CNG - gaz ziemny w Twoim aucie CNG - gaz ziemny w Twoim aucie
Forum użytkowników pojazdów zasilanych CNG w Polsce.
Partner Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG

Portal  English  Deutschen  MapaMapa stacji CNG w Polsce  KontaktKontakt
SzukajSzukaj  FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  Galeria  Kanał RSS
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

>> GasShow 2012 - CNG i LNG Show <<

Zapraszamy do obejrzenia Relacji
Strefa CNG, wystawa pojazdów CNG oraz Gala Inpro 2012

>> Więcej informacji tutaj <<

Poprzedni temat «» Następny temat
Dołożenie butli do instalacji
Autor Wiadomość
sasiadt 

Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 13:00   Dołożenie butli do instalacji

Witam.
Czy ktoś interesował się w temacie dołożenia butli do instalacji?
te max 380 km to nie ukrywam niekiedy mało. Przy dołożeniu takiej butli wewnątrz w bagażniku i wykonaniu instalacji przyłączeniowej może pomogłoby przy dłuższych wyjazdach szczególnie tam, gdzie nie jest po drodze do stacji.
Pewnie będzie to drogie, ale tak z ciekawości czy istnieje taka możliwość ewentualnie jakie są przeszkody w wykonaniu czegoś takiego.
Kiedyś myślałem o takiej butli, którą można w każdym momencie odłączyć i wymontować (myślę, że jest to nie do wykonania), ale na stałe czy można to zrobić?
  Moje auto CNG: Opel Zafira, 1,6

BIGMARIO 

Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 21:36   

:roll: :roll: :roll: ???

Moje auto CNG: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Cichy 

Wysłany: Sro Lut 22, 2012 22:43   

Hej, odnośnie dołożenia butli to mocno się nad tym zastanawiam. Czytając forum znalazłem info, ze może być butla używka np. taka z innego auta cng wmiarę swieża z wybitym R110. Papierów nie trzeba posiadać. I teraz pytanko odnośnie montażu. Trzeba taką butle w bagażniku zamocować i podłączyć. Zamocować to bym zamocował ale podłączenie sobie daruję. W mazowieckim przychodzi mi na myśl Migaz i cos tam słyszałem o jakimś warsztacie co robi serwis instalacji cng? Czy tylko mi się przesłyszało?
Ale niewiem czy nie lepiej robić to tam gdzie odrazu podbiją legalizację... Czyli Migaz. Kwestia ceny montażu, mnie interesuje i czasu wykonania. Zapewne jak przy legalizacji cały dzień..... Posiada już ktoś podobne doświadczenie lub informacje?

Moje auto CNG: ASTRA 1.6 CNG 2004

firas 

Wysłany: Pią Mar 02, 2012 17:31   

sasiadt, oczywiscie że jest mozliwe wykonanie takiego podłączenia. Jak wiadomo tracimy wtedy znacząca ilość bagaznika i trzeba ponieść koszty, głównie butli i jej osprzetu. Sam montaz nie powinien stanowić jakiegos większego problemu dla kogos kto chociaz raz w zyciu montował butle walcową i ma o tym jakies pojecie. Akurat jesli chodzi o Opla to przydadza sie jeszcze odpowiednie komplety złaczek do podłaczenia sie do obecnych butli z tego co wiem do dostania w ASO ale cen nie znam. jesli chodzi o elektryke to tylko podłaczenie do obecnej instalacji elektrycznej
  Moje auto CNG: narazie BRAK

Cichy 

Wysłany: Pią Mar 02, 2012 21:55   

Zapewne nikt nie wie ale zapytam. Jak już zwiększymy pojemność o kolejną butlę to w oplu wskaźnik iości paliwa nie będzie oszukiwał? Dlaczego w ASO? Nie dostanie tych złączek i przewodu u jakiegoś producenta instalacji? Gdzie to można by kupić. Bo za podłączenie chcą 300/400zł. Zkładając, że mamy butle ze stelażem i zaworem...

Moje auto CNG: ASTRA 1.6 CNG 2004

firas 

Wysłany: Pią Mar 09, 2012 17:17   

Cichy, wskażnik paliwa jest oparty na wskazaniu czujnika ciśnienia, więc czemu miał by oszukiwać.
Co do złączek to z tego co zaobserwowałem ten sam tym maja Ople i VW, w Fiatach juz jest inny system i do nich złaczki sa prostsze do dostania. Sam przewód to juz powinien byc mniejszy problem bo wystarczy odpowiedni stalowy-serwisy CNG i juz działamy.
Wracając do złączek te nietypowe musiałbys stosować tylko od strony oryginalnej butli..
Ostatnio zmieniony przez firas Pią Mar 09, 2012 17:18, w całości zmieniany 1 raz  
  Moje auto CNG: narazie BRAK

Odpowiedz do tematu