CNG - gaz ziemny w Twoim aucie CNG - gaz ziemny w Twoim aucie
Forum użytkowników pojazdów zasilanych CNG w Polsce.
Partner Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG

Portal  English  Deutschen  MapaMapa stacji CNG w Polsce  KontaktKontakt
SzukajSzukaj  FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  Galeria  Kanał RSS
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

>> GasShow 2012 - CNG i LNG Show <<

Zapraszamy do obejrzenia Relacji
Strefa CNG, wystawa pojazdów CNG oraz Gala Inpro 2012

>> Więcej informacji tutaj <<

Poprzedni temat «» Następny temat
Zafira kilka pytań o użytkowanie
Autor Wiadomość
sasiadt 

Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 12:47   Zafira kilka pytań o użytkowanie

Mam kilka pytań i proszę o ewentualnie Wasze odpwiedzi, pytania i spostrzeżenia.

1. Przy opróżnieniu butli przy jeździe samochód samoczynnie przełącza się na benzynę. W instrukcji jest napisane, że nie można opróżniać butli do pusta. Jak robicie przełączacie przy wskazaniu kreski na zero?

2. Jeśli przełączy się na benzynę i wyłączycie silnik, przy następnych odpaleniach samochód odpala na gazie i jedzie na oparach, czy to dobrze, czy przełączacie przy zapalaniu na benzynę?

3. Czy przepalacie silnik co pewien okres na benzynie? Jeśli tak to co ile i jaką część benzyny wypalacie lub ile kilometrów?

4. Jaki olej używacie w swoich samochodach? Ja przy zakupie miałem Liqui Moly TOP TEC 4600 5W-30, dolewam ok. 1 litr na 10 tyś km. Olej jest drogi i nie wiem, czy odpowiedni.
Jak jest u Was?

5. Co ile wymieniacie olej? Przy korzystaniu z gazu ok. 90% jazdy. Olej po przejechaniu 12 tyś. km wydaje mi się czysty. Nie wiem czy podczas pracy choć jest czysty nie traci swoich właściwości, patrząc na to, że wydaje mi się przy gazie wytwarza się wyższa temperatura w silniku co wpływa na zmianę właściwości oleju.

6. Jak jest jeśli samochód stoi kilka tygodni? Czy nie lepiej raz na kilka dni przepalić silnika? Gdzieś czytałem, że po 3,4 tygodniach akumulator się rozładowuje.

Czekam na Wasze opinie. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez sasiadt Pią Wrz 02, 2011 12:50, w całości zmieniany 1 raz  
  Moje auto CNG: Opel Zafira, 1,6

BIGMARIO 

Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 21:35   

Witaj . Sam od niedawna śmigam Zafirką, więc również z rad skorzystam . :grin:

Moje auto CNG: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

ekobi 

Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 21:50   

1. Można opróżniać. Przetestowane do dna - kiedy strzelił mi bezpiecznik wyleciał cały gaz. Po naprawie i zatankowaniu jeździłem dalej normalnie.

2. Odpala na czym mu się podoba. Czasami na oparach, czasami na benzynie. Nie ma znaczenia, ważne, że odpala ;)

3. Celowo nie. Od przypadku do przypadku.

4. Do mojego polecany jest GM (OPEL) 5W-30 Super Synthetic i taki pewnie zaleję jesienią. Chociaż czytałem różne opinie (na forum?).

5. Co 30 tysięcy km.

6. Akumulator wymieniłem kilka mcy po zakupie auta. Najdłuższy okres nieużytkowania nie przekraczał tygodnia, więc tu nie pomogę.
Ostatnio zmieniony przez ekobi Pią Wrz 02, 2011 21:51, w całości zmieniany 1 raz  
  Moje auto CNG: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

supermajku 

Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 17:16   

AD6. samochód może stać. owszem odbiorniki prądu zainstalowane w aucie z czasem rozładowują aku, czym więcej odbiorników ten czas następuje szybciej. jeżeli upływ prądu na postoju przekracza 1A to dzieje się źle- ucieka gdzieś prąd. normalnie auto to i po pół roku powinno odpalić. ważne dla akumulatora aby nie dopuścić go do stanu głębokiego wyładowania (spadek napięcia do ok 10,5V) w takiej sytuacji natychmiast go ładować gdyż następują procesy fizykochemiczne, (pomijam aku do tego przystosowane- bardzo drogie używane na jachtach i samolotach). nominalne napięcie aku 13,4V.

Moje auto CNG: swift 4x4 mk2 lpg

sasiadt 

Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 21:23   

Dzięki za informacja i czekam na następne.
Jeszcze mam dwa pytania:

1. Jakie posiadacie/montujecie części do amortyzacji samochodu. Pytam z tego względu, ponieważ butle ważą ok. 100 kg więc wydaje mi się, że zawieszenie jest wzmacniane. Nie mam pojęcia dlatego pytam.

2. Jeszcze druga sprawa, ponieważ jak wspomniałem te butle trochę ważą, czy hamulce posiadacie/kupujecie jakiś "mocniejszych" firm. Podzielcie się wiedzą i pozdrawiam.

Paweł K Rzeszów 

Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 22:40   

sasiadt... Witaj wiemy że masz Zośkę 1,6 ale z którego roku? Jaki reduktor?
Moja jest 2003r. tak jak się przedstawiłem .
I teraz moje odpowiedzi :

ad1) W moja zośka nigdy jeszcze się nie przełączyła się sama na benzin co dla mnie jest dużym plusem - Nie mam instrukcji , też nie potrzebowałem, a fajne jest to że w razie potrzeby wypalam do końca gaz ... czy jadąc , albo czy potrzebując zbić ciśnienie w układzie - zakręcam butle i auto wypala cały gaz z układu . Dziwi mnie sytuacja że twoja tak się sama przełącza - u mnie tego nie ma i jestem zadowolony .

ad2) Zośka zapala na tym na czym ją zgasiłeś , lub jak ją poprosisz:) naciskając przycisk
przełączania , zapala na czym chcesz ;)

ad3) Odnośnie spalania benzin ,u nas praktycznie cały czas metan , nie ma szans na PB ...
... powiem tak , jak jest gaz to jedziemy

ad3-4) Ja akuratnie leje co najlepsze ... co do przebiegu -22tyś i olej dalej jak nowy ...

ad6) Auto nie ma szans stać u mnie więcej niż jeden dzień - fakt ostatnio rozładowaliśmy akumulator - dwa dni grało radio i świeciły się wewnątrz światła

Moje auto CNG: Zafira 2003r.

sasiadt 

Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 22:40   

Witam.
Zośka z 2007 roku, reduktor nie wiem :( poszukam w papierach :)

tigercng 
Moderator

Wysłany: Sro Wrz 07, 2011 09:14   

Jak 2007 to reduktor Landi-Renzo.
  Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

ekobi 

Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 19:05   

sasiadt napisał/a:

1. Jakie posiadacie/montujecie części do amortyzacji samochodu. Pytam z tego względu, ponieważ butle ważą ok. 100 kg więc wydaje mi się, że zawieszenie jest wzmacniane. Nie mam pojęcia dlatego pytam.

Jakiś element zawieszenia jest wzmacniany, ale już teraz nie kojarzę który. Nie chcę wprowadzać w błąd.

sasiadt napisał/a:

2. Jeszcze druga sprawa, ponieważ jak wspomniałem te butle trochę ważą, czy hamulce posiadacie/kupujecie jakiś "mocniejszych" firm. Podzielcie się wiedzą i pozdrawiam.

Hamulce zdaje się, że są standardowe dla Zafir, ale taniej lipy bym sobie nie wstawił. Kwestia podejścia i/lub zasobów finansowych.

Obydwie odpowiedzi są "na chyba", ale jeszcze mnie te zakupy nie dotknęły, więc mi nie utkwiło ;) Potraktujcie więc posta jako rodzaj zagajenia :)
Ostatnio zmieniony przez ekobi Pon Wrz 12, 2011 19:07, w całości zmieniany 1 raz  
  Moje auto CNG: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

Odpowiedz do tematu