CNG - gaz ziemny w Twoim aucie CNG - gaz ziemny w Twoim aucie
Forum użytkowników pojazdów zasilanych CNG w Polsce.
Partner Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG

Portal  English  Deutschen  MapaMapa stacji CNG w Polsce  KontaktKontakt
SzukajSzukaj  FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  Galeria  Kanał RSS
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

>> GasShow 2012 - CNG i LNG Show <<

Zapraszamy do obejrzenia Relacji
Strefa CNG, wystawa pojazdów CNG oraz Gala Inpro 2012

>> Więcej informacji tutaj <<

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiany ceny CNG w Polsce
Autor Wiadomość
ekobi 

Wysłany: Wto Paź 04, 2011 06:33   

Wydaje mi się, że prawie takie ceny benzyny jak są teraz były przez dłuższą chwilę przed kilkoma miesiącami. A jednak różnica w cenie CNG znaczna w stosunku do tamtego (i dowolnego) okresu. Czyżby stacje paliw obcięły sobie marże w ramach dobrze rozumianej (przedwyboczej) solidarności z kierowcami :?:
  Moje auto CNG: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

kgrzanka 

Wysłany: Wto Paź 04, 2011 14:11   

To teraz na pewno CNG się rozkręci, PGNiG strzela sobie samobója.
  Moje auto CNG: Zafira A

tigercng 
Moderator

Wysłany: Wto Paź 04, 2011 14:18   

Witam kolegę kgrzanka, dawno nie widzianego na forum :sad:
Proszę o sprawdzenie skrzynki PW, bo czeka tam moja wiadomość z 27 czerwca :idea:
  Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

zibio76 

Wysłany: Wto Paź 04, 2011 21:11   

kgrzanka napisał/a:

a może to celowa polityka PGNiG? po co CNG mam być konkurencyjnie cenowo dla innych paliw? może boją się że pojawią się na rynku inne firmy chcące go sprzedawać taniej? tak jak kiedyś TPSA i internet, oni zarabiają na tym że sprzedają go indywidualnym odbiorcom i to im wystarczy, podejrzewam że ich stacje CNG i tak nie do końca są rentowne...

Moje auto CNG: Panda 1.2 Van LPG-CNG

BIGMARIO 

Wysłany: Wto Paź 04, 2011 21:48   

Witajcie . Dziś sobie poszalałem , w pracy jeździłem ile się dało z klimą na 100%, by tankować po 2,63 m3/zł po raz ostatni , w sumie około 40 m3 gazu. :mrgreen: :!: Kto z was tankował dziś po kilka razy :?: :?: :?:

zibio76 napisał/a:
kgrzanka napisał/a:

a może to celowa polityka PGNiG? po co CNG mam być konkurencyjnie cenowo dla innych paliw? może boją się że pojawią się na rynku inne firmy chcące go sprzedawać taniej? tak jak kiedyś TPSA i internet, oni zarabiają na tym że sprzedają go indywidualnym odbiorcom i to im wystarczy, podejrzewam że ich stacje CNG i tak nie do końca są rentowne...

Kiedyś rozmawiałem z pracownikami stacji w Wa-wie, z kwitowali krótko "że każda stacja PGNiGe na obecną chwile jest nierentowna i przynosi straty .bo na każdy m3 sprzedanego gazu około 1,50 zł muszą przeznaczyć na pracowników :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony przez administrator Wto Paź 04, 2011 22:00, w całości zmieniany 1 raz  

Moje auto CNG: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

kefasps 

Wysłany: Sro Paź 05, 2011 15:32   2.77

wy tu narzekacie a czuję w kościach, że pgnig ma was naprawdę w głebokim poważaniu
z moich obliczeń aktualna cena jest na 1m3 o 16gr niższa niż w najtańszej stacji w DE i 88gr tańsza w najdroższej w której tankowałem 2 tygodnie temu
tak więc gonimy tzw "zachód" który jest dla naszych politykierów celem samym w sobie
a bedzie drożej skoro ON drożeje od 1 sty 2012 o około 30 gr

pozdrawiam

Piotrek[/fade]

supermajku 

Wysłany: Czw Paź 06, 2011 17:32   

tak ceny zachodnie
zarobki wschodnie

Moje auto CNG: swift 4x4 mk2 lpg

tigercng 
Moderator

Wysłany: Pon Paź 31, 2011 12:55   

Nowa cena od 02.11.2011 - 2,85 zł/m3.

bartekk 

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 09:54   

No jak to ma być opłacalne?

Jest ekipa pracowników która ma swojego kierownika ten kierownik ma swojego zastępce a dodatkowo w firmie jest asystentka kierowników, każdy z nich musi mieć zapłacony ZUS, trzynastki oraz różnego rodzaju nagrody oraz premie, jak myślicie ile jest tych wszystkich osób na jednej stacji? A stacja sprzedaje tylko sam metan!

