CNG - gaz ziemny w Twoim aucie CNG - gaz ziemny w Twoim aucie
Forum użytkowników pojazdów zasilanych CNG w Polsce.
Partner Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG

Portal  English  Deutschen  MapaMapa stacji CNG w Polsce  KontaktKontakt
SzukajSzukaj  FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  Galeria  Kanał RSS
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

>> GasShow 2012 - CNG i LNG Show <<

Zapraszamy do obejrzenia Relacji
Strefa CNG, wystawa pojazdów CNG oraz Gala Inpro 2012

>> Więcej informacji tutaj <<

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie waszym zdaniem brakuje stacji?
Autor Wiadomość
adam_k27 

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 12:29   Gdzie waszym zdaniem brakuje stacji?

Otwieram temat, bo chciałbym wiedzieć gdzie waszym zdaniem najbardziej brakuje stacji CNG. Jak się spojrzy na mapę stacji to widać relatywnie dobre nasycenie gazem :wink: Podkarpacia i Śląska. Widać tez dwie wielkie białe plamy tj: Wielkopolska wraz Zachodnim pomorzem, oraz Mazury i Suwalszczyzna. Moim zdaniem przydałaby się stacja np w Szczecinie, Gorzowie Wielkopolskim, Koszalinie, albo w Zielonej Górze. Wybieram się nad morze w lecie i tamtędy bym najpewniej pojechał, bo jadąc na zachód od Krakowa mam autostradę A4 aż do Legnicy, gdzie mogę zatankować CNG. Potem niestety jadąc na północ nie mam już jednak gdzie zatankować :cry: . Pozostaje więc chyba trasa przez Warszawę, Toruń, Gdańsk i Słupsk, albo perspektywa że połowę drogi (w obie strony) będę jechał na benzynie :sad:
  Moje auto CNG: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

tigercng 
Moderator

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 14:23   

Niezbędna jest czynna w weekendy stacja na trasie katowickiej, tzw. gierkówce.
Gdzieś pomiędzy (lub w) Piotrkowem Trybunalskim a Częstochową.

Oczywiście przydało by się też więcej stacji w stolicy.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez tigercng Sro Gru 23, 2009 14:41, w całości zmieniany 1 raz  
  Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Pawel_V70 

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 14:39   

Dopiszcie do tej listy świątecznych życzeń niegazowaną Łódź, z której pozdrawiam serdecznie,
Paweł

Touran_CNG

Wysłany: Czw Gru 24, 2009 00:24   

Moim zdaniem , to na pierwszym miejscu trasa Katowicka. Pozwoliłoby to na zwiększenie zainteresowania CNG instytucją transportowym pokonującym tą trasę regularnie
- Łódź
- Piotrków Tryb.
- Częstochowa
- No i ta Bydgoszcz na trasie NR.1 ( tylko te godziny otwarcia !!!)
w ten sposób mamy zabezpieczenie tankowania na najczęściej uczęszczanej trasie Gdańsk - Katowice

kennedee 

Wysłany: Czw Gru 24, 2009 16:08   

Dodam do listy:
- Opole
- Kalisz lub Ostrów Wlkp.
- Piła
oraz powtórzę za adam_k27:
- Zielona Góra
- Gorzów Wlkp.
Ostatnio zmieniony przez kennedee Czw Gru 24, 2009 16:12, w całości zmieniany 1 raz  

Moje auto CNG: MULTIPLA 1,6 16V BiPower 2000

mer211 

Wysłany: Sro Gru 30, 2009 11:48   rozplanowanie stacji

Witam wszystkich forumowiczow oraz pracownikow PGNiG odpowiedzialnych za CNG

Target 1): ŁÓDŹ: bez wątpienia!
Target 2): Zgorzelec
Target 3): Augustów
Target 4) Swiecko

Myślę, ze powyzszych lokalizacji nie trzeba argumentowac.
Co niepokojące: w ulotce CNG Auto wypuszczonej przez PGNiG w październiku 2009 "wyparowal" Zgorzelec! Czy ktos wie o planach ZLIKWIDOWANIA tej stacji, bo poki co jakos dosc dlugo jest ona "remontowana"...

pozdrawiam/
  Moje auto CNG: Mercedes E211,

administrator 
Administrator

Wysłany: Sro Gru 30, 2009 20:58   Re: rozplanowanie stacji

mer211 napisał/a:
Co niepokojące: w ulotce CNG Auto wypuszczonej przez PGNiG w październiku 2009 "wyparowal" Zgorzelec! Czy ktos wie o planach ZLIKWIDOWANIA tej stacji, bo poki co jakos dosc dlugo jest ona "remontowana"...

pozdrawiam/

W najbliższym czasie będziemy drążyć temat Zgorzelca. Działania PGNiG w kierunku likwidacji tej stacji sa tym bardziej nie zrozumiałe ze względu na przygraniczne położenie względem bardzo dobrze rozwiniętego rynku CNG oraz bliskość węzła autostradowego.

