|
Witam! Jestem nowym posiadaczem samochodu na CNG |
| Autor |
Wiadomość |
Artur77
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 10:57 Witam! Jestem nowym posiadaczem samochodu na CNG
|
|
|
Witam Wszystkich bardzo serdecznie.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu na gaz ziemny.
Jest to Opel Astra z 2003 roku z silnikiem 1,6.
Mam nadzieję że to będzie udana ekspolatacja i dobrze spędzony czas na tym forum.
Miłego Dnia i Pozdrawiam Wszystkich. |
| Ostatnio zmieniony przez Artur77 Pią Paź 23, 2009 17:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
administrator
Administrator
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 13:24
|
|
|
Pozdrawiamy i życzymy wytrwałości na nowej drodze życia, bo eksploatacja pojazdu zasilanego CNG w polskich warunkach nie jest bynajmniej usłane różami.
Za razem zachęcamy do pomocy i włączania się w akcje organizowane przez cng.auto.pl, bo w przyszłym roku będzie się działo |
_________________ Karol Wieczorek
kom. 883 244 021
 |
|
|
|
 |
tomig
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 20:44
|
|
|
Witam nowego użytkownika..............
Coraz ciaśniej się robi w tej wawie od NGV. I tak trzymać.............
Jak zobaczysz srebrnego metalika z naklejką CNG.auto.pl to trąbi |
| Ostatnio zmieniony przez tomig Wto Paź 20, 2009 20:46, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
|
|
|
|
 |
Artur77
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 21:07 Pierwsze wrażenia.
|
|
|
Dziś udało mi się przerejestować auto i wyjechać na Warszawskie ulice .
Pierwsze tankowanie wyszło mnie 45pln .
Jetem tez po pierwszym odpalaniu samochodu na gazie ziemnym. ( z zimnego)
Samochód odpalił szybko ale miał problem z wolnymi obrotami. Po jakiś 5 sek. odnalazł się i chodził już normalnie.
Ale już sama jazda jest bez probemowa i bez różnicy czy gaz ziemny czy benzyna.
Czuje że będzie ciekawie. Napisze coś więcej w przyszłości.
Dziś rano przy tem 2 stopnie na + nie chciałzapalić na gazie. Przełączyłem na benzyne i odpaliła " z pierwszego". Po jakiś 2 min przełączyłem na CNG i wszystko działało normalnie. Będę wdzięczy za jakieś komantarze czy tak powinno być czy coś jest nie tak ?
Czy to że na tym rządeniu widocznym na zdjęciu jest litera L to zanczy że instalacja jest firmy Lani Renzo ?
landi_1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 30 raz(y) 71,31 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez Artur77 Czw Paź 22, 2009 18:02, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
tomig
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 20:36
|
|
|
| Na razie poobserwuj samochód. Ja generalnie ani razu nie musiałem przełączać na benzynę przy zapalaniu a zima poprzednia lekka nie była - samochód stał na dworze. Dla mnie benzyna w tym samochodzie to paliwo drugiej kategorii - używam jej tylko awaryjnie. |
| Ostatnio zmieniony przez tomig Czw Paź 22, 2009 20:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
|
|
|
|
 |
administrator
Administrator
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 21:34 Re: Pierwsze wrażenia.
|
|
|
| Artur77 napisał/a: | | Czy to że na tym rządeniu widocznym na zdjęciu jest litera L to zanczy że instalacja jest firmy Lani Renzo ? |
Porównując z tym zdjęciem wszystko wskazuje na to, że tak. |
_________________ Karol Wieczorek
kom. 883 244 021
 |
|
|
|
 |
Artur77
|
Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 16:46 Po jakimś czasie z samochodem na CNG
|
|
|
miałem napisać jak mi jest z autem na CNG. Ogólnie muszę powiedzieć że nie ma tańszego w ekspolatacji samochodu tej klasy.
Od zeszłego roku zapisuję wyszystkie wydatki na paliwo cng i bp.
W większości poruszam się po mieście w godzinach szczytu 9 i 17.
Auto rozgrzewam za bp a potem już jazda na cng i muszę powiedzieć że nie wychodzi źle.
Przed masakrycznym podywżkami ceny CNG i bp wychodziło 22pln na 100km.
( kiedyś pojachałem do Gdańska to wyszło 11pln na sto km
Od kiedy pazerne władze PGNiG uzależniły cene CNG od ropy to cały interes robi się mało opłacalny.
Nie wiem jakie studia ktoś tam kończył ale z logicznym myśleniem nie ma to nic wspólnego. |
|
|
|
 |
BIGMARIO
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 21:18
|
|
|
Witaj , zgadzam się z tobą że PGiNG-e mogło być choć troszkę mniej pazerne. Chodzą plotki że jak wykurzą Kadafiego to cena Ropy na giełdzie ma spaść do poniżej 90 $ za baryłkę Ale i tak spadek poniżej 100 $ powinno chyba znacząco obniżyć cenę m3 gazu. Albo inaczej PGNiG mogło by szybciej reagować na znaczące spadki Ropy na Giełdzie. Ale zawsze mogą być to tylko "życzenia" |
_________________ MARIO72
 |
| Ostatnio zmieniony przez BIGMARIO Pon Sie 22, 2011 21:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
|
|
|
|
 |
Paweł K Rzeszów
|
Wysłany: Pon Wrz 19, 2011 21:44
|
|
|
| mam pytanko : Moja zośka nigdy nie potrzebowała PB żeby odpalić - chyba że brakło metanu ... Też mam instalację fabryczną -reduktor fabryczny GM zrobiony przez Landi Renzo ale już któryś z kolei pisze tu na forum , że przy tej fabrycznej instalacji z reduktorem LR musi palić na benzin ???!!! Moja to wysysa gaz do końca i muszę ją ręcznie (przyciskiem przełączania) potraktować żeby łaskawie powąchała PB ... Ja nie mam i nigdy nie miałem problemu z paleniem na gazie czy w minusowych czy w plusowych temperaturach a zośkę mam już prawie 4 lata... I o co chodzi ? |
_________________ Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r. |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: Zafira 2003r.
|
|
|
|
 |
BIGMARIO
|
Wysłany: Pon Wrz 19, 2011 22:37
|
|
|
Siema Paweł, mnie właściciel przestrzegł że przy minusowych temp. powinno się ją gasić na PB i odpalać z rana. Zobaczymy jak będą pierwsze mrozy |
_________________ MARIO72
 |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
|
|
|
|
 |
|
|