A prawda jest taka, wystarczy stworzyć model biznesowy który pozwoli uzyskać dodatkowe dochody na wzór stacji z Wrocławia gdzie jest sklep, można też pomyśleć np o wypożyczalni samochodów CNG, no ale o czym ja mówię przecież na modelowej stacji CNG w stolicy nie można nawet zapłacić kartą płatniczą, może trzeba poczekać aż kierownik przejdzie na zasłużoną emeryturę albo zacznie poważnie myśleć o CNG w stolicy, no ale tutaj jest potrzebna dobra wola i chęć do działania.

Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG 2005

BIGMARIO 

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 10:36   

Witajcie. Może tam w PGNiG-e niektórzy chcą stworzyć drugą "Grecję" i żyć ponad stan? A może by poszli "po rozum do głowy" i wzorem Rosji obniżyć pewne marże by wzrosły obroty czy dochody :?: :?: :?: Dlaczego sam koncern nie stawia na promocje i reklamę CNG, że to lepsze niż LPG :idea: :?: Dlaczego mają tak mało aut Firmowych promujących CNG ??? Jest wiele zapytań tak logicznych jak słońce. Wystarczy zdrowa "auto-promocja" by napędzić koniunkturę.
ps. a nawiasem mówiąc jak widzę Straż Miejską która jeździ Pandami, Combo czy Doublo i się zastanawiam dlaczego połowa z tych pojazdów niejest napędzana CNG??? Przecież sporo służb miejskich jest utrzymywana z naszych podatków a to tym bardziej powinno zależeć na "oszczędnościach". Może to takie "pobożne życzenia" ale gdy nie zmieni się mentalność myślenia ludzi czy kadry zarządzającej to nie będziemy mieli przewagi "CNG do LPG" . a konkluzja że jeśli sami nie będziemy Go promować to nikt z "wielkich " nam nie pomoże a to smutne i żałosne :!: :!: :!: Pozdrawiam Mario.

Moje auto CNG: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

grzes66 

Wysłany: Czw Lis 03, 2011 12:38   

Dzisiaj zmienili cene na stacji w Zabrzu. Aktualna cena 2,60 zł/m3

tigercng 
Moderator

Wysłany: Czw Lis 03, 2011 12:56   

bartekk napisał/a:
Jest ekipa pracowników która ma swojego kierownika ten kierownik ma swojego zastępce a dodatkowo w firmie jest asystentka kierowników, każdy z nich musi mieć zapłacony ZUS, trzynastki oraz różnego rodzaju nagrody oraz premie, jak myślicie ile jest tych wszystkich osób na jednej stacji?
To jest tylko jeden z problemów w uzyskaniu opłacalności.

Drugi jest taki, że budynek obsługi stacji CNG leży na terenie spółki A, sprężarka na terenie spółki B, wiata z dystrybutorem to teren spółki C, a wjazd z ulicy to spółka D. Teraz okazuje się, że właściciel stacji (spółka E) musi zapłacić dzierżawę spółkom A, B, C i D za korzystanie z ich gruntu. I to wcale nie symbliczną złotówkę, tylko sumy idące w dziesiątki tysięcy złotych miesięcznie. Taka finansowa wersja przepompowni kasy. Nie muszę dodawać, że wszystkie te spółki A, B, C, D, E to nadal ten sam PGNiG. Oczywiście koszty dzierżaw obciążają tylko wynik finansowy stacji CNG, a reszta spółek notuje z tego tytułu zyski.

Tu nie chodzi o poprawę efektywności działania stacji CNG, tu chodzi o udowodnienie, że stacje CNG są nieopłacalne.

tigercng 
Moderator

Wysłany: Pon Lis 28, 2011 11:03   

Nowa cena od 30.11.2011 - 2,94 zł/m3.

zibio76 

Wysłany: Pon Lis 28, 2011 16:19   

a czemu nie 3zł /m3? ładniej by ta cena wyglądała na tych pięknych niebieskich nowoczesnych stacjach PGNIG-e :evil:
właśnie czytam książkę Kena Folletta Upadek Gigantów i tam też jest mowa o ludziach u władzy którzy poprzez swoje głupie decyzje doprowadzali ludzi do życia w nędzy i upodleniu i w konsekwencji doprowadzili do rozpoczęcia I Wojny Światowej...

Moje auto CNG: Panda 1.2 Van LPG-CNG

tigercng 
Moderator

Wysłany: Pon Lis 28, 2011 16:22   

Nie martw się. Przy takiej "promocji" CNG którą stosuje PGNiG już niedługo doczekasz się tych 3 zł.

Odpowiedz do tematu