|
Awaria wtryskiwacza |
| Autor |
Wiadomość |
tomig
|
Wysłany: Pią Sie 13, 2010 17:53 Awaria wtryskiwacza
|
|
|
A więc mam diagnozę........
Padł/zawiesił się jeden wtryskiwacz i jest cały czas otwarty przez co zalewa silnik.
Zastanawiam się czy macie jakieś informacje na temat zdobycia takiego.
Jeszcze tego nie rozebrałem i nie wiem też czy na pewno będzie to Wtryskiwacz gazowy Jetronic Siemens Deka FGP 55 352 811 - czy tylko takie stosowano w Oplu?
Jeśli będzie ktoś posiadał jakieś info to będę wdzięczny
A zatarcie wtryskiwacza w pozycji otwartej powoduje przy jeździe zablokowanie komputera głównego i niemożliwość nawet jazdy na benzynie - chyba to jest spowodowane ze względów bezpieczeństwa.
14.08.2010 - Byłem w Auto Żoliborz i pan stwierdził, że jest w stanie zamówić mi pojedyncze wtryskiwacze o nr GM-9870291 za 740zł/szt. Muszę rozebrać i sprawdzić jakie mam. |
| Ostatnio zmieniony przez tomig Sob Sie 14, 2010 15:47, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
|
|
|
|
 |
bartekk

|
Wysłany: Nie Sie 15, 2010 19:37
|
|
|
| Ciekawe za ile kupił wtryskiwacze mój znajomy na Allegro, jutro się dowiem i napisze ile to go kosztowało. |
_________________ Bartek Kamiński 0-790-533-121
http://cng.auto.pl http://mapa.cng.auto.pl |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: Zafira 1.6 CNG 2005
|
|
|
|
 |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Nie Sie 15, 2010 19:52
|
|
|
Mam kopię ogłoszenia z 2009 roku z alledrogo, gdzie sprzedający wystawił komplet, a cenę za szt. podał 300 zł.
tomig, ten pojedynczy wtryskiwacz to prawdopodobnie jest od benzyny. Gazowe są tylko w komplecie 4 szt. wraz z kołnierzem.
Klemens na forum informował, że w Ekspert-Roczniak z Tarnowa wymieniał taki komplet. http://cng.auto.pl/forum/...w-cng-vt121.htm
Ktoś podawał też ceną, ok. 1700 zł za komplet.
Poza tym w Auto-Ringu powinni mieć stare wtryski z akcji serwisowych, które kiedyś robili. |
_________________ Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003' |
| Ostatnio zmieniony przez tigercng Nie Sie 15, 2010 23:03, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
tomig
|
Wysłany: Nie Sie 15, 2010 23:14
|
|
|
Pojadę w poniedziałek do Abexim-u i pogadam jak wygląda konkretnie możliwość zamówienia, ale bardziej dla sprawdzenia ich "mozliwości".
Zadryndam też do Auto-Ringu i pogadam z nimi.
16.08.2010 - W Auto-Ringu bardzo pomocni - nie ma problemu z zamówieniem pojedynczego wtryskiwacz. Koszt 515zł/szt. O całym zestawie kolektora mówili bardziej w ramach akcji serwisowej niż możliwości zamówienia jako części.
Dzwoniłem też do http://www.eter-mot.info - pan miał kiedyś takie wtryskiwacze ale niemiec ostatnie 12szt wykupił po 240zł/szt - pochodziły one z rozkompletowania "kolektorów". A więc jakby co to benzynowych ma chyba z 20szt. Można śledzić stronę bo cały czas poszukuje ich w Niemczech i będzie je ściągał.
W Abeximie pan bardzo miły i ze zrozumieniem podszedł do tematu (muszę wysłać mejla z nr VIN). Postarają się dowiedzieć który numer należy mi zamówić - w systemie widać "stare i nowe" czyli podejrzewam wpływ akcji serwisowej. Generalnie wiem, że te po 515zł ale niech poszukają to ta wiedza będzie na przyszłość.
