|
PGNiG - nowe stacje CNG |
| Autor |
Wiadomość |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 12:18
|
|
|
"Parkiet" odgrzał starą informację ze stycznia o planach PGNiGu dotyczących nowych stacji, więc zweryfikowałem co nieco z tych danych.
Tu jest link do pełnej treści. Przytoczę fragment:
| Parkiet 2008-07-09 napisał/a: | | Grupa ma też w planach na najbliższe lata otwarcie stacji w okolicach: Szczecina, Olsztyna, Poznania, Łodzi, Warszawy, Kielc, Częstochowy, Wałbrzycha, Gliwic, Katowic, Sosnowca, Cieszyna, Zakopanego i Nowego Sącza. Jeszcze w tym roku na południu Polski powinny powstać co najmniej dwa obiekty w wymienionych lokalizacjach. |
Toczą się rozmowy z prywatnymi inwestorami (przedsiębiorstwa komunikacyjne) w Zabrzu, Gliwicach i Sosnowcu, jednak największe szanse rokuje PKM Katowice na ul. 1 Maja 152.
Nie będzie na razie stacji w Częstochowie, a szkoda, bo brak jest w ogóle stacji na trasie katowickiej. Podobno komunikacja miejska w Częstochowie nie jest zainteresowana, aby jeździć taniej... Ten symptom jest też znany w innych miastach - także w stolicy. Wiadomo przecież, że droga komunikacja to możliwośc uzyskania wyższych zysków z biletów, oraz niemały bakszysz od dostawców paliw płynnych zmuszonych do ustawiania się w "przetargach".
Nie będzie też stacji CNG w Nowym Sączu. |
| Ostatnio zmieniony przez tigercng Sro Lip 16, 2008 18:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
|
|
|
|
 |
administrator
Administrator
|
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 13:32
|
|
|
W Częstochowie jest troche inna sytuacja, bo oni mają tramwaje i są raczej zainteresowani rozbudową komunikacji miejskiej na szynach.
Ale inna sprawa, że jeśli powstałaby tam taka stacja miałaby spory zbyt w ruchu tranzytowym, jak i u kierowców w samej Częstochowie. Przecież to nie małe miasto z 260.000 mieszkańców... |
_________________ Karol Wieczorek
kom. 883 244 021
 |
|
|
|
 |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 18:51
|
|
|
| administrator napisał/a: | | W Częstochowie jest troche inna sytuacja, bo oni mają tramwaje i są raczej zainteresowani rozbudową komunikacji miejskiej na szynach. | Coś słaby taki argument. Tramwaje są też w Toruniu, Krakowie, Elblągu i paru innych miastach, gdzie jeździ komunikacja na CNG.
Rozbudowa komunikacji tramwajowej jakoś nie przeszkadza im w rozwijaniu floty CNG |
| Ostatnio zmieniony przez tigercng Sro Sty 07, 2009 10:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
gd
|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 14:48
|
|
|
| tigercng napisał/a: | Tramwaje są też w Gdyni, Krakowie, Elblągu i paru innych miastach, gdzie jeździ komunikacja na CNG.
Rozbudowa komunikacji tramwajowej jakoś nie przeszkadza im w rozwijaniu floty CNG |
W Gdyni sa trolejbusy i napewno nie bedzie tramwajow. Tiger nie czepiam sie tylko prostuje.
Uwazam, ze robisz na tym forum bardzo dobra robote.
|
|
|
|
 |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 23:12
|
|
|
Masz rację, tramwaje widziałem w Gdańsku, a nie w Gdyni.
Zamiast Gdyni wstawiłem Toruń
Pozdrawiam |
| Ostatnio zmieniony przez tigercng Sro Sty 07, 2009 10:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
Bendzi
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 16:21
|
|
|
| Ostatnio miałem chwile czasu i napisałem kilka maili dotyczących stacji CNG na śląsku. Wysłałem zapytania dotyczące otwarcia nowych stacji pod adresy znalezione na stronie http://www.pgnig.pl/ Mineły z 2 tygodnie i na żadnego nie dostałem odpowiedzi, ale ku mojemu zdziwieniu oddzwonił do mnie na komórke Pan z Warszawy informując mnie że stacja w Sosnowcu zostanie otwarta w marcu oraz że planują w tym roku otwarcie stacji w Zabrzu. Mówił że plany były już na zeszły rok ale mieli problem z postawieniem stacji w planowanej lokalizacji. Zmienili już lokalizację na inna i stacja ma być prawdopodobnie otwarta na jesień 2009 roku. Wypytał się mnie też jaki posiadam samochód i czy wykorzystuję go do celów prywatnych czy też może jeździ w firmie. |
_________________ PEUGEOT 206 1,6 CNG |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: Peugeot 206 1,6
|
|
|
|
 |
administrator
Administrator
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 21:06
|
|
|
To jestem pełen podziwu wobec postawy kogoś z centrali. Ja pisałem kilka maili do pgnig z zapytaniem o nowe stacje na terenie Gazowni Wielkopolskiej. Niestety dotąd nie dostałem odpowiedzi. Chodziło mi przede wszystkim o udostępnienie do użytku publicznego stacji CNG w Pile. Przykład Kielc pokazuje, że pomimo małej wydajności kompresora można stację udostępnić kierowcom. Czekamy na więcej ifnormacji w sprawie stacji CNG w Zabrzu.
Wszystkie planowane stacje CNG zaznaczyliśmy na mapie stacji CNG kolorem żółtym:
http://mapy.google.pl/map...2,19.775391&z=6 |
_________________ Karol Wieczorek
kom. 883 244 021
 |
|
|
|
 |
wieslaw
|
Wysłany: Sob Gru 11, 2010 13:26
|
|
|
Czy ktos wie kiedy powstana nowe stacje cng w polsce? Ja mieszkam w Nowym Saczu i najblizsza stacja cng jest w Jasle czy Tarnowie ,czyli ok 70km.Sprzydala by sie stacja w Nowym Saczu,patrzac na inne mniejsze miasta ktore maja , a my nie! |
_________________ wieslaw |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: fiat multipla
|
|
|
|
 |
mateusz86

|
Wysłany: Nie Gru 12, 2010 14:30
|
|
|
Znając pgnig żebyś mieszkał na polach naftowych albo miał nieskończone zapasy gazu ziemnego to i tak nic by z tym nie zrobili ponieważ NIKT NA TYM NIE ZAROBI albo nikt się tym nie zainteresuje. Na przetargu natomiast można zrobić wała na kilka mln złotych i utworzyć kilka miejsc pracy dla najbliższej rodziny.
Niestety wieslaw jedyną alternatywą dla Ciebie jest zakup domowej sprężarki lub dalsze odwiedzanie "najbliższych" stacji
Ze swojej strony gratuluję odwagi użytkowania auta przy takich odległościach do stacji. |
_________________ tel. 666-986-888 |
| Ostatnio zmieniony przez mateusz86 Nie Gru 12, 2010 14:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: peugeot 306 xr 1.4 '95 + cng
|
|
|
|
 |
arystotes
|
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 12:07
|
|
|
Niestety wieslaw jedyną alternatywą dla Ciebie jest zakup domowej sprężarki lub dalsze odwiedzanie "najbliższych" stacji
Jestem tu nowy i zastanawiam się nad kupnem samochodu z instalacją cng (głównie opel zafira); ponieważ jestem z Poznania przeczytałem temat o problemach z tankowaniem w Poznaniu - stąd moje pytanie o możliwości samodzielnego tankowania (domowa sprężarka) i konsekwencji z tym związanych? |
|
|
|
 |
administrator
Administrator
|
|
|
|
 |
|