|
Podwyżka cen CNG od 01.03.2010 |
| Czy zmiana ceny wpłynie na rozwój rynku CNG w Polsce? |
| Tak |
|
82% |
[ 14 ] |
| NIE |
|
17% |
[ 3 ] |
|
| Głosowań: 17 |
| Wszystkich Głosów: 17 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
bartekk

|
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 16:18 Podwyżka cen CNG od 01.03.2010
|
|
|
UWAGA!
Zarząd i Rada Nadzorcza PGNiG SA postanowiła iż od dnia 01.03.2010 zostanie zmieniony cennik CNG. Nowa cena CNG na stacjach PGNiG to: 2,22zł (brutto) |
_________________ Bartek Kamiński 0-790-533-121
http://cng.auto.pl http://mapa.cng.auto.pl |
| Ostatnio zmieniony przez administrator Czw Cze 24, 2010 20:03, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG 2005
|
|
|
|
 |
mateusz86

|
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 18:51
|
|
|
jasne że tak, ale NEGATYWNIE |
_________________ tel. 666-986-888 |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: peugeot 306 xr 1.4 '95 + cng
|
|
|
|
 |
Touran_CNG
|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 00:51
|
|
|
| Czy ktoś kto podjął taką decyzję zastanowił się co robi ? Jak rynek CNG ma się rozwijać i jak ma być konkurencyjny do innych paliw........... Ludzie co wy robicie !!!! |
|
|
|
 |
tomig
|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 23:05
|
|
|
| Dla mnie sprawa jest prosta - polityka PGNiG klienta detalicznego ma generalnie w poważaniu głębokim. To można zaobserwować nie tylko po CNG ale i innych działaniach. Wolą zamiast miliona klientów jednego dużego. Do póki nie zmienią podejścia albo nie pojawi się konkurencja to kiszka z CNG w Polsce. |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
|
|
|
|
 |
administrator
Administrator
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 12:22
|
|
|
Zaistniała sytuacja utwierdza mnie niestety w przekonaniu, że PGNiG tak naprawdę nie ma pomysłu, w jaki sposób ma rozwijać rynek CNG w Polsce.
Tym bardziej, że nie potrafię znaleźć odpowiedzi, czym tak naprawdę jest podyktowana podwyżka cen na stacjach. Praktycznie od 12 miesięcy nie zmieniła się ilość pojazdów na CNG, a co za tym idzie, również ilość sprzedawanego paliwa. CNG miało szansę stać się bezkonkurencyjnie cenowo paliwem, jednak ją zaprzepaszczono.
Ale sytuacja nie jest beznadziejna. Fakt, że PGNiG S.A. nie zwraca większej uwagi na klienta indywidualnego (vide: mała ilość stacji o krótkim czasie otwarcia czy podwyżki cen), pozwala na stopniową zmianę układu sił. W jaki sposób?
W Poznaniu powstaje właśnie prywatna stacja CNG przy Porcie Lotniczym Ławica. Teraz wiadomość z innej prywatnej stacji: w Zabrzu, należącej do firmy GZOG, cena pozostaje bez zmian. Metr sześcienny gazu zatankujemy tam za 2,00 PLN z VAT!
W perspektywie najbliższych lat czekają nas wręcz zmiany rewolucyjne. Pod naciskiem Komisji Europejskiej, Polska będzie musiała wprowadzić odpowiednie regulacje mające na celu wdrożenia rozwiązań ekologicznych i demonopolizacyjnych.
Co to dla nas oznacza?
W Ministerstwie Infrastruktury i Ministerstwie Gospodarki będę musiały powstać odpowiednie dokumenty, które pozwolę na implementację rozwiązań ekologicznych, gdzie CNG i bioCNG zyska dodatkowe atuty prawne i finansowe.
W przypadku demonopolizacji, Urząd Regulacji Energetyki zmusi PGNiG S.A. do wydzielenia systemu przesyłowego gazu ziemnego. Pozwoli to innym podmiotom na dzierżawę gazociągów na konkurencyjnych warunkach do PGNiG.
Zatem nie traćmy nadziei. CNG i bioCNG to przyszłość. Polski rynek kształtuje się w bólach, ale obserwując sytuację w Unii Europejskiej i na świecie patrzmy z optymizmem w przyszłość! |
_________________ Karol Wieczorek
kom. 883 244 021
 |
| Ostatnio zmieniony przez administrator Pon Lut 22, 2010 12:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tomig
|
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
|
|
|
|
 |
robert_m
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 15:15
|
|
|
Nie sądzę by podwyżka wpłynęła na rozwój rynku. Ważniejsza jest nie sama cena lecz jej stabilność, a w wypadku CNG jest pod tym względem luksus i duże firmy to wkrótce policzą.
Dla masowych przewoźników CNG to dopiero przyszłość przy wymianie taboru.
Dla nas detalistów koszt eksploatacji na CNG to i tak więcej niż 60% oszczędności w stosunku do benzyny |
_________________ Fiat Multipla 1,6 benz.+CNG bipower 2002 |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Multipla Bipower
|
|
|
|
 |
BIGMARIO
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 21:13
|
|
|
Daję Czerwoną Krtkę |
_________________ MARIO72
 |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
|
|
|
|
 |
bartekk

|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 11:41 LPG już za 2,09
|
|
|
Na stacjach pojawiło się już LPG w cenach: 2,09 a nawet widziałem w cenie 2,03zł za litr.
Na stacjach pojawiło się już letnie LPG i podejrzewam że cena będzie nadal spadać. Niestety prawda jest taka że będzie trudno wytłumaczyć zainteresowanym osobą jakie są zalety CNG, gdyż większość osób będzie się kierować CENĄ a cena nie jest korzystna dla CNG. Obawiam się że decyzja Zarządu PGNiG odnośnie zmiany ceny nie wpłynie korzystnie na rozwój rynku.
Jaką cenę obstawiacie za LPG tego lata, ja 1,89zł |
_________________ Bartek Kamiński 0-790-533-121
http://cng.auto.pl http://mapa.cng.auto.pl |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
wwrobel

|
Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 10:01
|
|
|
Rzeszów LPG 1,98
CNG - nie wiem.
Moja Multka Bi właśnie dostaje żółte blachy i jedzie do mnie z Niemiec |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Multipla BiPower ELX
|
|
|
|
 |
bartekk

|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
BIGMARIO
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 12:38 Podwyżka Ceny Gazu.
|
|
|
Witajcie. Od 1 Grudnia PGNIG-e wprowadziło podwyższenie ceny gazu na 1,85zł/netto=2.26zł/brutto za 1m3 gazu!!!
ps. Ale wszyscy liczymy że od 01 Stycznia 2011 R. cena gazu spadnie o 3% jak to zostało zatwierdzone. |
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
CNG-AUTO
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 18:12
|
|
|
Witam,
Nie powinna spaść bo mamy cenę CNG określoną na podstawie parytetu do oleju napędowego więc PGNiG powinien trzymać się swoich poprzednich decyzji.
Jan Szudera |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: VW Ceddy EcoFuel Furgon testowy
|
|
|
|
 |
BIGMARIO
|
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 09:14
|
|
|
| CNG-AUTO napisał/a: | :idea:
Witam,
Nie powinna spaść bo mamy cenę CNG określoną na podstawie parytetu do oleju napędowego więc PGNiG powinien trzymać się swoich poprzednich decyzji.
Jan Szudera |
Witam. Mam jutro spotkanie w Centrali PGNiG-e to się dowiem u źródła czy jest szansa na obniżkę ceny gazu |
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|