Wysłany: Sob Cze 28, 2008 13:46 MERCEDES B 170 NGT
Mercedes Klasy B 170 NGT
UŻYWANE | I generacja FL, W 245, 2007 - 2011
Wersja osobowa
Segment: C MPV
Paremetry pojazdu, szczegółowe dane techniczne oraz multimedia dostępne tutaj
---
Relacja ze strony Mercedes-Benz Polska
W nowym modelu Klasy B – B 170 NGT – można teraz dosłownie dodać gazu. Naciskając przycisk na kierownicy wielofunkcyjnej kierowca zmienia napęd z benzynowego na gazowy, także podczas jazdy. To rozwiązanie niesie zarówno korzyści ekonomiczne, jak i ekologiczne: gaz ziemny może być wykorzystywany jako paliwo bez obciążającego środowisko procesu przetwarzania. Ponadto, podczas zasilania silnika gazem emisja CO2 jest o ok. 23% niższa niż podczas zasilania benzyną. 4-cylindrowy silnik benzynowy oferuje zresztą także doskonałe osiągi: 85 kW (116 KM) i moment obrotowy 165 Nm.
(B 170 NGT: zużycie paliwa średnio: gaz ziemny 4,9–5,1 kg/100 km, benzyna 7,3–7,6; emisje CO2 średnio: gaz ziemny 135–139 g/km, benzyna 175–181 g/km)
Największą nowością jest zasilana zarówno benzyną jak i gazem odmiana B170 NGT BlueEFFICIENCY (Natural Gas Technology) bazująca na 116-konnej wersji 170. Przy średnim spalaniu benzyny 7,3 l/100 km i gazu 4,9 kg/100 km jest możliwe przejechanie 1000 kilometrów bez uzupełniania zasobów źródeł napędu. Dodatkowo emicja CO2 spadła do 135g/km, a więc o 17% mniej niż w normalnej B170. Niestety umiejscowienie jednego ze zbiorników pod bagażnikiem (drugi znajduje się z przodu w podłodze pod pasażerem) wymusiło zmiejszenie jego pojemności do 416 litrów.
Nie trudno zauważyć, że Mercedes przygotowuje małą ofensywę w ofercie pojazdów zasilanych na CNG. Po oferowanej od dłuższego czasu klasie E 200 NGT przyszła kolej na model typu MPV, jakim jest klasa B. Miejmy nadzieję, że odświeżony model z nową jednostką napędową będzie cieszył się zainteresowaniem.
Po więcej fotek w większej rozdzielczości tego nowego Mercedesa zapraszam do GALERII CNG FORUM.
_________________ Karol Wieczorek
kom. 883 244 021
Ostatnio zmieniony przez administrator Wto Paź 18, 2011 20:31, w całości zmieniany 10 razy
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 15:23 model B 170 NGT BlueEFFICIENCY
Zasilane gazem ziemnym: nowe ekonomiczne rozwiązanie.
W Klasie B wykorzystano nową opcję, sygnowaną oznaczeniem „NGT”
(„Natural Gas Technology”) umieszczonym po prawej stronie klapy bagażnika. Wskazuje ono na pojazdy ekonomiczne i przyjazne dla środowiska, które mogą być zasilane dwoma rodzajami paliwa: model B 170 NGT BlueEFFICIENCY może być pojazdem jeżdżącym na gaz lub na wysokooktanową benzynę. Niezależnie od rodzaju zastosowanego paliwa jednostka napędowa rozwija moc 85kW (116 KM).
Mam! Kupiłem!
MIał być dla żony, ale okazał się większy niż myślałem i chyba się nad nim trochę popastwię.
Jazda na cng i ten samochód - na razie bajka. Dokładnie taki jak na fotkach powyżej
Tak wynika z moich obliczeń. Nie sądzę aby MB specjalnie przekonstruował na rynek polski silnik.
Ale może - pewnie w wątku o legislacji - w przypadku samochdów zasilanych metanem, BIO85 itp. pojemność nie powinna być przeszkodą do objęcia je akcyzą 3,1%.
Ja już bym chyba wolał poczekać na Audi A3 Sportback
Ostatnio dostałem info, gdzie jeden z przedstawicieli Audi potwierdził, że w 2013 roku ruszają z oficjalną sprzedażą modeli A3 i A4
_________________ Karol Wieczorek
kom. 883 244 021
jestem właścicielem zobaczymy jak sie jeździ ile pali, zastanawiam sie czy jakaś firma mogła by mu zwiększyć moc bo na pierwszy rzut oka 116 KM to mało a silnik moze wiecej jest to jednostka benzynowa 2034 cm3 czyli 136 KM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum