CNG - gaz ziemny w Twoim aucie CNG - gaz ziemny w Twoim aucie
Forum użytkowników pojazdów zasilanych CNG w Polsce.
Partner Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG

Portal  English  Deutschen  MapaMapa stacji CNG w Polsce  KontaktKontakt
SzukajSzukaj  FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  Galeria  Kanał RSS
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

>> GasShow 2012 - CNG i LNG Show <<

Zapraszamy do obejrzenia Relacji
Strefa CNG, wystawa pojazdów CNG oraz Gala Inpro 2012

>> Więcej informacji tutaj <<

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: administrator
Czw Maj 27, 2010 20:22
Projekt MadeGasCar
Autor Wiadomość
Kinga Kalandyk

Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 13:05   Projekt MadeGasCar

Witam wszytkich Forumowiczów!
Mam na imię Kinga i jestem osobą zarządzającą nowym projeketm międzynarodowym MadeGasCar („Market development of gas driven cars including supply and distribution of natural gas and biogas”), a prywatnie też jestem uzytkownikiem samochodu napędzanego CNG. Jest to projekt międzynaroodowy z 15 parterami z 10 krajów Europy. Firma w której pracuje Podkarpacka Agencja Energetyczna w Rzeszowie jest właśnie jednym z partnerów.
Głównym celem projektu MadeGasCar jest rozwinięcie rynku pojazdów napędzanych gazem m.in. CNG, poprzez zwrócenie się do odpowiednich grup po stronie użytkowej, jak również wzmocnienie zaopatrzenia i infrastruktury dystrybucji biogazu i gazu naturalnego do zasilania pojazdów.Spodziewane efekty projketu to zwiększone wykorzystanie gazu jako paliwa samochodowego, większa liczba stacji, włączenie cng do łańcucha paliw i zwiększenie liczby pojazdów napędzanych gazem w regionach partnerów projektu zostanie osiągnięte poprzez wykonanie planów działania opracowanych w ramach projektu. Będzie miało to bezpośredni wpływ na regionalne rynki, jak również na producentów pojazdów i krajowe przepisy. Gwarantowany jest szeroki efekt projektu MADEGASCAR i rozwinięcie rynku CNG u nas.
To tak w wielkim skrócie o projkecie. Jeżeli ktoś chciałby współpracować w projkecie proszę o kontakt. Również właścicielie flot, firmy zakresu CNG, własciciele stacji stankowania, itd. zapraszam do kontaktu.
Podaję stronę internetową Podkarpackiej Agencji Energtycznej www.pae.org.pl tam tez znajduje się link do strony międzynarodwoej projektu oraz kontakt telefoniczny do mnie.
Będę się starała się na bieżąco udizelac na forum. Tym bardzej , iż napewno będę ptrzebowała skorzystać z Waszej bazy wiedzy.
Pozdrawiam, Kinga
Ostatnio zmieniony przez administrator Czw Maj 27, 2010 20:20, w całości zmieniany 1 raz  

tigercng 
Moderator

Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 19:43   

Witamy !!!

Bardzo ciekawe. Chętnie usłyszymy, co konkretnie wchodzi w skład tych "planów działania opracowanych w ramach projektu", oraz jaki mógłby być w tym nasz udział, jako użytkowników NGV. W szczególności interesujące są "czynności dla stworzenia lepszej infrastruktury (stacje tankowania) gazu ziemnego". :)
Jak wszystkim wiadomo, na dzień dzisiejszy najważniejszymi problemami są stacje CNG nieczynne w weekendy, oraz niedostatek stacji w ogóle.
Zmiany w tym zakresie wymagają działań po stronie PGNiGu, bo w to, że zaangażujecie się sami, czy z partnerem, w budowę nowych stacji CNG trudno mi uwierzyć.

Pozdrawiam
  Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

administrator 
Administrator

Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 20:55   

Bardzo interesujący jest ten projekt. Miejmy nadzieję, że dzięki wsparciu zewnętrznemu będzie nam dane rozwinąć rynek CNG jako integralną część rynku europejskiego, bo póki co sytuacja ma się zupełnie inaczej.
Potrzeba jest nadrobienia wielu braków i niedociągnięć, również zmiany mentalności społeczeństwa i rządzących... Ale widać, że są osoby które chcą aktywnie zmieniać rynek i wprowadzać zmiany. Oczywiście na lepsze :)

Moje auto CNG: brak

bartekk 

Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 23:15   

Zapowiada się bardzo interesująco.

Pozdrawiam
Bartek

Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG 2005

Kinga Kalandyk

Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 07:58   

Witam!
Nasze działania w projekcie oczywiście rzecz jasna nie mogą polegać w bezpośredni sposób na budowie stacji lub podobnej inwestycji (...a szkoda, bo jak juz pisałam też jestem użytkownikiem autka na cng). Niemniej jednak w sposób pośredni chcemy pchnąć do przodu całą infrastrukturę. Więc pracy jest dużo. Mamy na to trochę czasu. W nastepny poście opiszę więcej co do konkretnych zadań w projekcie. Podchodzę do tego Projketu może zaambicjonalnie, ale może jednak coś się uda zrobić. Są ku temu dobre rokowania, bo Projekt jest wsparty z programu Inteligenta Energia dla Europy i mamy konkretne wskaźniki do osiągnięcia.
Pozdrawiam,
Kinga

Kinga Kalandyk

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 11:28   

Witam ponownie!
Ponieważ przystępuję do konkretnych zadań w projekcie, będę stopniowo opisywac na jakim etapie jestem i co opracowuje. Jako, że jest to projekt międzynarodowy wszystko jest po angielsku i ja tez musze pisac po angielsku. Stąd proszę o zrozumienie, ze będę się posługiwać hasłami i treścią w języku angielskim. A jak zacznę tłumaczyć z angielskiego na polski to trochę dłużej to potrwa. Ale jeżeli będzie taka potrzeba to proszę pisać. Wszystko da się zrobić :) . Jako że projekt tez dotyczy innych gazów naturalnych, np. biogazu, będę ograniczać się tu wyłącznie do cng i wszystkiego co jest z tym związane.
Pierwszym dość ważnym elementem jest zbudowanie wiedzy z zakresu tej tematyki ( Building of knowledge), na której będzie bazowała realizacja projektu u nas.
Właściwie skończyłam już „list of key actors on the gas market”. Bardzo proszę o zerknięcie w klasyfikacje wg. której musiałam wpisywać, jeśli ktoś chce dodać do tego zestawienia to proszę bardzo oznaczając daną kategorię (code i field)

Field Key actor classification Code
Supply Energy companies/gas suppliers S1
Companies that owns and runs gas plants S2
Companies that build gas plants S3
Companies that sell/produce/develop components for gas plants S4

Treatment and Distribution Owners of biogas upgrading plants T1
Owners of gas filling stations T2
Gas net owners T3
Companies that sell/produce/develop components T4

Utilisation Vehicle manufacturers U1
Vehicle salesmen/car-dealers U2
Major vehicle fleet owners U2
Companies that convert petrol vehicles to run on gas U4

Other Research institutes O1
Municipalities O2
Local, regional and national authorities O3
Non-profit organizations O4

Pozdrawiam,
Kinga

administrator 
Administrator

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 11:45   

A czemu dział zawierający liste pojazdów zawiera nazywa się utilisation? Jeśli byłaby ona potrzebna w przypadku autobusów to polecam ten wątek z forum:

http://cng.auto.pl/forum/viewtopic.php?t=55

A gas plants oznacza złoża gazu ziemnego w eksploatacji, tak?

Moje auto CNG: brak

Kinga Kalandyk

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 12:07   

Tak już nazwali tą kategorię. A co do gas plants to chodz o złoża i całą tą otoczkę. Dzięki za listę jużj ą umiesczam, a Projket w głównej mierze skupia się na pojazdach do 3,5t.

Kinga Kalandyk

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 12:58   

Kolejna rzecz dość ważna to Strategia rynku Region specific market strategy.
Podaję kilka wytycznych tej strategii wg. których będe pisac, gdyby ktoś chciał coś dodać, żebym ujęła to proszę napisać. Na pewno będę się opierać na tym co znajduję się już na forum.
Analysis of the surroundings
Are there any factors in the surroundings (Juridical, economical etc.) that have influence on the production, distribution and use of gas in vehicles in a positive or negative direction?
Are there any political standpoints, for example decisions made to promote the use of alternative fuels in the transport sector? Or maybe the opposite?Etc.

Market inquiry
How has the market for production of biogas, distribution and use of natural gas and biogas in vehicles developed over time?
Are there any clear trends on the market, for example a growing share of clean vehicles etc.?
How big is the share for gas vehicles of the total market? Number of sold gas driven vehicles (personal cars and light transport vehicles) per year compared to total sales of vehicles in the region and the share for gas as a fuel for vehicles compared to the total use of vehicle fuel in the region.[/size]

Analysis of the concept “methane gas as vehicle fuel”[b]
[i]Which are the experiences so far with production of biogas, treatment and distribution of biogas and natural gas, and the use of natural gas and biogas as a vehicle fuel in the region?
Which factors are unique for the concept “methane gas as vehicle fuel” that distinguish the concept from the other available fuels on the market?
Which are the strengths and weaknesses of the concept? (in the region)
Are there any financial advantages or disadvantages with the concept compared to the competitive fuels (both the traditional and alternative fuels)?
Are there any technical advantages or disadvantages with the concept of using gas in vehicles in the region?
Is the use of natural gas and biogas in vehicles associated with a distinctive image in the region? For example, is it seen as a fuel for those with certain interest in climate, health ant environment? Do companies see it as goodwill to use methane gas in vehicles?

[/i]
Analysis of competitive products
Which products is methane gas competing with on the market? –petrol, diesel, ethanol/E85 etc.
Which are the competitive products strengths and weaknesses?

Analysis of costumers/consumers
Which experiences have been made from costumers behaviour in the region?
Which attitudes and values exist on the market? (can gas driven vehicles fulfil these values?)
Are there any preconceptions on the market? For example about low second hand value of gas vehicles, short operating range, safety issues etc.
How is the costumers’ knowledge of biogas, and natural gas (All aspects from production, distribution, and use in vehicles)?

Short and long term threats and possibilities
Are there any arguments for producing biogas, distribute natural gas or biogas, or using the gas in vehicles that might change over time, or even fade away?
Bottlenecks on the gas market
Are there any bottlenecks on the gas market? Follow the distribution link from the producers to the end costumer and localise which actors on the market that are suppressing the gas market development/expansion.

klemens 

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 14:00   Projekt MadeGasCar

Witam
Kinga Kalandyk napisał/a:

Jako, że jest to projekt międzynarodowy wszystko jest po angielsku i ja tez musze pisac po angielsku. Stąd proszę o zrozumienie, ze będę się posługiwać hasłami i treścią w języku angielskim. A jak zacznę tłumaczyć z angielskiego na polski to trochę dłużej to potrwa. Ale jeżeli będzie taka potrzeba to proszę pisać. Wszystko da się zrobić :) .

Myślę, że bardziej czytelne dla użytkowników forum - brzmiałoby to w języku polskim :lol:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez klemens Czw Kwi 10, 2008 16:46, w całości zmieniany 1 raz  

tigercng 
Moderator

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 14:36   

Koledzy,

Nie przesadzajcie. Angielski to standard w tego typu międzynarodowych projektach. Sam pisuję niekiedy podobne analizy tylko po angielsku, w swojej branży naturalnie.
Raczej nie wymagajcie, aby Kinga tłumaczyła wszystko specjalnie na potrzeby cng.auto.pl

Pozdrawiam
  Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Kinga Kalandyk

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 14:47   

Mogę przetłumaczać ogólnie. Ale napewno to dużej potrwa. A jeszcze jeden powód dlaczego nie tłumczę to fakt, ze jest to język dość specyficzny i czasem lepiej jest zrozumieć o co chodzi -czytajac po angielsku. A czasem tez trudno coś jest przełożyć na język polski. Ale postaram sie coś tłumaczyć lub robić opis swoimi słowami i bedzie wersja dwujezyczna.:)

klemens 

Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 15:34   Projekt MadeGasCar

Kinga Kalandyk napisał/a:

.... Ale postaram sie coś tłumaczyć lub robić opis swoimi słowami i bedzie wersja dwujezyczna.:)

TBH, wydaje mi się, że to wtedy będzie ciekawsze :shock:

Pozdrawiam

Kinga Kalandyk

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 13:34   

Witam!
Tłumaczyłam właśnie treść Startegii na forum... zwiesił mi się komp i poszło na marne moje tłumaczenie...
Ponieważ dziś juz nie zdąże przetłumaczyć na nowo, postaram sie przez weekend.
Pozdrawiam,

Kinga Kalandyk

Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 12:01   

Prztłumaczę to co jak dla mnie ważne w tym momecie:
Analysis of the surroundings (Analiza otoczenia rynku cng)
- Czynniki (aspekty)w otoczeniu(prawne, ekonomiczne etc.) którema wpływ na produkcje, rozpowszechnienianie i używanie gazu w pojazdach w pozytywnym lub/i negatywnym kierunku?
- Polityczne punkty widzenia, na przykład jakieś decyzje, które chcą wypromować użycie paliw alternatywnych w sektorze transportu ? Albo wręcz przeciwnie?Itd. etc.
Market inquiry ( oczekiwania, zapytania rymku)
Jak roziwja się rynek rozpowszechnienia i użycia gazu ziemnego?
Czy są jakieś czytelne trendy na rynku, na przykład rosnący udział czystego pojazdy etc.?
Jest jak duży udział dla pojazdów na gaz ziemny na tle całego rynku? Liczba sprzedanych samochodów CNG (rywatnych i lekkich transportowychdo 3,5t) w r okuw porównaniu do sumarycznej sprzedaży pojazdów. Udział gazu ziemnego jako paliwo dla pojazdów w porównaniu do wszytskich paliw dostępnych. te liczby moga być w skali województwa Małopolskiego i Podkarpackiego.

Proszę o komentarze .

Odpowiedz do tematu