CNG - gaz ziemny w Twoim aucie CNG - gaz ziemny w Twoim aucie
Forum użytkowników pojazdów zasilanych CNG w Polsce.
Partner Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG

Portal  English  Deutschen  MapaMapa stacji CNG w Polsce  KontaktKontakt
SzukajSzukaj  FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  Galeria  Kanał RSS
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

>> GasShow 2012 - CNG i LNG Show <<

Zapraszamy do obejrzenia Relacji
Strefa CNG, wystawa pojazdów CNG oraz Gala Inpro 2012

>> Więcej informacji tutaj <<

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: administrator
Nie Maj 29, 2011 20:09
CITROEN BERLINGO GNV
Autor Wiadomość
administrator 
Administrator

Wysłany: Sob Lis 28, 2009 00:31   CITROEN BERLINGO GNV

Citroen Berlingo GNV
UŻYWANE | I generacja, 1996 - 2008
Wersja osobowa

Segment: K

PARAMETRY POJAZDU
Długość, szerokość, wysokość (mm): b/d
Pojemność bagażnika: b/d l
Ładowność: b/d kg
Ilość miejsc: 5
Masa własna: b/d kg
Dopuszczalna masa całkowita: b/d kg
Masa przyczepy z/bez hamulca: b/d kg/ b/d kg
Pojemność zbiornika na CNG: 13 kg/ 17,6 m³
Pojemność zbiornika na benzynę: 15 l

SILNIK
Pojemność silnika: 1400 cm³
Moc (CNG|benzyna): 50kW/68KM| 55kW/75KM przy ---- obr/min
Moment obrotowy: b/d Nm przy ---- obr/min
V-max: b/d km/h
Przyspieszenie 0 - 100 km: b/d s
Elastyczność (km/h, s) 60-100 km/h (5-bieg): b/d
Zużycie paliwa (CNG|benzyna)/100 km:
- cykl miejski - b/d m³(b/d kg)| b/d l
- cykl pozamiejski - b/d m³(b/d kg)| b/d l
- cykl mieszany - 7,5 m³(5,5 kg)| 7,8 l
Emisja CO² g/km (CNG|benzyna): b/d
Zasięg teoretyczny na (CNG|benzynie) w km: 230|700
Zasięg teoretyczny całkowity w km: 930

Cena: tylko egzemplarze używane

Ciekawostki

Źródło
- wikipedia.fr (w jęz. francuskim)
- www.spp.sk (w jęz. słowackim)
Ostatnio zmieniony przez administrator Czw Sty 21, 2010 23:12, w całości zmieniany 4 razy  

Moje auto CNG: brak

wojtek 

Wysłany: Sro Lut 08, 2012 20:47   

Witam.

Posiadam to auto od roku. Chetnie odpowiem na pytania i postaram sie niedlugo wrzucic zdjecia.

Rocznik 2005
silnik 1.4 (z tego co wiem to jedyna wersja)

Auto nie wystepuje w polsce, kupic mozna tylko sprowadzone. Moj egzemplarz kupiony w kraju aczkolwiek od niemieckiego wlasciciela, ktory posiadal je od nowosci. To moje drugie Berlingo, poprzednie bylo z roku 98'. Butla pojemnosc okolo 18m3~ zalezy od temp. Na jednej butli przejezdzam okolo 250 km, do pustej nieraz 280. Co ciekawe na przegladzie butli powiedziano mi ze instalacja zamontowana w tym aucie ma wartosc ok 8000 zl, nie wiem ile jest prawdy w tej informacji. Niewatpliwe wady samochodu to butla + oslona w bagazniku ktora znacznie ogranicza jego pojemnosc, plusem fabrycznych samochodow z cng jest zazwyczaj butla schowana gdzies w podlodze etc. niestety nie w tym przypadku. Z zalozenia berlingo jest samochodem ktorym mozna przewiezc cos wiekszego, niestety z butla w bagazniku mozemy o tym zapomniec. W wersjach tego auta z paka z tylu, butla moze byc umieszczona w wzdluz bocznej sciany ( co ciekawe ogranicza to funkcjonalnosc jednych z bocznych drzwi :roll: ) Samochod niestety cechuje sie slaba dynamika i przyspieszeniem. Na autostradzie 110-120 km/h to max co z niego wyciskamy, chyba ze lubimy zylowac auto powyzej 3,5 tys. orbotow. Niestety silniczek 1.4 to za malo by uciagnac to duze auto, lecz jesli jezdzimy normalnym, spokojnym trybem jazdy to na pewno bedzie wystarczajacy. Z samochodu jestem zadowolony poniewaz mialo byc ono oszczedne i takie niewatpliwie jest, oprocz tego duza przestrzen wewnatrz, wygodnie sie podrozuje choc pare razy mialem okazje siedziec z tylu i wydaje mi sie ze siedzi sie odrobine za plasko. Duzym plusem sa drzwi pasazera z obu stron, w poprzednim modelu mialem drzwi tylko z jednej strony co nieraz moglo byc niewygodne. W tym modelu tylna klapa otwiera się w do gory matomiast w poprzednim mialem wersje z podwojnymi drzwiami. Przyjemna sprawa jest duza polka pod sufitem z przodu, bardzo przydatna, miesci mi sie w niej cb radio, oprocz tego wysuwany schowek pod siedzeniem pasazera oraz schowki z tylu nad drzwiami pasazerow. Na dole pod regulacja klimy/ogrzewania zamontowny jest wskaznik poziomu gazu w butli, rezerwa wlacza sie na okolo 30 km przed koncem butli (miga lampka) co ciekawe zauwazylem ze po wlaczeniu sie rezerwy podczas jazdy ubywa rowniez benzyny (nie mam pojecia jak to dziala ), po przejechaniu okolo 30 km butla jest pusta co sygnalizuje lampka swiecaca w sposob ciagly. Samochód odpala na benzynie dopiero za kilka sekund wlacza sie gaz (w zimie te kilka sekund moze wydluzyc sie nawet do minuty, takie uroki gazu). Zazwyczaj przy pierwszym uruchomieniu przy przelaczeniu na gaz wyczuwalne jest chwilowe odciecie zaplonu natomiast przy rozgrzanym silniku wszystko dziala plynnie. Jezeli przypomni mi sie cos o czym warto napisac to napewno to zrobie. Pozdrawiam.
  Moje auto CNG: Citroen Berlingo GNV

Odpowiedz do tematu