskie spalanie i sprzyjająca trasa

Wyniki tegorocznej edycji Supertestu Ekonomii zaskoczyły wszystkich – nawet samych kierowców. Do osiągnięcia tak rekordowo niskiego spalania przyczyniła się na pewno pogoda (ok. 25 stopni ciepła, brak opadów) i po części trasa – organizatorzy wybrali drogi wojewódzkie, krajowe i ekspresowe. Uczestnicy mieli do pokonania pętlę o długości ok. 300 kilometrów. Start i meta miały miejsce w Warszawie, a trasa wiodła przez Dęblin, Puławy, Radom i z powrotem do stolicy. Przeważającą część stanowił obszar niezabudowany, a kilkadziesiąt kilometrów przypadło na warunki miejskie w aglomeracji warszawskiej.

Znakomite rezultaty były też efektem przygotowania pojazdów. Dzięki uprzejmości firmy Michelin, w części aut założono opony o niskich oporach toczenia, sygnowane jako „Energy Saver”. Zwycięzca Supertestu, Wojciech Morawiec, w swoim Fiacie Pandzie Natural Power specjalnie zamontował licznik z obrotomierzem i przeprowadzał testy na hamowni, by sprawdzić optymalne spalanie paliwa.

2CNG bezkonkurencyjne pod względem kosztów

Kolejna edycja Supertestu potwierdziła, że pojazdy zasilane sprężonym gazem ziemnym są bezkonkurencyjne pod względem kosztów spalania wśród paliw dostępnych wówczas na polskim rynku. W poprzedniej edycji pojazdy na metan zajęły cztery pierwsze miejsca, wyprzedzając samochody na olej napędowy oraz hybrydy. Mistrzowski tytuł zdobył wtedy Andrzej Bagniewski, prowadzący Opla Zafirę A 1.6 CNG (w tegorocznej edycji – 3. miejsce za kierownicą VW Passata 1.4 TSI EcoFuel).

Tegoroczna edycja pokazała również nowy trend w pojazdach z fabryczną instalacją zasilania gazem ziemnym – 2. i 3. miejsce zajęły auta z silnikami CNG o mocy 150 KM, wyposażone w turbosprężarkę. Dodatkowy dopływ powietrza wyraźnie poprawił nie tylko dynamikę pojazdu, ale i spalanie gazu.

Na uwagę zasłużyło też spalanie pojazdów dostawczych zasilanych gazem ziemnym. Niesamowicie niskie zapotrzebowanie na paliwo wykazał Mercedes-Benz Sprinter NGT, prowadzony przez Adama Staniszewskiego, reprezentującego autoryzowanego dealera Mercedes-Benz z Poznania – STS Centrum Dystrybucji Samochodów. Silnik o pojemności 1,8 l i mocy 156 KM spalił na 100 km zaledwie 5,04 m³ – ten ważący ok. 1900 kg pojazd przejechał 100 km za 13 zł i 11 groszy. Poprawił się również wynik Iveco Daily Natural Power, które w porównaniu z zeszłorocznym rezultatem (mimo włączonej klimatyzacji) potrzebowało o 2 m³ gazu mniej na pokonanie 100 km.

3Klasyfikacja generalna VIII Supertestu Ekonomii

Poz.SamochódKierowcaSpalanieKoszt
1Fiat Panda 1.2 Natural Power (CNG)Wojciech Morawiec3,03 m³/100 km7,88 zł
2Opel Zafira 1.6 Turbo EcoFlex (CNG)Mariusz Roksela3,16 m³/100 km8,22 zł
3Volkswagen Passat 1.4 TSI EcoFuel (CNG)Andrzej Bagniewski3,55 m³/100 km9,23 zł
4Škoda Octavia GreenLine 1.6 TDI (diesel)Piotr Kwapiszewski1,89 l/100 km9,72 zł
5Volkswagen Caddy Maxi Life 2.0 EcoFuel (CNG)Bartłomiej Kamiński3,93 m³/100 km10,22 zł
6Fiat Doblo 1.6 Natural Power (CNG)Tomasz Głodek3,94 m³/100 km10,25 zł
7Mercedes-Benz Sprinter 1.8 NGT (CNG)Adam Staniszewski5,04 m³/100 km13,11 zł
8Alfa Romeo MiTo 1.6 JTDM (diesel)Maciej Czowgan2,85 l/100 km14,65 zł
9Fiat 500 1.3 Multijet (diesel)Robert Bielecki3,34 l/100 km17,17 zł
10Peugeot 308 1.6 e-HDI (diesel)Andrzej Dąbrowski3,48 l/100 km17,89 zł
11Mitsubishi ASX 1.8 DID MIVEC (diesel)Maciej Kalkosiński4,28 l/100 km22,00 zł
12Iveco EcoDaily 3.0 Natural Power (CNG)Marcin Murawski9,72 m³/100 km25,28 zł

W klasyfikacjach dodatkowych triumfowały: Volkswagen Caddy Comfortline 2.0 EcoFuel (Bartłomiej Kamiński) w kategorii spalania na 1 litr pojemności silnika – 1,965 m³/100 km, Fiat Panda 1.2 Natural Power (Wojciech Morawiec) jako „najtańszy w drodze” – 7,88 zł/100 km, Mercedes-Benz Sprinter (Adam Staniszewski) w koszcie przewiezienia 1 m³ ładunku na 100 km – 1,24 zł, Iveco EcoDaily 3.0 Natural Power (Marcin Murawski) w koszcie przewiezienia tony ładunku na 100 km – 12,63 zł, oraz Opel Zafira 1.6 CNG EcoFlex Turbo (Mariusz Roksela) w koszcie przewiezienia jednej osoby na 100 km – 1,17 zł.

W dniu VIII Supertestu Ekonomii (11 czerwca 2011) paliwa na stacjach PGNiG przy ul. Prądzyńskiego oraz Statoil przy ul. Puławskiej 80 kosztowały odpowiednio: sprężony gaz ziemny (CNG) – 2,60 zł/m³, olej napędowy (diesel) – 5,14 zł/l.

4Zdaniem uczestników

Przygotowania do VIII edycji Supertestu Ekonomii rozpocząłem od przestudiowania danych technicznych mojego samochodu, w celu jak najlepszego wykorzystania jego parametrów. Następnie w życie wprowadziłem zasady ekojazdy w codziennych warunkach, co zaowocowało wydłużeniem zasięgu o ok. 20%, a co za tym idzie – oszczędnościami w portfelu.— Wojciech Morawiec, mistrz VIII Supertestu Ekonomii 2011

Kiedy rano wyruszyłem w trasę Supertestu, na termometrze pokładowym było 19 stopni ciepła – dla mnie temperatura optymalna. Moja strategia była prosta, a zarazem skuteczna: jak najszybsza zmiana przełożeń do piątego biegu i utrzymywanie stałej prędkości 80 km/h.— Bartłomiej Kamiński, VW Caddy Maxi Life EcoFuel, 4. miejsce

Miałem pierwszy raz przyjemność jechać samochodem z fabryczną instalacją CNG i turbosprężarką. Nie było mi łatwo osiągnąć jak najlepszego stylu eko, gdyż byłem przyzwyczajony do zwykłej jednostki CNG w Zafirze. Pomimo wzrostu ceny CNG koszt przejazdu na 100 km pozostał na podobnym poziomie co rok temu, a zużycie gazu było mniejsze o blisko 1 m³.— Andrzej Bagniewski, VW Passat 1.4 TSI EcoFuel, 3. miejsce

Podczas testu miałem okazję prowadzić Opla Zafirę 1.6 CNG EcoFlex Turbo. Mój wynik końcowy – drugi w klasyfikacji generalnej – zawdzięczam kilku czynnikom: ekonomicznej i spokojnej jeździe, wykorzystaniu w pełni sześciobiegowej skrzyni i turbiny, świetnym oponom oraz zdolności przewidywania sytuacji na drodze.— Mariusz Roksela, Opel Zafira 1.6 Turbo CNG, 2. miejsce

Warto wiedzieć

Supertest Ekonomii to test jazdy ekonomicznej (eco-drivingu), w którym kierowcy wykorzystujący te same, seryjnie produkowane samochody, rywalizują o jak najniższe zużycie paliwa na wyznaczonej trasie. Silniki fabrycznie przystosowane do zasilania CNG (bi-fuel) osiągają zwykle koszt przejechania danego dystansu kilkukrotnie niższy niż jednostki benzynowe, dzięki niższej cenie samego paliwa. Techniki ekojazdy – płynne przyspieszanie, wykorzystywanie najwyższego biegu, przewidywanie sytuacji drogowej i unikanie zbędnego hamowania – mogą obniżyć zużycie paliwa nawet o kilkanaście-kilkadziesiąt procent w porównaniu ze standardowym stylem jazdy.

Hosting ze stałą ceną odnowienia — gwarancja w regulaminie. Od 30,69 zł/rok, migracja gratis.
Sprawdź →