English (United Kingdom)
RSS cng.auto.pl

vw_logo

Adam Gładysz startuje na Eurospeedway’u w Scirocco CNG R-Cup

2011.06.16, gladyszracing.pl

VW Scirocco CNG Adam Gładysz

Fot. Już w najbliższy weekend Polacy powalczą o czołowe lokaty w Pucharze Scirocco na CNG
Źródło: gladyszracing.pl

Tor Eurospeedway w Lausitz będzie kolejną areną zmagań najlepszych kierowców Scirocco R-Cup. To będzie IV runda Międzynarodowego Puchar Scirocco R-Cup, w którym z powodzeniem staruje Adam Gładysz. Już 18. czerwca do rywalizacji o kolejną wygraną przystąpi jak zwykle 27 kierowców z jedenastu krajów świata. Nasz reprezentant Polski po ostatnich dwóch wyścigach na torze Red Bull Ring w austriackim Spielberg plasuje się na szóstym miejscu w klasyfikacji generalnej. W piątek odbędzie się wolny trening, na którym zawodnicy będą mogli przetestować różne ustawienia samochodu, a już w sobotę odbędzie się sesja kwalifikacyjna i wyścig.

- W ubiegłym roku wystartowałem w Scirocco na torze Eurospeedway. Wyścig po różnych przygodach ukończyłem na ósmym miejscu. Mam nadzieję, że doświadczenie, które wyniosłem z tego startu zaprocentuje w kwalifikacjach jak i samym wyścigu. Za nami trzy rundy Scirocco R-Cup i najwyższy czas wywalczyć miejsce na podium. Ostatnie wyścigi pokazały jak bardzo interesująca i emocjonująca jest rywalizacja między wszystkimi kierowcami, a wynik do końca trzyma w napięciu. W klasyfikacji generalnej zajmuje szóste miejsce, a do pierwszej trójki mam małą stratę. Mam nadzieję, że po zawodach w Lausitz awansuję na wyższą pozycję w klasyfikacji generalnej. Zapraszam wszystkich kibiców na wyścig do Niemiec, który jest najbliżej polskiej granicy. A Ci z Państwa którzy nie będę mogli przybyć na wyścig zapraszam na relacje telewizyjne. Trzymajcie za mnie kciuki – powiedział Adam Gładysz.

W sobotnim wyścigu na torze Eurospeedway wystąpią również gościnni kierowcy wyścigowi tzw. legendy. W Lausitz pojawią się tym razem znakomici motocykliści wyścigowi. Stefan Bradl, który obecnie plasuje się na pierwszej pozycji w klasyfikacji generalnej MotoGP w klasie Moto2 oraz Dirk Raudies, Ralf Waldmann, Max Neukirchner i Hiszpan Aleix Espargaró.

Relację na żywo z wyścigu będzie można zobaczyć w programach sportowych Sportklub i niemieckiej stacji Sport 1 w sobotę od godzinie 17:00. Natomiast w środę (22. czerwca) TVP Sport zaprasza na obszerną relację z wyścigu w Lausitz, początek o godzinie 22.30. Powtórki w czwartek (23. czerwca) o godzinie 8.00 i 17.35 oraz sobotę (25. czerwca) o godzinie 22.00.

Lista startowa Scirocco R-Cup w Lausitz:

2. Nino Müller (Niemcy)
3. Maiken Rasmussen (Dania)
4. Dennis Trebing (USA)
5. Jonas Giesler (Niemcy)
6. Fabian Danz (Szwajcaria)
7. Moritz Oestreich (Niemcy)
8. Mateusz Lisowski (Polska)
9. Daniel Bohr (Niemcy)
10. Nicolas Schneider (Niemcy)
12. Thomas Schöffler (Niemcy)
14. Aditya Patel (Indie)
15. Berke Bayındır (Turcja)
16. Jann-Hendrik Ubben (Niemcy)
17. James Mobley (USA)
18. Michael Müller (Niemcy)
19. Adam Gładysz (Polska)
20. Sailesh Bolisetti (Indie)
21. Stefano Proetto (Włochy)
22. Eve Scheer (Niemcy)
23. Ola Nilsson (Szwecja)

Legendy:
36. Dirk Raudies (Niemcy)
37. Max Neukirchner (Niemcy)
38. Ralf Waldmann (Niemcy)
39. Stefan Bradl (Niemcy)
40. Aleix Espargaró (Hiszpania)
41. Edgar Mielke (Niemcy)
42. Willi Balz (Niemcy)

Program Scirocco R-Cup na Eurospeedway:
17. czerwca (piątek)
13.50–14.20 Scirocco R-Cup – trening
18. czerwca (sobota)
12.00–12.30 Scirocco R-Cup – kwalifikacje
17.15–17.45 Scirocco R-Cup – wyścig (15 okrążeń/52,170 km)

Klasyfikacja generalna po trzech wyścigach:

1. Mateusz Lisowski (Polska) 108
2. Stefano Proetto (Włochy) 86
3. James Mobley (USA) 72
4. Aditya Patel (Indie) 65
5. Dennis Trebing (USA) 65
6. Adam Gładysz (Polska) 61
7. Ola Nilsson (Szwecja) 61
8. Daniel Lloyd (Wlk. Brytania) 59
9. Thomas Schöffler (Niemcy) 53
10. Moritz Oestreich (Niemcy) 51

---
Dowiedz się więcej o Scirocco CUP zasilanym wyłącznie czystym biometanem (bioCNG) tutaj

---
Zobacz pełny kalendarz Scirocco CUP na 2011 roku tutaj
---
Źródło: gladyszracing.pl

>> Pytania, uwagi, sugestie – wypowiedz się na CNG Forum tutaj ! <<

facebook_dolacz_do_nas