|
CNG - gaz ziemny w Twoim aucie
Forum użytkowników pojazdów zasilanych CNG w Polsce. Partner Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG
|
|
|
TN5 czy NGV2? |
| Autor |
Wiadomość |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Sro Cze 02, 2010 17:59 TN5 czy NGV2?
|
|
|
Zauważyłem w rozmowach prowadzonych "w branży", jak i niektórych postach na forum że króciec do tankowania autobusów jest oznaczany w mojej opinii nieprawidłowo jako NGV2 (lub NGV-2).
Zapoznałem się ze stronami producenta, niemieckiej firmy WEH, jak i z innymi źródłami w internecie.
Firma WEH oznacza taki króciec jako TN5 w odróżnieniu od standardowego NGV1.
Przejściówki pomiedzy oboma standardami są oznaczane jako "TN5 to NGV1" lub "NGV1 to TN5".
Dla dociekliwych polecam: http://www.weh.com/Produc...ystems-CNG.aspx
Natomiast NGV2 to norma z USA dotycząca metodyki inspekcji butli CNG, i nie ma ona nic wspólnego z profilem króćca do tankowania CNG.
Jeżeli ktoś dysponuje materiałami źródłowymi potwierdzającymi prawidłowość stosowania skrótu NGV2 w kontekście profilu króćca bądź złącza do tankowania CNG, proszę o ich przedstawienie w tym wątku.
Uważam, że jako forum pretendujące do określenia "fachowe" nie powinniśmy stosować skrótów niezgodnych z oficjalną nomenklaturą producenta lub organizacji normatywnych. |
| Ostatnio zmieniony przez tigercng Pią Cze 04, 2010 11:53, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
|
|
|
|
 |
hombre77

|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 20:13 NGV2
|
|
|
Oznaczenie TN5 to handlowa nazwa nypla produkcji firmy WEH (sam producent podaje zgodność z n/w normą)
"NGV2" figuruje w normie ISO 14469-2 jako podstawowa końcówka (receptacle) dla HDV - autobusów i ciężarówek (heavy duty vehicles)
P.S. poprawiłem - wstawiłem "NGV2" w cudzysłów, jako że jest to nazwa potocznie używana w branży.
Głównie to miałem na myśli to, że TN5 nie jest nazwą omawianej końcówki, tylko handlową nazwą firmy WEH na końcówkę wykonaną zgodnie z normą ISO 14469-2 |
_________________ Estaciones de GNC
 |
| Ostatnio zmieniony przez hombre77 Nie Maj 15, 2011 11:06, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: FIAT Multipla BiPower
|
|
|
|
 |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2011 09:19
|
|
|
Załączam treść przytoczonej normy, jednak nie figuruje tam tekst "NGV2" lub "NGV-2".
Jest jedynie mowa o "size 2" (str. 1), ale nic takiego jak NGV2 tam nie znalazłem
ISO_14469-2.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 277 raz(y) 273,84 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez tigercng Sob Maj 14, 2011 09:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
|
|
|
|
 |
hombre77

|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 12:28 Powrót do tematu...
|
|
|
| Nawet WEH (jako jeden z ważniejszych producentów końcówek i nypli CNG w Europie) stosuje w swoich materiałach nazwę "NGV2" z przypisem "non standardized denomination for ISO-14469-2" |
_________________ Estaciones de GNC
 |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: FIAT Multipla BiPower
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|