O wszystkich naszych ruchach i reakcjach będziemy informować na forum na bieżąco.

Moje auto CNG: brak

bartekk 

Wysłany: Czw Sty 21, 2010 10:08   

Na mapie CNG POLSKA brakuje kilku stacji tankowania CNG to fakt, można pisać o różnych lokalizacjach ale może warto zauważyć że PGNiG ma jeszcze kilka miast gdzie ma swoje siedziby a nie ma tam CNG.
Są to miasta strategiczne dla rozwoju CNG, umiejscowienie tam stacji znacznie ułatwi nam korzystanie z ekologicznego paliwa CNG.

Najważniejsze miasto według mnie to:

1. Łódź

później

2. Szczecin
3. Koszalin
4. Kalisz
5. Białystok
6. oraz ponownie uruchomienie Zgorzelca

To najprostsze co można zrobić dla rozwoju CNG w Polsce. PGNiG nie musi szukać "miejsca" gdzie może otworzyć stacje tylko na swoim terenie ją uruchomić. Oczywiście ma to sens tylko wtedy jak floty samochodów PGNiGu z tych miast zostaną wymienione na NGV, a użytkownikom pozwoli się tankować na tych stacjach.
Ostatnio zmieniony przez bartekk Czw Sty 21, 2010 22:34, w całości zmieniany 1 raz  

Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG 2005

wicia14 

Wysłany: Sob Sty 23, 2010 23:27   

Mieszkam w Zgorzelcu. I szczególnie teraz odczuwam brak stacji w moim mieście. najbliżej położone stacje to Liberec w Czechach ok. 50 km i Bautzen w Niemczech - też 50 km. Specjalnie jechać po gaz jest nieopłacalne chyba, że przy okazji. Opla Zafirę kupiłem w maju 2009r. i do sierpnia było wszystko ok. Potem awaria i do dzisiaj nie można tankować. jestem w kontakcie z Panem, który czyni jakieś kroki w kierunku ponownego otwarcia stacji, ale nie ma decyzji przełożonych dot. ew. modernizacji. Dziwi mnie to wszystko, bo przecież PGNiG nie jest biedną firmą. Mam teraz dylemat, czy nie powinienem sprzedać auta bo jazda na benzynie jak obliczyłem jest 3 - krotnie droższa niż na CNG. Szkoda bo do Włoch - 1100 km. dojechałem z całą rodziną tankując po drodze w Niemczech i Austrii za 50 euro. inną kwestią jest posiadanie takiej domowej sprężarki o której niejednokrotnie czytałem na forum do tankowania w swoim garażu. Sprawdzałem ceny i kolejny koszmar - regenerowana w granicach 10 tys. zł. Nie wiem juz co o tym wszystkim myśleć. pozdrawiam wszystkich uzytkowników pojazdów CNG :neutral:

Path_Finder 

Wysłany: Pią Lut 26, 2010 20:30   Stacja Łódź

najbardziej brakujace ogniwo to Łódź

Kamixxx 

Wysłany: Pon Lis 29, 2010 11:46   

1. Bielsko - Biała
2. Łódź
3. Zakopane
4. Kołobrzeg

Moje auto CNG: Fiat Punto Natural Power

agniesia_zbr 

Wysłany: Czw Gru 15, 2011 15:08   

Witam mieszkam w Zielonej Górze i zastanawiam się nad założeniem instalacji CNG tylko problem właśnie polega na tym, że u nas w mieście nie ma takiego miejsca gdzie można by było zatankować swój samochodzik nie wiecie może czy są jakieś plany czy może jest gdzieś a nie jest oznakowana taka stacja bo jazda do Legnicy aby zatankować auto to mało opłacalna sprawa :)
  Moje auto CNG: chcę kupić

administrator 
Administrator

Wysłany: Czw Gru 15, 2011 15:13   

Niestety na chwilę obecną nie ma planów uruchomienia stacji CNG w Zielonej Górze. Szkoda, że tak się dzieje, bo tuż obok województwa lubuskiego na terenie Niemiec znajduje się doskonale rozwinięta sieć samoobsługowych stacji tankowania gazem ziemnym.

Na chwilę obecną planowane jest otworzenie nowej stacji CNG w Szczecinku (woj. zachodnio-pomorskie)

Moje auto CNG: brak

supermajku 

Wysłany: Nie Gru 18, 2011 22:37   

co do tytułu wątku:

W Polsce.

Moje auto CNG: swift 4x4 mk2 lpg

tigercng 
Moderator

Wysłany: Nie Gru 18, 2011 22:56   

supermajku napisał/a:
co do tytułu wątku:

W Polsce.