|
CNG - gaz ziemny w Twoim aucie
Forum użytkowników pojazdów zasilanych CNG w Polsce. Partner Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG
|
|
Przesunięty przez: administrator Czw Gru 25, 2008 18:28 |
VW PASSAT EcoFuel 1.4 TSI CNG |
| Autor |
Wiadomość |
administrator
Administrator
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 09:00
|
|
|
Jedyną podstawą do porównania cen mogą być ogłoszenia z mobile.de, a tam widać że tyle kosztują takie samochody:
http://suchen.mobile.de/f...5%2C4&fuels=CNG
Jestem ciekaw, gdzie ten samochód jeździł. Bo jeśli były to w 90% niemieckie czy austriackie autostrady to jest o wiele mniej zużyty niż auto służące np. jako taxi.
Warto zaznaczyć, że taki samochód w wersji podstawowej kosztował jako nowy 30.000 euro. |
_________________ Karol Wieczorek
kom. 883 244 021
 |
|
|
|
 |
supermajku

|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 18:16
|
|
|
moim zdaniem:
VW bardzo popularne pojazdy w pl cechują się dużą wartością przy odsprzedaży używanego. za 3 letnie auto poniżej 50% wartości warto dać bo go nawet za rok sprzedaż za tryle samo a jest popyt na dany model. ponadto egzemplarz posiada dodatkową wartość dodaną= tania eksploatacja ze względu na CNG. jeżeli koszt utrzymania w jednym roku przekroczy 10% wartości( bez paliwa) to już za dużo. Jeżeli miałbym kasę to bym wziął! bo: 1. możliwy do odsprzedania, 2. CNG !!! 3. atrakcyjny cenowo, 4. model wyższego segmentu, 5. nigdy nie miałem normalnego auta z przebiegiem poniżej 200k wiec : ROCZNIKIEM I PRZEBIEGIEM SIĘ NIE JEŹDZI!!! ważny jest >>> STAN <<< |
_________________ Lepiej zredukować, niż później żałować. |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: swift 4x4 mk2 lpg
|
|
|
|
 |
BIGMARIO
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 23:52
|
|
|
Te autko też przykuło moja uwagę no i mogę kupić je na Firmę:
http://szukaj.pl.mobile.e...as46-2_c02_4202
ps. chyba kierunek Italy by sprowadzać autka będzie niedługo lepszy niż D |
_________________ MARIO72
 |
| Ostatnio zmieniony przez BIGMARIO Czw Paź 27, 2011 23:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
|
|
|
|
 |
CharlieK
|
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 18:52
|
|
|
No ładnie - właśnie kolega Admin nieświadomie, ale publicznie zdemaskował "moje autko", o którym rozmyślam intensywnie od dobrych kilku tygodni... Mowa oczywiście o tym Passku z Włoch - przebieg 240K km.
Generalnie w ujęciu tego, że cena tych aut jako nowych jest kosmicznie wysoka - to wydaje się, że to dobra cena. Aczkolwiek jest kilka rzeczy, co mnie od wielu dni powstrzymywały przed zakupem tego egzemplarza:
- poważny problem z ubezpieczeniem Auto-Casco.
Brak tego auta w tabelach, PO PROSTU BRAK. To oznacza, że albo się go ubezpiecza jako zwykłego Paska (Passaty są kradzione na potęgę, przez co PZU i inne towarzystwa dają Passka go najgorszej klasy ubezpieczeniowej), ale wtedy w razie kradzieży dostaniemy także wypłatę jak za zwykłego Passka, czyli... tylko 30-35K !!! Więc mocno w plecy ta opcja jest, bo z jednej strony bardzo dużo płacimy za ubezpieczenie, a potem i tak ni dostaniemy tyle, co powinniśmy dostać. Albo opcja 2 - robimy ubezpieczenie indywidualne, wycenę auta spoza tabeli, ale wtedy... cena ubezpieczenia wynosi 6K dla Warszawy i na firmę ( niestety => BigMario, też jestem z Wawy i też firma, konkretnie Spółka z o.o., więc już się dowiadywałem o to w ramach rozpoznawania tematu zakupu tego właśnie auta). Mówiąc krótko - to co oszczędzimy na paliwie - od razu jesteśmy w plecy na ubezpieczeniu
- problem z kręceniem przebiegu (czyli faktycznie to może być mega zajeżdżone auto !).
Włosi podobnie jak Polacy - skręcają liczniki na potęgę. A skoro tego auta żaden Włoch nie chce łyknąć, bo to auto wisi już w serwisie mobile.de od bardzo dawna, to jest wielce prawdopodobne, że tam faktycznie coś jest na rzeczy. Czyli że np. to auto przed trafieniem do dealera miało np. 540 tys. km, a nie 240K km... A wtedy to i 40K brutto będzie za dużo, bo tam... wszystko będzie do wymiany, zużyte, zajeżdżone, wybite.
-...a z serwisem w PL tego modelu - po prostu jest KIBEL.
Bo polscy dealerzy chyba pół sztuki tego modelu nie sprzedali, a nasze serwisy autoryzowane w PL - to jakieś sieroty. Oni w większości to nawet nie wiedzą, że VW ma wersje EcoFuel !!! Że o naprawianiu, czy pełnej diagnostyce układu CNG nie wspomnę... Stare auto = zawsze jakieś problemy, a do Niemiec na serwis - nie uśmiecha mi się jeździć...
- troszkę przysłaba opcja wyposażenia.
Kurde, Passat, rocznik 2009, a makaroniarze nawet ksenonów fabrycznych z doświetlaniem zakrętów nie założyli, że o pogodnej, jasnej tapicerce, czy szyberdachu panoramicznym nie wspomnę Oczywiście wszystko można dołożyć, ale ja już się na dokładkach w życiu przejechałem parę razy i teraz wybieram wyłącznie auta z wysoką, ale FABRYCZNĄ wersją wyposażenia.