Uparłem się na nowe bo zamierzam jeszcze pojeździć tym samochodem a ostanie wydarzenia z urlopu nie najlepiej wspominam (te 300zł wolał bym wydać na wtrysk niż holowanie i 150zł za odblokowanie kompa) |
| Ostatnio zmieniony przez tomig Pon Sie 16, 2010 21:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
tigercng
Moderator
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 15:49
|
|
|
Hehe, widzę że gość z eter-mot ściągnął na swoją stronę mój opis wtryskiwacza z forum: http://cng.auto.pl/forum/...ng-vt107,15.htm
W sumie to jednak pocieszające, że ktoś w Polsce poważnie interesuje się rynkiem samochodów CNG i części do nich. Oprócz wtrysków potrzebujemy jeszcze wydechów i reduktorów AFS |
_________________ Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003' |
|
|
|
 |
tomig
|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 21:36
|
|
|
Przyjmę numer Oploswki wtryskiwacza do gazu bo w Abeximie są na urlopie do 24 i nie mają się koko spytać jaki zamówić.....
Jakby ktoś dysponował to z chęcią. |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
Paweł K Rzeszów
|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 19:33
|
|
|
witam po długiej przerwie ...
jak widać wystarczyło by poczytać moje posty i walić do mnie odnośnie wtryskiwacza
został mi się jeden sprawny , bo dwoma reanimowałem inne autka - opisywałem wcześniej że w swojej zośce wymieniałem cały KOMPLETNY kolektor na nowy bo miałem nieszczelność na jednym wtrysku ... ale dobra jakby coś to sprawdzę dokładnie producenta ale z doświadczenia wiem że to nie ma zbytnio znaczenia bo zakładali moje wtryski a mieli inne i autko jeździ http://cng.auto.pl/forum/...cng-vt72,75.htm |
_________________ Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r. |
| Ostatnio zmieniony przez Paweł K Rzeszów Pią Wrz 10, 2010 19:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: Zafira 2003r.
|
|
|
|
 |
tomig
|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 19:44
|
|
|
Tego się obawiałem czy mogą być różne wtryskiwacze ewentualnie - okazuje się że tak. Podjechałem do opla i stwierdzili, że mogą mi zamówić (nawet powiem, że bez większych problemów) i czekam....
Jak się okaże że następny to uderzam do Ciebie.
Jakby ktoś potrzebował to mój wtryskiwacz ma nr. Opla 821434; a wytwórcy nr 93192964. |
| Ostatnio zmieniony przez tomig Nie Wrz 12, 2010 19:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
Luik
|
Wysłany: Sro Mar 23, 2011 10:36
|
|
|
Witam
Jak się sprawa skończyła? wymieniłeś już te wtryski? działa wszystko jak należy?
Ja też mam chyba problem z wtryskami, na zimnym za nic nie chce odpalić na gazie a jak odpali to trzęsie niemiłosiernie jakby pracował na trzech cylindrach po rozgrzaniu wszystko było ok i tak jeździłem przez dłuższy czas, zrobiłem jakieś 15 tyś km z tą usterką aż w końcu poszła uszczelka pod głowicą. Przy wymianie uszczelki rozrządu pompy wody i innych części w silniku mechanik zauważył lekko upalony tłok co jak podejrzewa jest spowodowane właśnie nie sprawnymi wtryskiwaczami.Więc teraz na gwałt potrzebuję tłok do mojego silnika z16yng i wtryski gazu, myślałem o używanych wtryskach albo jakieś regeneracji bo koszta remontu już mnie zjadły(jest w ogóle praktykowane regenerowanie wtrysków gazu?)
Jeśli jest ktoś z was po wymianie silnika z16yng i ma stare tłoki to chętnie odkupię.
Jestem w kropce nigdzie nie można dostać takich używanych tłoków a w aso nowe nominalne tłoki są po 1000zł
Proszę o pomoc
Tel: 504 397 964
Łukasz |
|
|
|
 |
supermajku

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2011 12:59
|
|
|
| Większość tłoków pochodzi od firmy MAHL (MAHLE) szukaj w dobry motoryzacyjnych, fota intercars, etc. czesci te są używane do pierwszego montażu. |
_________________ Lepiej zredukować, niż później żałować. |
|
|
|
| |
|
|
Moje auto CNG: swift 4x4 mk2 lpg
|
|
|
|
 |
moyal
|
Wysłany: Sro Mar 23, 2011 13:08 Wtryski
|
|
|
Miałem podobne objawy w VW Caddy, różne rzeczy były sprawdzane.
Ostatnio w momencie krytycznym zaświeciła się na stałe kontrolka układu wtryskowego (silniczek) i powyżej 3 000 obr. samochód znacznie słabł i ogólnie był mułowaty.
Pojechałem do Expert Roczniak w Tarnowie i powiedzieli mi że wysiadł czujnik położenia wału rozrządu (czujnik Halla).
Prace nad wymianą właśnie trwają. Dziś miałem odebrać gotowy samochód, ale okazało się, że jeszcze jakieś koło w rozrządzie zrobiło się jajowate i to spowodowało uszkodzenie czujnika. Zatem trzeba jeszcze wymienić tajemnicze "koło".
Jak odbiorę samochód to opiszę szczegółowo usterkę i sposób naprawy.
Natomiast o wtryskach poczytaj tutaj: http://www.speclpg.pl/ |
|
|
|
 |
amedo
|
Wysłany: Sro Mar 23, 2011 13:37
|
|
|
Witam serdecznie,
Tłoki do silnika Z16YNG produkowane są przez firmę Mahle (w Polsce oddział w Krotoszynie {Wielkopolska}).
Oznaczenie tłoków: Mahle 012 23 00 - nominał każdy następny nadwymiar oznaczony jest kolejno końcówkami numerów: 01; 02; 03; Cena w marcu 2011 około 300-350 zł za tłok nominalny z pierścieniami.
Źródło: http://www.mahle.com/C125...6%20D%20web.pdf strona 8 tej broszury.
Kontakt do Mahle: tel 62 7225100
Nie prowadzą sprzedaży detalicznej, odsyłają do Fota lub Intercars lub do dystrubutorów w Niemczech.
Firma Cer Motor posiada aktualnie w ofercie tłoki do Z16YNG http://www.cermotor.com.pl/?a=ko
Ja u nich kupiłem zawory silnikowe azotowane. W Oplu te zawory kosztują 290 zł i 250 zł dostępność 14 dni. W Niemczech nie ma ich w serwisach na chwilę obecną. Oznaczenie zaworów OPEL 06 41 394 i 06 41 061 (występują również bez zer). W katalogach Feccia oraz Osvat nie wystąpują pod tymi numerami OE ale są dostępne inne dla silnika Z16YNG.
Mam w Niemczech zarezerwowany dla siebie silnik Z16YNG (blok kompletny+głowica) ale niestety jak określa to sprzedawca brał olej (chmura z układu wydechowego) można diagnozować uszkodzone pierścienie na tłokach lub uszczelnienia zaworów z tendencją na pierścienie.
Cena 1500zł -1700 zł nie znam jeszcze kosztów transportu z okolic Wiesbaden. Ja najprawdopodobniej nie będę potrzebował tego silnika wobec czego mogę go odstąpić.
Proszę o kontakt Arek 607 987 987.
Pozdrawiam i mam nadzieję że się moje doświadczenia komuś przydadzą,
ps. zapomniałem dopisać że mam adres po stronie niemieckiej z którego odbieram codziennie paczki więc jeśli ktoś zamówi części z Niemiec mogę pomóc i wtedy na miejscu będą znacznie szybciej i taniej.
Znalazłem wtrysk do CNG http://cgi.ebay.de/Einspr...4QQcmdZViewItem
Może się komuś przyda |
| Ostatnio zmieniony przez amedo Pią Mar 25, 2011 12:25, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
| |
Moje auto CNG: Zafira A CNG 2001
|
|
|
|
 |
|
|