|
CNG - gaz ziemny w Twoim aucie
Forum użytkowników pojazdów zasilanych CNG w Polsce. Partner Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG
|
|
Przesunięty przez: administrator Wto Lis 29, 2011 23:43 |
Zmiana przepisów odnośnie przegladów zbiorników CNG !!! |
| Autor |
Wiadomość |
supermajku

|
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 21:21
|
|
|
| na butli jest wielozawór. zawiera zwór ręczny odcinający wszystko, zawór bezpieczeństwa(kontrolowanego upustu gazu), zawór termiczny, zawory zwrotne. i węże... ta taka czapka jest już gazoszczelna. |
_________________ Lepiej zredukować, niż później żałować. |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: swift 4x4 mk2 lpg
|
|
|
|
 |
vilus
Gość
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2011 10:33
|
|
|
| Otrzymałem odpowiedź z URE. Generalnie ustalanie cen przez PGNIG ich nie interesuje. Ciekawe co napisze UOKIK nt. praktyk monopolistycznych. |
|
|
|
 |
vilus
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 15:35
|
|
|
Przyszła także odpowiedź z Min. Transportu na pismo, które wysłałem do Kancelarii Premiera.
Prawie 5 stron. Generalnie napisali, że takie są przepisy i wszystko jest zgodnie z przepisami ( także UE) . Nie napisali, że czy przepisy są zgodne ze zdrowym rozsądkiem. Jako powód restrykcyjnych przepisów podali przypadki eksplozji zbiorników LPG przy wypadkach. O tym czy w UE tez się robi testy ciśnieniowe po 10 latach już nie napisali. Jak będę miał dostęp do skanera to wrzucę. |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Multipla BiPower 2002
|
|
|
|
 |
klaudi69
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 12:01
|
|
|
Witam szanownych użytkowników zbiorników wysokiego ciśnienia ,
Rozweselam się czytając wasze wpisy na Forum , bo nie macie zielonego Pojęcia !
W polsce co prawda obowiązuje ustawa oraz przepis o legalizacji zbiorników wysokiego ciśnienia ale do tej pory nikt nie jest władny do egzekwowania tej ustawy , no może poza prokuratorem , ale to inna bajka .
Może powiem co wiem , gaz ziemny jest takim samym gazem co dla was powietrze , bo powietrze składa się 21-23% tlenu i 96-98 azotu innych śmieci nie wymieniam .
Fachowa nazwa jest gaz Nitrox w ustawie nie rozróżnia rodzai gazów wiec wasz gaz ziemny w rozumieniu prawa jest taki sam jak gaz do oddychania ( kumacie zawiłość )
jak nie to sorry ale nikt nie ma pełno mostownictwa do rewizji waszych instalacji gazowych poza UDT ale na pewno nie w punkcie napełniania gdybyście za żądali wydania oświadczenia kontrolnego to takiego nie dostaniecie 100% a jeśli otrzymacie
to od was odkupię ! bo wiem że złamano w znacznym stopniu obowiązujące Prawo !.
Jeśli macie wątpliwości z korzystajcie z klubów ,centów Nurkowych oni od 20 lat mają |
|
|
|
 |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 12:17
|
|
|
Ale o co konkretnie chodzi? Jeździmy na sprężonym gazie ziemnym, a nie nitroxie, nawet jak przepisy są podobne. Do uzyskania decyzji TDT dopuszczającej zbiorniki do eksploatacji jesteśmy zmuszeni wspomnianym rozporządzeniem. Bez tych decyzji nie dostaniemy w SKP pieczątki w DR. Samochód to nie butla nurkowa, od której żaden policjant nie będzie żądał dowodu rejestracyjnego na drodze.
W czym mają nam pomóc Centra Nurkowe? W przeglądzie na SKP?
O jakie "oświadczenie kontrolne" Tobie chodzi? My nic takiego nie potrzebujemy. |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|