- na koniec drobna już przeszkoda - kwestia rozliczenia VATu
Właśnie doczytałem, że jeśli to zakup od firmy (a to zakup od firmy) i zakup na firmę (a to zakup na firmę), to jest to traktowane jako wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów (WNT), czyli troszkę kijowo się rozlicza podatkowo teraz to wszystko. Mówiąc krótko - to auto wg obecnego kursu kosztuje jakieś 48K PLN. Netto to daje 40K (w Italii VAT to 20%, farciarze ;->), co powoduje, że doliczamy nasz PL VAT w kwocie 9200 (23%), czyli VAT do odliczenia 60% - daje już tylko 5520 PLN. Pozostała reszta tego VATu - w wieloletnią amortyzację dopiero idzie, a gotówkę wyłożyć trzeba JUŻ. Niby te parę tysi to już kwiatek przy kożuchu, ale ziarnko do ziarnka - a zbierze się miarka. Jak wyliczam TCO dla danego auta - to liczę dokładnie i WSZYSTKO. Niemniej uczciwie przyznaję, że ciężar wagowy tej przeszkody w stosunku do pozostałych przeszkód - jest zdecydowanie najniższy, jak to się ładnie mówi - wręcz PIKUSIOWY
To co BigMario - dajesz mi tydzień na ostateczny namysł, czy będziesz starał się mnie ubiec z tym zakupem Pośpiechu nie masz, bo jak mówię - auto wisi na mobile.de dość długo. Nie tylko my Polacy - mamy objekcje przed dużymi przebiegami, jak i nie mamy zbyt wielkiego zaufania do Włochów |
| Ostatnio zmieniony przez CharlieK Nie Paź 30, 2011 18:54, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
BIGMARIO
|
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 21:17
|
|
|
Witam Kolegę. Na o bęcną chwilę to rozkoszuję się swą Zafirką a o takim Pasku na razie tylko mażę ale myślę że za 3-5 lat coś się w naszym kraju zmieni i będzie można normalnie użytkować takie autko nie martwić się Serwisem czy polisami. A nawiasem mówiąc prosta rada zadzwoń do eksperta Dawida M 609795137 . Poznałem go osobiście i parę razy mi pomógł gdy koleżka sprowadzał T4 z Holandi, jest rzeczowy i otwarty na pomoc. Pogadaj może i tobie pomoże czy rozwieje pewne twoje wątpliwości. Pozdrawiam Mario.
ps. to jest jeszcze ciekawa ofeta z Vat:
http://otomoto.pl/volkswa...-C18917039.html
http://photos04.otomoto.p...C18917039_2.jpg
Jestem ciekaw twej opinii o tym Pasku |
 |
| Ostatnio zmieniony przez BIGMARIO Nie Paź 30, 2011 21:21, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
CharlieK
|
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 21:33
|
|
|
Jak Bozia da i w mieście z ponad 2 milionami mieszkańców powstanie może jeszcze z 1-2 stacje CNG, a także może i w innych miejscach w Polsce jak się takie stacje pojawią, czyli faktycznie za 3-5 lat, to może pojawi się kilka takich Passków (z 2009 roku ;->>>) na polskim rynku... OBY.
No nic, postaram się przekręcić do tego człowieka i porozmawiać. A on jest kim - mechanikiem, importerem aut, czy kim ?
Co do linku.... Mhm, kolorek ładny, wyposażenie też fajne, ale... ZA 90K NETTO 2009 rok ?!? Damn ! To ja już lepszego Paska (do zagazowania) widziałem. V6 3.6 silniczek, 297KM, miał WSZYSTKO. Cena ponad 40K PLN (2005 rok), ale NAPRAWDĘ MIAŁ WSZYSTKO. I ubezpieczenie - tradycyjnie - 5K ALE MIAŁ WSZYSTKO... |
|
|
|
 |
BIGMARIO
|
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 22:10
|
|
|
Sorki że nie wspomniałem Dawid jest dilerem w VW, w Krotowski-Cichy i zajmuje się autami CNG
ps. co do tego Paska z Czech to faktycznie drogi a z D. można za tą kasę 2 auta sprowadzić |
 |
| Ostatnio zmieniony przez BIGMARIO Nie Paź 30, 2011 22:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
administrator
Administrator
|
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 21:29
|
|
|
Okazuje się, że w Passacie 1.4 TSI montowane są stalowe zbiorniki CNG od Fabera:
Więcej zdjęć tutaj:
http://www.erdgasfahrer-f...opic.php?t=8601 |
kom. 883 244 021
 |
|
|
|
 |
administrator
Administrator
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 00:08
|
|
|
Dzisiaj miałem przyjemność przejechać się Passatem 1.4 TSI EcoFuel z automatyczną skrzynią biegów DSG. Bez wątpienia jest to najlepszy pojazd CNG, jakim miałem możliwość dotychczas prowadzić. Skrzynia chodzi wręcz rewelacyjnie - płynnie zmienia biegi, super przyspieszenie, chociaż wyczuwalna jest delikatna 'turbodziura'.
Teraz pozostaje jeszcze porównanie z Mercedesem E 200 NGT najnowszej generacji |
kom. 883 244 021
 |
|
|
|
 |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 11:26
|
|
|
| Mercedes uparcie preferuje samochody z pełnowymiarowym zbiornikiem benzyny, kosztem zmniejszonej objętości CNG. Przy takim podejściu do budowy auta kluczowy w Polsce zasięg na CNG zawsze bedzie mniejszy. Szkoda. |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 1,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|