CNG - gaz ziemny w Twoim aucie CNG - gaz ziemny w Twoim aucie
Forum użytkowników pojazdów zasilanych CNG w Polsce.
Partner Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG

Portal  English  Deutschen  MapaMapa stacji CNG w Polsce  KontaktKontakt
SzukajSzukaj  FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  Galeria  Kanał RSS
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

>> GasShow 2012 - CNG i LNG Show <<

Zapraszamy do obejrzenia Relacji
Strefa CNG, wystawa pojazdów CNG oraz Gala Inpro 2012

>> Więcej informacji tutaj <<

Poprzedni temat «» Następny temat
VW GOLF VARIANT Bi-Fuel 2.0 CNG
Autor Wiadomość
administrator 
Administrator

Wysłany: Czw Paź 01, 2009 23:49   VW GOLF VARIANT Bi-Fuel 2.0 CNG

VolksWagen Golf Variant 2.0 Bi-Fuel
UŻYWANE | IV generacja, 2002 - 2005
Wersja osobowa

Segment: C

PARAMETRY POJAZDU
Długość, szerokość, wysokość (mm): b/d
Pojemność bagażnika(5-/7- siedzeń): b/d
Ładowność: b/d kg
Ilość miejsc: 5
Masa własna: b/d kg
Dopuszczalna masa całkowita: b/d kg
Masa przyczepy z/bez hamulca: b/d kg
Pojemność zbiornika CNG: b/d kg/ b/d m³
Pojemność zbiornika na benzynę: b/d l

SILNIK (BEH)
Pojemność silnika: 1984 cm³
Moc (CNG|benzyna): --kW/102 KM | 85kW/115KM przy 5200 obr/min
Moment obrotowy (CNG|benzyna): 151Nm|170 Nm przy 2400-3500 obr/min
V-max: 185 km/h
Przyspieszenie 0-100 km: b/d s
Elastyczność 80-120 km/h: b/d s
Zużycie paliwa na 100 km (CNG|benzyna):
- cykl miejski - b/d m³ | b/d l
- cykl pozamiejski - b/d m³ | b/d l
- cykl mieszany - 6,1 m³ | b/d l
Emisja CO² g/km: 136
Zasięg teoretyczny (CNG|benzyna) w km: b/d | b/d
Zasięg teoretyczny całkowity w km: b/d km
Rodzaj paliwa: bivalent (CNG i benzyna)

Cena: wyłącznie egzemplarze używane

Ciekawostki

Źródło
- AutoŚwiat
- de.wikipedia.org
Ostatnio zmieniony przez administrator Pią Lut 05, 2010 21:49, w całości zmieniany 2 razy  

Moje auto CNG: brak

kangurrrek02 

Wysłany: Czw Sty 12, 2012 23:09   ucieka gaz przy tankowaniu fabrycznego Golfa

witam wszystkich, od póltora roku użytkuje autko na cng - Golf IV variant 2.0 bi-fuel, auto sprawia się super, z tego co czytam to wszystko podobnie jak w tuaranie i Cadyy tj. odpalanie na gazie przy rezerwie itp... wszystko super a spalanie szczegówlnie :) tylko od czasu do czasu w czasie tankowania widać iciekajaca chmurkę gazu - po odłączeniu pistoletu już nie ucieka. troche się tym niepokoje i nie wiem czym to moze być spowodowane... prosze Was o pomoc jesli jestescie mi w stanie pomóc. pozdrawiam
  Moje auto CNG: VW golf IV Variant 2.0 B-fuel

kangurrrek02 

Wysłany: Czw Sty 12, 2012 23:20   

Witam, widzę że jestem jedynym posiadaczem tego pojazdu na tym forum... szkoda :P jak znajdę chwilkę to opisze wrazenia po półtora roku. pozdrawiam

zarbock 

Wysłany: Pią Sty 13, 2012 11:02   

Witam Cię kolego. Na naszym forum za wiele się nie dowiesz bo w Polsce auta na CNG to jeszcze egzotyka. Z tego co opisujesz wynika, że prawdopodobnie zaczyna się zużywać króciec do tankowania zalecam powoli rozglądać się za nowym bo to nie jest taka prosta sprawa go kupić a jak przyjdzie na niego pora to warto mieć go już w domu.Pzdr.
  Moje auto CNG: VW Touran 2.0 ECOFUEL

administrator 
Administrator

Wysłany: Pią Sty 13, 2012 11:49   

Nie dziwi, że w Polsce strasznie ciężko spotkać ten pojazd. VW Golf IV Variant Bi-Fuel został wyprodukowany w bardzo małej ilości egzemplarzy w porównaniu z innymi pojazdami z fabryczną instalacją CNG. Cytuję dane z Volkswagena:

Pierwszym pojazdem przystosowanym do zasilania sprężonym gazem ziemnym marki VW był Golf IV Variant, sygnowany w nomenklaturze producenta jako Bi-Fuel. Powstawał on w poznańskiej fabryce w latach 2002 - 2006. Łączna produkcja pojazdu wyniosła 2572 sztuk (2002 - 43, 2003 - 718, 2004 - 632, 2005 - 726, 2006 - 453).

Moje auto CNG: brak

tigercng 
Moderator

Wysłany: Pią Sty 13, 2012 14:10   

Z jednej strony to ciekawy model. Po raz pierwszy zastosowano seryjnie w sam. osobowym zbiorniki w pełni kompozytowe typ IV.
Z drugiej strony niewielki zasięg na CNG, silnik benzynowy bez adaptacji do gazu itd. Z technicznego punktu widzenia jest to pojazd benzynowy z profesjonalnie zamontowaną instalacją CNG, z wszystkimi tego konsekwencjami. Instalacja jest niskociśnieniowa 2 bar, wskaźnik ciśnienia w postaci diod świecących (o ile dobrze pamiętam).

kangurrek02 - zachęcamy do pisania na forum. Doświadczenia z samochodem, nawet tak egzotycznym jak Twój, są cenne dla wszystkich. Jeśli są negatywne, również.
  Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

kangurrrek02 

Wysłany: Nie Sty 15, 2012 14:21   

Też was witam, mam nadzieję jednak że tutaj wiele osob moze w razie koniecznosci pomóc... własnie nie wiem dlaczego w czasie tankowania lekko ucieka koło pistoletu. Co dziwne dzieje się to tylko na stacji na ul. Balickiej ( chyba wieksze ciśnienie mają ) jeśli to możliwe :P bo na stacji ul. Siewna jest zawsze wszystko ok. w czasie tankowania. Dzieki za ciekawe informacje na temat mojego samochodu - sam nie wiedziąłem że tylko tyle ich powstało. Myślę, że to podobna instalacja jak w innnych fabrycznych VW - mam nadzieje :) silnik niby zwykły 2.0 8V ale jednak jego oznaczenie katologowe BEH pozwala przypuszczać że jednak producent cos pozmienial pod paz, ma inaczej poprowadzone kolektory w stosunku do zwykłego 2.0 i jeszcze ma w nich taka plastikowa okrągłą zaslepkę z przodu - nie wiem do czego, nie otwieram jej ;) ). Odnośnie zasiegu to faktycznie nie jest duży ale nie narzekam bo stacje mam koło pracy, spalanie kształtuje się w okolicach 6 do 7 m3 więc chyba nieźle, na tankowaniu robie przewaznie 210-220 km, a jak jezdzę z naciskiem na oszczedność - czyli jak w tym superteście ekonomii :) ) to spokojnie robie 250 km ( do butli wchodzi mi około 14-15 metrów) i jest to 50/50 miasto i drogi podmiejskie... ale wtedy to predkość do 80 km i obroty 1500-2000. Nie miałem okazji się przejechać tak oszczędnie w dalszą trasę :( ale raz w zrobiłem w czasie normalnej jazdy 290 km na tankowaniu.

:) a mam pytanie odnośnie właśnie silnika który mam w swoim autku... wiadomo 2.0 8V - powinien być moim zdaniem bezkolizyjny rozrząd - czy się myle ??? oznaczenie tak jak pisałem BEH. proszę o pomoc bo jeżdżę autem tylko ,,wokół komina'' i jeśli pasek strzeli i tylko zgaśnie to nie problem... a wiadomo kasy szkoda wydawać jeśli nie trzeba.cKtoś może jest w stanie pomóc bo mechanicy jakoś ręki dać nie chcą że bezkolizyjny a do ASO nie chce mi się już dwonić bo mam wrazenie że nie chcą słyszeć o moim modelu!!

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez administrator Nie Sty 15, 2012 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu