|
głośne zawory |
| Autor |
Wiadomość |
kefasps

|
Wysłany: Wto Sty 17, 2012 22:47 głośne zawory
|
|
|
od jakichś 2-3 miesięcy wyczuwam głośne bicie zaworów przy wyższych i wysokich obrotach
miałem wiele koncepcji o co chodzi m.in. mocowanie filtra powietrza ale nic nie dało
dziś byłem w ASO u mojego mechanika i jest prawie pewne że mam kupić górę od silnika bo mam zużyte - i tu jest problem mój z fachowym określeniem - hydrauliczne regulatory zaworów;
w ASO Pan Doradca twierdzi że po około 100zł * 16szt + robocizna; poza tym niby winno się to zrobić gdyż w skrajnym wypadku zawór/zawory mogą się zatrzymać
w tej perspektywie kupno pewnego większego elementu wydaje się sensowne
http://allegro.pl/opel-za...2017471085.html |
_________________ Zafira 1,6CNG 2005 TEL. 535.035.053 Księgowość poprowadzę. +++Czas ucieka wieczność czeka+++ |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Opel Zafira 2005
|
|
|
|
 |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Sro Sty 18, 2012 11:24
|
|
|
| Wymiana głowicy dla samych regulatorów nie ma sensu. Kup regulatory i wymień bez zdejmowania głowicy. A jak kompresja? Sprawdzał? |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
|
|
|
|
 |
kefasps

|
Wysłany: Sro Sty 18, 2012 12:17
|
|
|
myślałem żeby kupic głowicę na własną rozbiórkę szczególnie jeśli byłaby od CNG, a teraz wykręcić z niej same regulatory
ale poszukam może ktoś sprzedaje same regulatory skoro do tego nie trzeba ściągać całej głowicy
poza tym mój silnik działa OKey |
_________________ Zafira 1,6CNG 2005 TEL. 535.035.053 Księgowość poprowadzę. +++Czas ucieka wieczność czeka+++ |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Sro Sty 18, 2012 12:29
|
|
|
| Nowe regulatory zaworów są dostępne na alledrogo. To typowe regulatory od benzynowych Opli. |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
|
|
|
|
 |
kefasps

|
Wysłany: Sro Sty 18, 2012 22:20
|
|
|
Dzięki Tiger za info i konsultacje na telu.
Mam już załatwione wstępnie, niemieckie regulatory po 30zł brutto za 1 sztukę.
wygląda na to, że po 230tkm coś wreszcie musi się dziać skoro Opel to nie przysłowiowa Toyota [J] jeśli chodzi o bezawaryjność.... a już prawie w to uwierzyłem:-) |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
kefasps

|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 22:14
|
|
|
mam już 238tkm i 2,5tkm wymieniłem panewki na wale korbowym. panewki były w bardzo złym stanie; miały pewne ubytki materiału i wewnętrzna powierzchnia była nie równa - opinii mojego nowego mechanika były tragiczne - oczywiście nie wszystkie
zauważyłem że do 110km/h już tak nie stuka w silniku, ale od tej prędkości +-110kmh są stuki ale słabsze
jednak jeszcze chwilę poobserwuję/ po testuję i chyba pójdę w kierunku wymiany popychaczy - wiele osób mnie kierunkuje w to twierdząc, że przy przebiegu mojego pojazdu popychacze mogą być w słabej kondycji
co ważne to subiektywnie silnik mi lepiej pracuje na http://www.valvolinepolsk...ife_10w-40.html |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
foomi
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 00:36
|
|
|
| Gdy kupowałem moją Zafirę to trochę ryzykowałem ponieważ wiedziałem, że coś stuka w silniku. Podejrzenie było w kierunku panewek lub sworznia tłoka. Zdecydowałem się mimo wszystko na zakup z uwagi na atrakcyjną cenę. Okazało się szczęśliwie, żę były to tylko panewki, wieć koszt elementów do wymiany nie był duży. Wymiana nastąpiła przy 180.000 i panewki były w kiepskim stanie a jedna lub dwie, w opinii mechanika również w stanie wręcz tragicznym. |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Zafira A 2002
|
|
|
|
 |
|
|